Noul chip al infidelităţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mai nou, femeile înşală mai mult decât bărbaţii FOTO: Shutterstock
Mai nou, femeile înşală mai mult decât bărbaţii FOTO: Shutterstock

Infidelii au fost, aproape prin definiţie, de sex masculin până nu demult. Noi studii arată însă că femeile sunt la fel de „în pas cu vremurile" ca sexul opus în ceea ce priveşte fidelitatea sau, mai bine zis, lipsa acesteia într-o căsnicie.

La mijlocul secolului trecut, un studiu al psihologului american Alfred Kinsey şoca opinia publică prin concluziile sale: jumătate dintre bărbaţi şi un sfert dintre femei au călcat strâmb măcar o dată de când şi-au pus pirostriile. Diferenţa enormă între „apucăturile" celor două sexe a generat de altfel prejudecata potrivit căreia bărbaţii înşală mai mult decât femeile. Totuşi, în ultimii ani, lucrurile par a se fi schimbat destul de mult. Astfel, soţiile încearcă să „recupereze" diferenţa creată de-a lungul a zeci de ani, ajungând să fie aproape la fel de infidele ca şi bărbaţii, susţin cercetătorii care au studiat fenomenul.

Un sondaj efectuat în SUA în 2010 a arătat că 19% din bărbaţii intervievaţi şi-au înşelat soţiile, faţă de 21% în 1991. Comparativ, procentul reprezentantelor sexului frumos care nu şi-au respectat promisiunile de fidelitate a crescut de la 11% la 14% în 2010.

Femeile caută aventura

Un alt studiu, efectuat anul trecut de cercetători de la Universitatea din Indiana, SUA, şi Universitatea Guelph, Canada, a confirmat micşorarea diferenţelor: 23% din bărbaţi şi 19% din femei au recunoscut adulterul. Deşi oricine ar putea afirma îndreptăţit că reprezentantantele sexului frumos au depăşit astfel şi ultima barieră a diferenţelor dintre sexe, specialiştii îndeamnă totuşi la precauţie. Astfel, cum este vorba de cifre bazate pe mărturisiri, este foarte posibil ca numărul infidelilor, indiferent de sex, să fie mult mai mare. Chiar şi în aceste condiţii însă, numărul celor care sunt adepţii monogamiei sau al celor care consideră că adulterul este fatal unei relaţii este mult mai mare.

„Deşi este dificil să stabileşti acurateţea unor cercetări de acest gen, se pare că, într-adevăr, femeile recuperează aceste diferenţe. În munca mea, ca psiholog, şi în cercul meu de cunoştinţe, nu văd doar femei care au aventuri, ci şi soţii care le caută cu ardoare. Motivele lor sunt cunoscute: confirmarea faptului că sunt încă atractive, conexiunea emoţională, aprecierea, ego-ul şi, foarte importantă, emoţia unei relaţii noi, neîncărcată de realităţile dure ale cuplului", a explicat Peggy Drexler, cunoscut psiholog american, într-un editorial pentru publicaţia online „The Huffington Post".


 

image

Click pe imagine pentru infograficul mărit

Motivele sunt însă mult mai numeroase, după cum au arătat diverse studii şi specialişti. În primul rând, simpla evoluţie a societăţii pare să îndemne spre ideea că infidelitatea a devenit cumva mai acceptabilă, odată cu promovarea acestui cumportament în show-urile TV, în filme şi emisiuni de divertisment. „Sexul extramarital este mai des întâlnit decât cel marital, iar femeile sunt înfăţişate în diverse seriale ca participanţi activi şi instigatori agresivi la astfel de comportamente. Puţine neveste din «Mad Men» (n.r. - serial american de succes) de pildă stau în banca lor", a mai adaugat Peggy Dexler.

Totodată, susţin specialiştii, există şi mai multe oportunităţi de a călca strâmb. „Privilegiile" de care s-au bucurat exclusiv bărbaţii o bună bucată de vreme au devenit accesibile femeilor. Printre acestea: călătoriile, inclusiv cele de afaceri, serile cu program prelungit de la serviciu, mai multe interacţiuni cu sexul opus.

„Am avut un coleg de serviciu, de la o filială din străinătate a băncii unde lucrez, cu care mă întâlneam doar la team buildingurile organizate de sediul central. Era fascinant, dar şi căsătorit. La început era dificil, dar apoi am privit totul ca pe un extra-beneficiu al serviciului meu. Pentru soţul meu nu am fost niciodată femeia de succes, interesantă şi misterioasă pe care o descoperise tânărul acela în mine. Am avut o aventură frumoasă, până şi-a schimbat serviciul", a povestit Anca (33 de ani), din Bucureşti.

Un studiu al Universităţii Tilburg din Olanda a arătat că infidelitatea este şi rezultatul unei puteri sociale şi economice în creştere, care aduce încredere în sine pentru ambele sexe, femeile având mijloacele acum să se folosească de putere la fel cum au făcut-o bărbaţii ani la rândul. Pe de altă parte, un sondaj al cunoscutului site de dating Match.com, condus de antropologul Helen Fisher, a arătat că femeile sunt din ce în ce mai puţin tradiţionaliste în ceea ce priveşte relaţia de cuplu. În acelaşi timp, bărbaţii o iau pe drumul opus, tolerând tot mai puţin aventurile.

Astfel, 77% din femeile intervievate au declarat că au nevoie de spaţiu personal, faţă de 58% din bărbaţi. În plus, 35% din reprezentantele sexului frumos au mărturisit că simt nevoia de a ieşi regulat în oraş cu prietenii, dar fără soţ, faţă de 23% din masculii intervievaţi.

Emoţiile din reţelele sociale

De la o prietenie care oferă confort emoţional până la contact fizic este doar un pas, acesta fiind argumentul primordial al pornirii pe drumul sinuos al relaţiilor extraconjugale din punctul de vedere al sexului frumos şi, în cazul acesta, destul de slab. „Posibilitatea de a-ţi găsi iubirea neîmplinită din tinereţe este mult mai mare, acum că există acces la atâtea instrumente de socializare. Iar într-o societate în care s-a promovat, celebrat şi reglementat egalitatea dintre sexe este de aşteptat şi ca egalitatea în greşelile dintr-o căsnicie să fie atinsă", a concluzionat psihologul Drexler.

Ajutor modern pentru infideli

În luna octombrie a fost lansată o aplicaţie pentru telefoanele inteligente croită special pentru cei care calcă strâmb. Cate (Call and Text Eraser) are menirea de a şterge din telefon orice dovadă că s-au efectuat anumite apeluri ori s-au trimis mesaje text către un anumit număr. De altfel, Cate poate ascunde numărul de telefon al amantei/amantului în agenda telefonică astfel încât partenerul bănuitor să nu găsească nimic suspicios. Spre deosebire de alte aplicaţii asemănătoare, Cate nu apare pe ecranul de start al telefonului, iar în cazul în care mobilul pică în mâine nepotrivite, orice mesaj sau apel compromiţător dispare doar dacă scuturi puţin terminalul. Softul a fost creat de un poliţist, dar dezvoltat de un inspirat student american în vârstă de 25 de ani.

image

Percepţia despre aventură

image

Bărbaţii se simt mai vinovaţi de aventurile de-o noapte decât de cele în care sunt implicaţi emoţional

Potrivit unui studiu al psihologului american Barry Kuhle, atunci când află că celălalt are sau a avut o aventură, bărbaţii şi femeile reacţionează diferit. Astfel, ei sunt înclinaţi să-şi descoasă partenera din punctul de vedere sexual al relaţiei extraconjugale, în timp ce ele sunt mai interesate de latura emoţională, dilema fiind dacă el s-a îndrăgostit de cealaltă femeie.

Temeri diferite

Bărbatul modern a moştenit temerea ancestrală că nu poate fi niciodată 100% sigur că un copil este al său, de aceea, în termeni moderni această nesiguranţă se traduce în grija pentru natura sexuală a aventurii partenerei lor. Pentru femei, temerea este legată de timpul petrecut împreună, angajamentele lua¬te, protecţia pe care ar putea să o piardă în favoarea celeilalte", a explicat psihologul american, citat de
LiveScience.com. De asemenea, un studiu efectuat în 2009 şi publicat în revista „Evolutionary Psichology", a arătat că bărbaţii se simt mai vinovaţi pentru actul sexual în sine cu o altă femeie, în timp ce ele regretă faptul că au înşelat din punct de vedere emoţional partenerul de viaţă. Diferenţele merg mai departe: reprezentanţii sexului tare se simt mai vinovaţi când au o aventură de o noapte, mai degrabă decât atunci când se îndrăgostesc de o altă femeie, cu care nu ajung să întreţină relaţii intime.

Cercetarea, condusă de psihologii clinicieni Kenneth Levy şi Kristen Kelley, de la Universitatea din Pennsylvania, SUA, a mai arătat însă că diferenţa de percepţie nu ţine doar de sex. Astfel, persoanele mai independente erau mai afectate de latura sexuală a unei relaţii extraconjugale, iar cele cu probleme de ataşament, de încredere, erau mai geloase pe legăturile emoţionale.

Anxietatea sexuală, semn rău în cuplu

Persoanele care suferă de anxietate sexuală sunt predispuse să calce strâmb, arată un studiu al Universităţii Guelph, din Ontario, Canada, citat de ScienceDaily.com. De asemenea, bărbaţii cărora le place să-şi asume riscuri sau care se excită cu uşurinţă fac parte din categoria cu risc crescut de infidelitate. În cazul femeilor, indicatorii care îngrijorează sunt problemele de cuplu. Atenţie însă! Bărbaţii infideli sunt mai predispuşi să facă un atac de cord, arată concluziile unui studiu efectuat de psihologi de la Universitatea din Florenţa, Italia, publicat la mijlocul acestui an.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite