De la sex la dragoste nu este decât un pas

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mitul care presupune că sexul şi dragostea sunt două lucruri total diferite pare să fie distrus FOTO Shutterstock
Mitul care presupune că sexul şi dragostea sunt două lucruri total diferite pare să fie distrus FOTO Shutterstock

Din înţelepciunea convenţională ştim că bărbaţii şi femeile au viziuni complet diferite în ceea ce priveşte sexul. Femeile se ataşează emoţional în mod automat, iar bărbaţii trec rapid la următoarea parteneră sexuală, fără mari probleme de adaptare. Se pare că nu. Un studiu nou face o incursiune în acest mit.

Studiul, realizat la Universitatea Concordia din Montreal, sugerează că ataşamentul emoţional poate proveni chiar din dorinţa sexuală. Psihologul Jim Pfaus şi echipa sa de cercetători au căutat să descopere unde anume în creier îşi au sursa sentimentele de dragoste, dar şi dorinţele sexuale. Pentru acest lucru au analizat peste 20 de cercetări din trecut, în care au fost scanate creierul femeilor şi al bărbaţilor. Au observat că senzualitatea şi iubirea îşi au originea în aceeaşi parte a creierului, cortexul insular şi striat, a notat MSNBC pentru „Huffington Post”.

Totuşi, asta nu înseamnă că dragostea şi sexul reprezintă acelaşi lucru, ci pur şi simplu că nu sunt atât de departe pe cât credeam. „Poţi avea poftă pentru sex şi fără dragoste“, a declarat Jim Pfaus, profesor de psihologie la Concordia. Studiul a relatat că dragostea şi sexul se găsesc într-un continuum neurologic, fiecare dintre ele activând o secţiune în partea creierului ce primeşte mesaje de la cortexul cerebral despre emoţii, amintiri şi alte funcţii.

Iubirea activează striatul dorsal, care are impact asupra deciziilor şi este asociată cu dependenţa dată de droguri, a mai adăugat MNSBC. Astfel, când Ke$ha cânta „Dragostea ta este drogul meu“ era mai aroape de adevărul gol-goluţ decât se gândea. De altfel s-a mai descoperit că dorinţa sexuală se întrepătrunde cu sentimentul de dragoste în cortexul insular al creierului, demonstrându-se mai departe că pofta se poate transforma în iubire şi vice versa. Iar cu acest studiu, s-a demonstrat că există până la urmă dragoste la prima vedere. „Şi când se întâmplă, vreţi să vă jucaţi Scrabble? Nu, vrei ca ea să se manifeste“, a specificat Pfaus pentru MSNBC.

Astfel, Jezbel Lindy West a citit studiul ca o confirmare a faptului că regula „culcatului de la prima întâlnire“ nu se aplică în realitate. „Aşa deci, iubirea poate izvorî dintr-o aventură de o noapte, am văzut-o întâmplându-se de multe ori“. 

Potrivit studiului, există o bază neurologică pentru ataşamentul emoţional care are loc după o întâlnire sexuală. „Dragostea este de fapt un obicei format din dorinţa sexuală, din moment ce dorinţa este răsplătită“, a spus Pfaus într-o conferinţă de presă. În concluzie, dacă după o astfel de întâlnire sexuală te simţi mai aproape de cineva, este pur şi simplu creierul tău care funcţionează corect, şi nu este vorba neapărat despre nevoile tale. De asemenea, conform studiului, dacă apare decizia de a exprima dorinţele sexuale înainte de a acţiona asupra celor emoţionale, nu se ruinează şansele de găsire a iubirii, pentru că cele două merg mână în mână. 

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite