7 alimente care accentuează senzaţia de foame: ce trebuie să evitaţi sau ce să adăugaţi când simţiţi nevoia să mâncaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Smoothie-urile nu au multe calorii, sunt bogate în zaharuri, însă sunt lipsite de proteine şi grăsimi
Smoothie-urile nu au multe calorii, sunt bogate în zaharuri, însă sunt lipsite de proteine şi grăsimi

Există alimente care sunt delicioase şi pe care multe persoane obişnuiesc să le consume când li se face foame, dar puţini ştiu că acestea „nu ţin de foame“, pentru că nu conţin grăsimi, fibre şi proteine, elemente care asigură saţietatea, după cum explică medicii nutriţionişti.

Foamea este rezultatul unor procese complexe care se petrec în stomac, intestine, creier, pancreas şi fluxul sanguin. Când iei o gustare este posibil ca alimentele consumate să îţi crească pofta de mâncare şi nu să o diminueze

Mai mulţi medici nutriţionişti au dezvăluit pentru revista „Womens Health“ 7 alimente care ne pot păcăli în momentul în care le consumăm pentru că ne este foame. În realitatea, după scurt timp, acestea ne fac să ne simţim şi mai înfometaţi pentru că nu conţin componente precum cele enumerate mai sus. Vă prezentăm în continuare care sunt aceste alimente, pe care e bine să le consumăm, dar care nu au efectul scontat dacă ne este cu adevărat foame.

Smoothie-urile

O „capcană a fructelor“, după cum o descrie medicul nutriţionist Isabel Smith, sunt smoothie-urile. Poate că sunt scăzute în calorii, bogate în zaharuri din fructe, dar sunt lipsite de proteine şi grăsimi, ceea ce vă poate lăsa senzaţia de foame la scurt timp după ce le consumaţi. Pentru a da mai multă putere, dublaţi porţia de verdeţuri ca un înlocuitor al unor fructe şi adăugaţi grăsimi sănătoase, cum ar fi avocado sau unt de nuci şi/sau o sursă de proteine, cum ar fi mazărea.

Pâinea integrală de grâu

image

S-ar putea să aibă fibre, dar este, de asemenea, mult mai procesată decât cea dintr-un singur ingredient, cum ar fi ovăz sau quinoa, şi lipsită de grăsimi şi proteine. Pentru a nu vi se face foame foarte repede, consumaţi pâinea cu grăsimi sănătoase, cum ar fi untul de nuci, ouă sau avocado. „Surplusul de calorii din aceste alimente oferă grăsimi, proteine şi fibre, care vă ajută să vă potoliţi foamea pentru o perioadă mai lungă de timp“, explică medicul nutriţionist şi profesoara de yoga Alexandra Caspero

Sucul de fructe

smoothie

„Fructele oferă o mulţime de vitamine, minerale şi fibre“, spune medicul nutriţionist Jess Cording. „Dar aproape nicio proteină sau grăsimi, şi astfel mulţi oameni descoperă la scurt timp că le este din nou foame.“ Mai mult, chiar dacă sucurile sunt 100% naturale nu oferă corpului aceeaşi saţietate precum mâncatul. „Fără cea mai mare parte a fibrelor din carne, sucul vă poate lăsa cu sentimentul că nu aţi mâncat nimic“, adaugă expertul. În schimb, puteţi bea un pahar de suc de fructe alături de o salată sau un iaurt cu fulgi de ovăz.

Albuşurile de ou

Ce poţi face cu albuşurile rămase - oua FOTO 123RF

Deşi tehnic cele trei până la patru grame de proteine din fiecare v-ar putea face să vă simţiţi plini, albuşul de ou are foarte puţine calorii şi, practic, nicio grăsime. Acesta este un motiv bun pentru a folosi ouă întregi la omletă. „Gălbenuşul conţine substanţe nutritive sănătoase, proteine şi grăsimi sănătoase“, spune Smith.

Lactate fără grăsimi

image

În timp ce iaurtul şi laptele fără grăsimi pot avea mai puţine calorii, ele pot fi, de asemenea, mai puţin hrănitoare. „Deoarece nu există nicio grăsime pentru a încetini descompunerea zahărului (lactoză) care este prezentă în mod natural în lapte, caloriile se ard mai repede“, explică Jess Cording. Aşa că cel mai indicat este să optaţi pentru lactate cu 2% grăsimi sau pentru iaurtul grecesc, care are multe proteine.

Murăturile

image

Castraveciorii şi varza sunt cunoscute pentru prebioticele sănătoase, dar sunt, de asemenea, foarte sărate.Tot acel sodiu vă poate provoca sete şi, ca rezultat, vă veţi simţi mai înfometaţi şi mai puţin satisfăcuţi.

Biscuiţii cu grâne integrale

La fel ca pâinea din făină integrală, aceşti biscuiţi oferă o doză de fibre sănătoase, dar aveţi parte doar de carbohidraţi şi nu prea multe proteine sau grăsimi. Puneţi deasupra puţină grăsime şi proteine – cum ar fi unt de nuci, somon afumat cu o bucată de ricotta sau humus cu felii de avocado. 

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite