17 mai: Ziua în care primul român a cucerit Everestul VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La 17 mai 1949 s-a născut regizorul și actorul român Gelu Colceag, iar în anul 1959 s-a născut actorul Costel Băloiu. În aceeași zi, dar în anul 2022, a murit compozitorul grec Vangelis.

Constantin Ticu Lăcătușu
Constantin Ticu Lăcătușu s-a născut la 21 februarie 1961.Foto: Arhivă

17 mai 1990: Organizația Mondială a Sănătății scoate homosexualitatea de pe lista bolilor

În urmă cu peste trei decenii, Adunarea Generală a Organizației Mondiale a Sănătății elimina homosexualitatea de pe lista bolilor. Astfel, în fiecare an la 17 mai este marcată Ziua Internațională împotriva Homofobiei, Transfobiei și Bifobiei. 

17 mai 1949: S-a născut regizorul și actorul Gelu Colceag 

Gelu Colceag a urmat cursurile Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale” din Capitală. A jucat pe scena Teatrului de stat Târgu Mureș, Teatrului „Constantin Tănase” și Teatrului „L.S Bulandra”. De asemenea, a colaborat cu Teatrul „Ion Creangă” din Capitală, conform TNB

Debutul regizoral al actorului a avut loc în anul 1986. Din filmografia sa amintim: „Răscoala”, „Vis de ianuarie”, Aurora”, „Bacalureat”, „6,9 pe scara Richter” și „Să nu ucizi”. 

17 mai 1959: S-a născut actorul Costel Băloiu 

Costel Băloiu
Costel Băloiu s-a născut la 17 mai 1959. Foto: Arhivă

Costel Băloiu, în vârstă de 64 de ani, a cunoscut succesul datorită rolului principal jucat în filmul „Pistruiatul”, regizat de Sergiu Nicolaescu. În anul 1985 el a devenit șofer. 

Din filmografia sa amintim: „Nemuritorii”, „Roșcovanul”, „Pentru patrie”, „Melodii, melodii” și „Noi, cei din linia întâi”. 

17 mai 1995: Constantin Lăcătușu ajunge pe Acoperișul Lumii

Constantin Lăcătușu
Constantin Lăcătușu a fost primul român care a cucerit vârful Everest. Foto: Arhivă

Alpinistul și geologul Constantin Ticu Lăcătușu a reușit să ajungă pe Acoperișul Lumii (8.848m), o premieră pe care a realizat-o pentru alpinismul românesc. 

Născut la 21 februarie 1961, alpinistul a fost primul român care a cucerit vârful Everest. 

Everest 17 mai 1995. Singur pe vârf, fără şerpaş şi fără oxigen, utilizat doar 200 m deasupra ultimei tabere (8250m). Alte vremuri: doar 350 alpinişti pe vârf până atunci, doar 75 dinspre Tibet, doar eu + alţi 5 în acea zi, niciun şerpaş, fără corzi fixe până pe vârf. Cu un an înainte, traseu dificil, în premieră, până la 8100 m, atât cât ne-a lăsat o avalanşă imensă din care am scăpat doar graţie Celui de Sus“, îşi amintea Ticu Lăcătuşu în anul 2018.   

17 mai 2014: Peste 10 persoane au murit în urma unui accident aviatic în nordul Laosului 

În urmă cu nouă ani, o aeronavă cu circa 20 de oameni la bord s-a prăbușit într-o zonă împădurită din provincia Xiangkhouang. 17 persoane au murit în accidentul aviatic, printre care și: ministrul Apărării din Laos de la acea vreme, Douangchay Phichitau. 

Avionul implicat în accident ar fi fost Antonov AN- 74TK-300. 

17 mai 2022: A murit compozitorul grec Vangelis 

Vangelis
Compozitorul grec s-a născut la 29 martie 1943. Foto: Arhivă

Născut la 29 martie 1943, Evangelos Odysseas Papathanassiou, cunoscut sub numele de Vangelis, a fost un compozitor grec. El a cunoscut celebritatea datorită coloanelor sonore pe care le-a compus pentru următoarele filme: „Chariots of Fire/ Carele de foc”, „Blade Runner/ Vânătorul de recompense” și „Bitter Moon/ Luna amară”. 

De asemenea, în anul 1982 compozitorul grec a fost recompensat cu premiul Oscar pentru coloana sonoră a filmului „Carele de foc”. 

Istoria zilei



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite