Turnură în dosarul asasinării lui Malcolm X: Doi dintre cei trei bărbaţi condamnaţi au şanse mari să fie declaraţi nevinovaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Malcolm X la 26 martie 1964 FOTO Marion S.Trikosko/ THE LIBRARY OF CONGRESS/ AFP
Malcolm X la 26 martie 1964 FOTO Marion S.Trikosko/ THE LIBRARY OF CONGRESS/ AFP

Muhammad Aziz şi Khalil Islam, doi dintre cei trei bărbaţi condamnaţi acum mai bine de 50 de ani pentru asasinarea lui Malcolm X, un simbol al luptei pentru drepturile persoanelor de culoare, au mari şanse să fie declaraţi nevinovaţi.

Procurorul pentru Manhattan urmează să depună joi un recurs la Curtea Supremă din New York, cu sprijinul avocaţilor celor doi bărbaţi şi asociaţia The Innocence Project, care luptă împotriva erorilor judiciare.

Muhammad Aziz şi Khalil Islam „nu au avut dreptul la justiţia pe care o meritau. Nu putem decât să recunoaştem această eroare, gravitatea ei”, a declarat procurorul Cyrus Vance pentru New York Times.

„Toate acestea nu ar fi trebuit să se întâmple. Aceste fapte rezultă dintr-un proces corupt până în măduva oaselor, care este bine cunoscut, chiar şi în 2021”, a reacţionat Muhammad Aziz, eliberat în 1985, după aproape 20 de ani de detenţie.

Muhammad Aziz, în vârstă de 83 de ani, alias Norman 3X Butler, a fost condamnat în 1966 pentru uciderea lui Malcolm X împreună cu Khalil Islam, alias Thomas 15X Johnson, decedat în 2009 şi Thomas Hagan, în vârstă de 80 de ani.

Thomas Hagan, care a recunoscut implicarea sa în asasinat, erau în momentul condamnării membri ai Naţiunii Islamului, o mişcare pentru drepturile persoanelor de culoare animată o perioadă bună de Malcom X, dar de care fostul activist s-a îndepărtat cu puţin timp înainte de moartea sa din cauza unor conflicte interne.

Malcolm X a fost răpus de gloanţe pe 21 februarie 1965, la vârsta de 39 de ani, în timp ce se pregătea să susţină un discurs la Audubon Ballroom, o sală de spectacole din cartierul newyorkez Harlem.

Erori judiciare

Chiar dacă era o personalitate controversată, acuzat de propovăduirea rasismului şi a violenţei, moartea sa a zguduit Statele Unite, simbolizând tensiunile politice şi sociale ale ţării în deceniul 1960-1970, marcat de alte două asasinate tulburătoare, cele ale preşedintelui John F. Kennedy în 1963 şi unui alt activist pentru apărarea drepturilor civile ale persoanelor de culoare, Martin Luther King, în 1968, transmite AFP.

„Ancheta de 22 de luni efectuată în comun de biroul procurorului şi avocaţii celor doi bărbaţi relevă că procurorii”, FBI şi poliţia din New York „au disimulat probe cruciale care, dacă ar fi fost cunoscute, ar fi condus probabil la achitarea celor doi bărbaţi”, scrie New York Times, potrivit AFP.

Cotidianul newyorkez se referă la „un mare număr de documente ale FBI implicând alţi suspecţi” şi „note ale procurorilor care arată că au omis să divulge prezenţa unor agenţi infiltraţi în sală în momentul atacului armat”.

Potrivit New York Times, un martor încă în viaţă le-a confirmat anchetatorilor din echipa lui Vance alibiul lui Muhammad Aziz, dând asigurări că acesta era împreună cu el în momentul comiterii crimei.

„Asasinarea lui Malcolm X este un eveniment istoric care necesita o anchetă scrupuloasă, dar care a dat loc uneia dintre cele mai flagrante erori judiciare văzute vreodată”, a comentat directorul The Innocence Project, Barry Scheck.

Cyrus Vance a cerut reexaminarea dosarului în februarie 2020, după difuzarea unui documentar pe Netflix (Who Killed Malcolm X?) care pune la îndoială culpabilitatea lui Muhammad Aziz şi cea a lui Khalil Islam.

Această turnură judiciară riscă să dea din nou apă la moară teoriilor cu privire la rolul tulbure jucat la acea vreme de FBI şi poliţia din New York. Dezvăluirea unei scrisori postume şi acuzatoare a unui poliţist, în februarie 2021, i-a încurajat pe copiii lui Malcolm X să insiste pentru redeschiderea anchetei. Poliţistul susţine că s-a apropiat de anturajul lui Malcolm X la cererea superiorilor săi ierarhici şi a întins capcane pentru doi dintre bodyguarzii săi, arestaţi cu doar câteva zile înainte de asasinat, pentru a slăbi securitatea din jurul fostului predicator musulman.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite