Trump a nominalizat un apropiat pentru funcţia de preşedintele al Băncii Mondiale

Trump a nominalizat un apropiat pentru funcţia de preşedintele al Băncii Mondiale

David Malpass, nominalizat de Trump pentru postul de preşedinte al Băncii Mondiale

Preşedintele SUA, Donald Trump, l-a desemnat miercuri seară pe David Malpass pentru funcţia de preşedinte al Băncii Mondiale, în efortul de reformare a instituţiei internaţionale. Analiştii spun că este o alegere controversată dat fiind că este vorba despre un apropiat al liderului american şi un cunoscut pentru criticile sale la adresa acestei instituţii internaţionale, transmite AFP.

David Malpass, în vârstă de 62 de ani, în prezent subsecretar pentru Afaceri internaţionale în cadrul Departamentului Trezoreriei din SUA, a fost consilier economic în echipa de campanie electorală a lui Donald Trump. David Malpass ar urma să îl înlocuiască în funcţia de preşedinte al Băncii Mondiale pe Jim Yong Kim, care a demisionat. Malpass a lucrat şi în cadrul Administraţiei George H.W. Bush şi a fost economist-şef la grupul de investiţii american Bear Stearns.
 
David Malpass probabil va încerca să ofere Statelor Unite un rol mai influent în cadrul Băncii Mondiale, a declarat un oficial din cadrul Administraţiei de la Washington citat de site-ul Axios.com.
 
În trecut, David Malpass a criticat instituţii internaţionale precum Banca Mondială, catalogându-le, potrivit CNBC, drept „intruzive” şi „reticente faţă de schimbări”.
 
Pentru a deveni preşedinte al Băncii Mondiale, David Malpass trebuie să primească aprobarea reprezentanţilor ţărilor care deţin controlul asupra Consiliului de administraţie al instituţiei.
 
Postul de preşedinte al Băncii Mondiale este atribuit în mod tradiţional unui american, în timp ce şefia Fondului Monetar Internaţional revine unui european, în baza unui aranjament tot mai contestat de ţările emergente.
 
Banca Mondială va lansa oficial candidaturile joi, dosarele putând fi depuse până la 14 martie.
 
Numele noului preşedinte va fi anunţat până la mijlocul lui aprilie.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: