VIDEO Trump şi-a apărat răspunsul la incidentele din Charlottesville, a atacat presa, elitele şi Washingtonul. Proteste înăbuşite cu gaze lacrimogene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele american Donald Trump şi-a apărat reacţia cu privire la violenţele de la Charlottesville, în cursul cărora, sâmbătă, a fost ucisă o tânără, potrivit presei americane.

Trump a făcut observaţia în timpul unui miting din Phoenix, Arizona, în faţa susţinătorilor entuziaşti, la o zi după discursul în care şi-a expus strategia pentru Afganistan. Mitingul a atras mulţi protestatari nervoşi că Trump nu a reuşit să denunţe suprematiştii albi care s-au ciocnit cu protestatari anti-fascişti la începutul acestei luni.

În timpul discursului său, Trump a declarat că răspunsul său la situaţia din Charlottesville a fost „perfect”. În schimb, în trei sferturi din discurs, a criticat presa, elitele şi ”Washingtonul: a acuzat „mass-media foarte nesăbuită” pentru că i-a interpretat greşit răspunsul, spunând că el „a cerut deschis unitate şi iubire”.

”Voi aţi înţeles mereu ce nu înţelegea Washingtonul”, a spus locatarul Casei Albe publicului, înţesat de multe pancarte ”Femeile pentru Trump” sau ”Veteranii pentru Trump” şi, bineînţeles, de şepci cu mesajul ”Să facem America măreaţă din nou”, sloganul său de campanie. O mână de protestatari care s-au strecurat în mulţime aa fost rapid escortaţi către ieşire.

El a repetat că ”mişcarea noastră este fondată pe iubirea faţă de americani, faţă de cei lăsaţi pe cont propriu, faţă de fiecare copil american care merită o şansă să-şi realizeze visele...”, după care a trecut la urmările evenimentelor de la Charlottesville, ce ”au atins America drept în inimă”.

”Am vorbit cu forţă împotriva urii şi intoleranţei când am aflat despre evenimentele” care au avut loc în urmă cu zece zile în acest oraş din Virginia, în cursul unui miting al unor grupări de extremă dreapta, şi anume neonazişti şi adepţi ai supremaţiei albilor.

Atacând dur presa care l-a acuzat că a reacţionat prea târziu sau că nu l-a condamnat suficient pe aurtorul crimei, Trump a lansat ”iată declaraţia mea: conducătorul maşinii este o persoană oribilă”.

Deplângându-i pe cei care vor ”să ne şteargă istoria şi cultura” îndepărtând statui ale unor eroi confederaţi, el s-a abţinut să evoce violenţa ”de ambele părţi”, o formulă care a inflamat spiritele şi a fost interpretată de mulţi, inclusiv în rândul Partidului Republican, ca o echivalenţă între contramanifestanţi şi neonazişti.

Trump s-a luat apoi de presă, timp de douăzeci de minute, pe care a criticat-o temeinic.

”A venit vremea ca presa să-şi recunoască responsabilitatea faţă de disensiunile pe care le generează”, a declarat, înainte să-şi atace ţintele predilecte - CNN, The New York Times (NYT) şi The Washington Post (WP) - şi să facă să fie aplaudat postul Fox News.

Magnatul în domeniul imobiliar i-a ironizat după aceea pe unii dintre opozanţii care manifestau în afara centrului de convenţie din Phoenix în care se desfăşura mitingul său şi care strigau ”Ruşine! ruşine! ruşine!” sau agitau pancarte care-l asimilau pe Trump cu Hitler sau naziştii.

”Toată săptămâna ei au vorbit despre mulţimea masivă care va fi aici. Unde sunt? Cred că a fost prea cald”, a spus Trump, făcând publicul să râdă.

Manifestaţii stinse cu gaze lacrimogene 

Câteva sute de manifestanţi erau iniţial prezenţi, însă numărul lor a crescut ulterior şi a ajuns la câteva mii, potrivit unui corespondent AFP.

Spre deosebire de Charlottesville şi în pofida faptului că strigătele creşteau în intensitate, confruntarea nu a degenerat în violenţe.

Poliţia a folosit, însă gaze lacrimogene.

Trump a pus accentul pe locuri de muncă, antidotul tensiunilor rasiste în opinia sa, dând asigurări că un milion de locuri de muncă au fost create de la venirea sa la Casa Albă şi că imigraţia exercită ”o presiune incredibilă asupra familiilor (americanilor) care muncesc”.

Trump a condamnat săptămâna trecută ura „de mai multe părţi”, referindu-se la ambele tabere care au fost implicate în violenţele de acum zece zile din Virginia, care s-au încheiat cu un protestatar mort şi mai mulţi răniţi, după ce un suprematist alb i-a lovit cu maşina.

Ulterior acestei declaraţii, preşedintele american a fost criticat pe scară largă de ambele părţi ale spectrului politic şi de întreaga lume pentru că nu a fost destul de clar şi pentru că nu i-a condamnat pe neo-nazişti pentru incident.

Majoritatea americanilor au dezaprobat modul în care preşedintele Trump a răspuns la incidentele mortale din Charlottesville, potrivit unui sondaj Washington Post-ABC News.

56% din adulţii americani au declarat că Trump a greşit dând vina pe „multe părţi”, după ce un neo-nazist a intrat cu maşina în protestatarii anti-rasism pe 12 august, potrivit sondajului.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite