SUA, cel mai mare vânzător pe piaţa de armament în 2011. Destinaţia armelor: ţările din Golful Persic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arabia Saudită a cumpărat zeci de elicopere Apache şi Black Hawk (foto), în valoare de 33 de miliarde de dolari FOTO; Reuters
Arabia Saudită a cumpărat zeci de elicopere Apache şi Black Hawk (foto), în valoare de 33 de miliarde de dolari FOTO; Reuters

Vânzările de arme efectuate de Statele Unite ale Americii s-au triplat în 2011, ajungând la un nivel record. Cifrele ridicate privind comercializarea de armament au fost generate de cerinţa uriaşă a aliaţilor SUA din Golful Persic, tot mai îngrijoraţi din cauza ambiţiilor Iranului de dezvoltare a arsenalui nuclear.

În total, vânzările de arme ale Statelor Unite au adus ţării aproximativ 66 de miliarde de dolari în 2011, scrie „The New York Times“. Suma reprezintă peste trei sferturi din valoarea pieţei mondiale, care a fost de 85 de miliarde de dolari anul trecut. Rusia s-a aflat pe locul doi, cu 4,8 miliarde de dolari în oferte.

Cel mai bun an

Din întreaga istorie a SUA, 2011 a fost cel mai bun an în materie de export de armament, vânzările având o creştere extraordinară de peste 21,4 miliarde de dolari, relatează NY Times. Recordul anterior era deţinut de anul 2009, când vânzările de armament au adus americanilor venituri de 31 de miliarde de dolari.

În ciuda declinului economic înregistrat la nivel mondial, care a suprimat vânzare de arme în ultimii ani, creşterea tensiunilor cu Iranul a determinat o serie de ţări din Golful Persic, ca Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite şi Oman, să cumpere arme, în cantităţi uriaşe, de la americani.

Aceste state nu împart o frontieră cu Iranul, motiv pentru care achiziţiile lor s-au concentrat pe avioane de luptă scumpe şi pe sisteme complexe de apărare anti-rachete.

Acordurile cu Arabia Saudită includ achiziţionarea a 84 de avioane de luptă F-15, o varietate de muniţii, rachete şi sprijin logistic, dar şi 70 de avioane F-15 pentru flota actuală. Vânzările către saudiţi au inclus zeci de elicoptere Apache şi Black Hawk, toate achiziţiile ajungând la 33 de miliarde de dolari.

Emiratele Arabe Unite a cumpărat un scut anti-rachetă cu radar, un terminal de apărare a zonei altitudinale în valoare de 3,49 de miliarde de dolari, precum şi 16 elicoptere Chinook în schimbul a 939 de milioane de dolari.

Oman a cumpărat 18 avioane de luptă F-16 pentru 1,4 miliarde de dolari.

În conformitatea cu tendinţele recente, cele mai multe dintre achiziţiile de arme, în valoare de 72 de miliarde de dolari, au fost făcute de către naţiunile în curs de dezvoltare, aproape 56 de miliarde de dolari obţinuţi din comerţul cu armament ajungând în vistieria Statelor Unite.

Alte tranzacţii de armament făcute de SUA au inclus un acord de patru miliarde de dolari cu India pentru zece avioane de transport C-17 şi unul cu Taiwan pentru baterii anti-rachetă, în valoare de două miliarde de dolari.

Un scop al politicii Statelor Unite a fost de a lucra cu aliaţii din Golful Persic pentru a crea împreună un sistem regional de apărare anti-rachetă, pentru a proteja oraşele, rafinăriile de petrol, conductele şi bazele militare de un atac iranian.

Efortul a inclus instalarea unui radar pentru a creşte gama de acoperire şi de avertizare timpurie în Golful Persic, precum şi introducerea sistemelor de comandă şi de control, care ar putea face schimb de informaţii cu bateriile de interceptare a rachetelor vândute naţiunilor individuale.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite