SUA: „Alegerile prezidenţiale din Egipt nu sunt de competenţa lui Vladimir Putin”

SUA: „Alegerile prezidenţiale din Egipt nu sunt de competenţa lui Vladimir Putin”

Mareşalului Abdel Fattah al-Sisi si Vladimir Putin FOTO Reuters

Statele Unite ale Americii au anunţat recent că preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, nu are o competenţă în a sprijini sau nu un anumit candidat pentru alegerile din Egipt, acolo unde mareşalului Abdel Fattah al-Sissi şi-a anunţat candidatura pentru şefia statului, informează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Recent, Vladimir Putin l-a primit la Moscova pe mareşalul al-Sissi si i-a transmis felicitări pentru decizia de a candida la prezidenţialele din Egipt. Răspunsul Statelor Unite nu a întârziat să apară, acestea menţionând că doar poporul egiptean are dreptul de a-şi alege preşedintele.

„Bineînţeles, noi nu susţinem niciun candidat şi nu cred că Statele Unite sau Vladimir Putin pot să decidă cine va guverna în Egipt. Doar poporul egiptean are acest drept. Nu ţine de competenţa noastră să aprobăm un candidat sau altul pentru alegerile din Egipt”, a transmis, joi, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, Marie Harf.

Washingtonul a mai menţionat că o posibila apropiere între Moscova şi Egipt nu va afecta relaţiile guvernului de la Cairo cu Statele Unite. „Egiptul este liber să întreţină relaţii cu alte state. Acest fapt nu va avea niciun impact asupra intereselor noastre comune”, a fost replica oferită de Departamentul de Stat american.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a afirmat săptămâna aceasta că susţine candidatura comandantului-şef al armatei egiptene, mareşalul Abdel Fattah al-Sissi, la alegerile prezidenţiale din Egipt.

„Ştiu că aţi luat decizia să vă depuneţi candidatura pentru preşedinţia Egiptului. Este o decizie responsabilă. În numele meu şi a poporului rus, vă doresc să reuşiţi”, i-a spus Vladimir Putin mareşalului al-Sissi.

Abdel Fattah al-Sissi i-a răspuns preşedintelui Putin că vizita la Moscova ofera un nou început în cadrul cooperării militare şi tehnologice dintre Egipt si Rusia. Comandantului-şef al armatei egiptene încearca să negocieze cu Kremlinul un nou acord privind vânzarea de arme în valoare de circa două miliarde de dolari, asta după ce Statele Unite au decis să suspende asistenţa militară oferită regimului de la Cairo în urma înlăturării de la putere a lui Mohammed Morsi.


Citeşte şi:

UPDATE Egiptul are un nou mareşal: Abdel Fattah el-Sisi, liderul loviturii militare din iunie 2013

Generalul Abdel Fattah el-Sisi, care a devenit cel mai puternic om din Egipt după ce a anunţat destituirea fostului preşedinte islamist Mohamed Morsi în iulie, a fost avansat luni la gradul de mareşal, cel mai înalt grad în armata egipteană, a anunţat preşedinţia, relateayă AFP.

Şeful forţelor armate din Egipt ar putea candida la preşedinţia ţării

Şeful forţelor armate din Egipt, generalul Abdel Fattah al-Sisi, menţionat în numeroase rânduri ca autor al eliminării din funcţie a lui Mohamed Morsi, ar putea candida la preşedintia Egiptului, dacă va beneficia de sprijinul armatei, informează BBC.

Un nou cult al personalităţii: egiptenii vor ca „prinţul Sisi”, şeful armatei, să devină următorul preşedinte al ţării

A fost nevoie de o singură declaraţie a generalului Abdel Fattah el-Sisi, pentru ca mii de egipteni să iasă în stradă vineri să-şi arate sprijinul faţă de armată. Deşi nu are nici măcar un an de când conduce forţele armate, „prinţul Sisi” este noul salvator al naţiunii, adulat de egipteni şi ridicat în slăvi de aceştia la orice colţ de stradă.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările