Statele Unite închid ambasada Siriei din ţara lor

Statele Unite
închid ambasada Siriei din ţara lor

Ambasada Siriei din Washington. FOTO AFP

Administraţia americană a anunţat că ambasada şi consulatele Siriei din ţara lor vor fi închise şi a cerut plecarea angajaţilor străini din aceste structuri, în răspuns la „atrocităţile” comise de regimul lui Bashar al-Assad, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Secretarul de Stat al Statelor Unite, John Kerry, a fost cel care a anunţat că închiderea are la bază „ilegitimitatea evidentă a regimului” al-Assad. „Am avut sentimentul că însăşi ideea de a avea o ambasada care a ajute la reprezentare (n.r. – diplomatică) a fost o insultă. Am închis-o!”, a adăugat oficialul american.

Anterior, noul ambasador american pentru Siria, Daniel Rubinstein, a anunţat într-un comunicat faptul că „Statele Unite au notificat astăzi guvernul sirian că trebuie să-şi suspende toate operaţiunile ambasadei sale din Washington şi din cele două consulate onorifice din Troy (Michigan) şi Houston (Texas).

Potrivit lui Rubinstein, decizia a fost luată după ce „ambasada siriană a anunţat luarea deciziei de a-şi suspenda serviciile sale consulare”. Mai precis, reprezentanţa diplomatică a statului din Nordul Africii a precizat pe site-ul său că nu mai oferă nici un serviciu consular începând cu 18 martie.

„Statele Unite continuă să menţină relaţii diplomatice cu statul sirian ca expresie a relaţiilor noastre de lungă durată cu poporul sirian, iar interesul (n.r- vis-a-vis de Siria) nostru va continua după plecarea de la putere a lui Bashar al-Assad”, a precizat diplomatul american.

Cu toate că în ultimii trei ani Statele Unite au sprijinit opoziţia siriană, Siria nu a luat decizia de a rupe în mod oficial relaţiile diplomatice. Permanent a existat o activitate relativ redusă a reprezentantului sirian la Washington pentru a se ocupa de partea serviciilor consulare. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: