Primele declaraţii ale lui Trump după ce a ordonat uciderea lui Soleimani: „am acţionat pentru a opri un război, nu pentru a declanşa unul”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele american Donal Trump a făcut primele declaraţii la clubul său din Palm Beach, Florida, la o zi după ce a ordonat uciderea influentului general iranian Quasem Soleimani, relatează CNN.

Preşedintele american Donald Trump a declarat la proprietatea sa de la Mar-a-Lago, Florida, într-un discurs neanunţat, că a autorizat un atac aerian ţintit asupra „teroristului” Soleimani, comandantul iranian al Forţei de elită Quds, o unitate a Gărzilor Revoluţionare Iraniene, întrucât plănuia „atacuri sinistre iminente” asupra americanilor, existând informaţii solide în acest sens din partea serviciilor de informaţii.

„L-am prins în fapt şi l-am lichidat”, a spus Trump vineri, la o zi după uciderea influentului general iranian Qasem Soleimani într-un atac aerian cu rachete asupra convoiului său, acesta fiind însoţit de locotenentului său în Irak Abou Mehdi al-Mouhandis, numărul doi în Hashd al-Shaabi, coaliţie paramilitară pro-iraniană.

Trump a mai mărturisit în faţa presei (el nu a răspuns la întrebările reporterilor) că Soleimani ar fi trebuit scos din joc de predecesorii săi şi că „Noaptea trecută am acţionat pentru a opri un război, nu pentru a declanşa unul”, însă Statele Unite ”sunt pregătite să ia toate măsurile necesare”, dacă Iranul pune în pericol vieţile americanilor.

„Regimul său terorist a luat sfârşit”, a spus Trump, care adaugă: „Nu ne propunem o schimbare de regim” în Iran, precizând că  „agresiunea regimului iranian în regiune – inclusiv apelul la luptătorii de proximitate pentru a-şi destabiliza vecinii – trebuie să înceteze chiar acum”.

Ministrul iranian de externe Javad Zarif a declarat într-un interviu la postul iranian de televiziune IRIB TV că asasinatele „au fost o greşeală majoră din partea americanilor, iar americanii vor vedea rezultatele fără ca noi să acţionăm în vreun fel”.

Propaganda americană nu va avea efect asupra noastră, astfel că la momentul potrivit, vom răspunde aşa cum se cuvine cum a spus şi liderul nostru”, a spus Zarif.

Şeful Statului Major american, generalul Mark Milley, a spus că au primit informaţii şi dovezi extrem de clare din partea serviciilor de informaţii că Soleimani plănuia „campanii de violenţă” de amploare în următoarele zile, săptămâni sau luni, susţinând că ameninţarea era una iminentă, că apăruseră multiple ameninţări şi că nu toate erau cauzate de atacurile aeriene de răspuns ale SUA după moartea unui subcontractor american.

„Ne-am fi făcut vinovaţi de neglijenţă” în caz de inacţiune, a spus Milley care a precizat: „am înţeles pe deplin riscurile strategice şi consecinţele” uciderii generalului iranian, iar „riscul inacţiunii a depăşit riscul acţiunii”.

Un oficial al Departamentului de Stat american a spus că a existat un consens la nivelul caninetului de securitate date fiind informaţiile serviciilor de informaţii şi a capacităţii generalului iranian de a coordona grupările paramilitare, or acum acestea nu mai pot acţiona cu aceeaşi eficienţă.

„Le va fi dificil să se organizeze la scara, capacitatea şi eficienţa pe care o aveau sub conducerea lui Soleimani.

Putea face lucruri pe care nimeni altcineva nu era capabil să le facă. Nu era un manager descentralizat, era implicat cu totul, la toate nivelurile”, a spus oficialul american.

Un oficial înalt din Departamentul de Stat a declarat vineri că Soleimani a plănuit atacuri împotriva personalului diplomatic şi militar din Irak, Siria, Liban şi regiunea Orientului Mijlociu - aceasta după ce 

ce miliţii pro-iraniene au atacat ambasada SUA din Bagdad. Atacul, care a avut loc pe parcursul a două zile, l-a determinat pe Trump să ordone iniţial desfăşurarea a aproximativ 750 de militari americani de la a 82-a Divizie Aeropurtată în Orientul Mijlociu.

„El călătorea prin regiune. Nu era în vacanţă pe acolo. Venise pentru a plănui multiple atacuri asupra personalului şi facilităţilor americane – de aceea era însoţit de Muhandis. Ce căuta în maşină cu el?”, a spus un oficialul american, citat de The Guardian.

„Imaginea prezentată de serviciile de informaţii a arătat clar că în absenţa unor acţiuni ferme sute de americani ar fi fost ucişi” în Irak, Siria şi Liban, „indiferent dacă [personalul militar, diplomaţii americani) s-ar fi aflat în propriile facilităţi sau ar fi fost găzduiţi de un alt guvern)”,  a spus acesta.

 

Joi, înainte de atacul american cu drone care l-a ucis pe Soleimani, secretarul Apărării, Mark Esper, a declarat reporterilor la Pentagon că Statele Unite ar putea efectua atacuri „preventive” împotriva miliţiilor susţinute de Iran.

”Dacă vom afla despre atacuri, vom acţiona preventiv pentru a proteja forţele americane şi vieţile americanilor. Jocul s-a schimbat”, a spus Esper.

În urma atacului cu drone, Trump a aprobat vineri o nouă desfăşurare de forţe în regiune, de aproximativ 3.500 de militari.

După discursul neanunţat al lui Trump, acesta a plecat de la Mar-a-Lago la Miami, unde urma să participe la un prânz pentru lansarea coaliţiei ”Evanghelicii pentru Trump”, în perspectiva  campaniei prezidenţiale din 2020.

La prânz erau aşteptaţi 36 de lideri evanghelici, potrivit unei surse citate de CNBC, potrivit news.ro.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite