Presa din SUA, ţinta hackerilor chinezi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
China a dezvoltat metode rafinate de luptă informatică FOTO AFP
China a dezvoltat metode rafinate de luptă informatică FOTO AFP

Cotidianul american „The New York Times“ a fost primul care a reclamat că a fost victima atacurilor informatice chineze. Au urmat „The Wall Street Journal“ şi „The Washington Post“ care arată cu degetul tot spre hackeri din China.

În lumina acestor evenimente, „The Wall Street Journal“ a publicat un articol despre cartea pe care o pregăteşte directorul Google, Eric Schimdt. Acesta susţine că China şi-a dezvoltat metode „rafinate şi prolifice“ de luptă informatică.

Cei de la „The New York Times“ spun că sursa problemelor lor cu hackerii chinezi este o investigaţie pe care au publicat-o în octombrie 2012. Subiectul tratat: averea premierului chinez Wen Jiabao şi a apropiaţilor săi. Încă din ziua publicării articolului, „The New York Times“ a fost victima unui atac informatic şi a decis să contracteze compania de securitate Mandiant pentru a se apăra.

Concluzia Mandiant a fost că hackerii doreau informaţii despre jurnalişti pentru a ajunge la oamenii din China care au dat detalii despre averea prim-ministrului. Armata chineză este principalul suspect, deoarece au fost folosite computere ale universităţilor din Carolina de Nord, Arizona şi Wisconsin. Compania a spus că această metodă e des întâlnită la atacurile chineze.

Cotidianul economic „The Wall Street Journal“ şi-a dezvăluit propria poveste cu atacurile informatice la o zi după „NY Times“. Publicaţia nu a spus când au început problemele, dar a subliniat că scopul urmărit de autori a fost controlarea relatărilor despre China.

CE URMĂRESC CHINEZII

Cel din urmă caz este al „The Washington Post“. Atacurile au început în urmă cu cinci ani şi au fost oprite abia în 2011. Publicaţia a lucrat cu aceeaşi companie Mandiant care a ajuns la aceeaşi concluzie ca în cazul „The New York Times“.

„Hackerii vor să ştie identitatea surselor, cine din China a vorbit cu mass-media occidentale. Vor să înţeleagă cum îi descrie mass-media – ce plănuiesc şi ce urmează“, afirmă Grady Summers, vicepreşedinte Mandiant.
Directorul Google, Eric Schimdt, tratează – în cartea „The New Digital Age“ – atitudinea Chinei în această nouă eră digitală. Cartea apare abia în aprilie, dar „The Wall Street Journal“ a publicat deja câteva fragmente.

 Schimdt vede China ca pe o superputere periculoasă pentru internet şi a caracterizat-o drept „cel mai activ şi entuziast cenzor al informaţiei“.

Pentagonul a decis să mărească de cinci ori personalul Comandamentului Cyber, urmând să angajeze 4.000 de oameni în plus faţă cei de 900 actuali. Strategia pe care o vor aplica se bazează pe trei piloni: protejarea sistemelor şi infrastructurilor informatice esenţiale pentru ţară, pregătirea unei posibile ofensive pe plan extern şi întărirea securităţii Departamentului de Apărare.

Twitter, o altă victimă

 Reţeaua socială Twitter îngroaşă rândurile celor care reclamă atacurile informatice. Hackerii au obţinut datele a 250.000 de conturi înainte să fie opriţi. Parolele acelor conturi au fost resetate şi utilizatorii informaţi printr-un email de acest incident.

Oficialii reţelei sociale nu au spus în mod direct că autorităţile din China sunt de vină, ci s-au oprit la a aprecia că „nu a fost opera unor amatori şi nu credem că a fost un incident izolat“. „[...] credem că şi alte companii şi organizaţii au fost victimele unor atacuri similare“, se mai arată în comunicatul oficial.

Este posibil ca Twitter să evite să numească direct un vinovat din lipsă de dovezi, dar prin „alte companii şi organizaţii“ face referire la publicaţiile care au avut recent probleme.
 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite