Obama anunţă că Statele Unite vor continua să spioneze activităţile guvernelor din lume

Obama anunţă că Statele
Unite vor continua să spioneze activităţile guvernelor din lume

Preşedintele american Barack Obama şi cancelarul Germaniei, Angela Merkel. FOTO: Reuters

Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Barack Obama, a declarat că serviciul american de informaţii „va continua să se intereseze de intenţiile guvernelor de pe mapamond”, în cadrul unui interviu acordat unei emisiuni de televiziune germane difuzat sâmbătă.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Agenţiile noastre de informaţii, la fel ca serviciile germane şi toate celelalte din lume (n.r. – servicii de informaţii), vor continuă să se intereseze de intenţiile guvernelor de pe mapamond. Acest lucru nu se va schimba”, a declarat liderul american in interviul dat televiziunii publice din Germania, ZDF, înregistrat sâmbătă.

Preşedintele american a afirmat, de asemenea, că Angela Merkel nu are de ce „să se neliniştească” de acest tip de supraveghere, chiar dacă unul din telefoanele sale mobile au fost ascultate de serviciile de informaţii americane, NSA, fapt ce a dus la tensiuni diplomatice.

Liderul de la Casa Albă a subliniat că există „o relaţie de prietenie şi de încredere” între Statele Unite şi Germania.

Declaraţiile vin într-un moment surprinzător, după ce în vineri Obama declara că NSA va înceta programul de supraveghere în masă a comunicaţiilor cetăţenilor americani, dar şi încercările de asculta lideri internaţionali.

Motivaţia preşedintelui american pentru modul în care acţionează NSA este protejarea şi servirea „obiectivelor diplomatice şi politice”: „Nu merită să avem un serviciu de informaţii dacă acesta se limitează la ceea ce putem citi în New York Times sau în Der Spiegel. Adevărul este că, prin definiţie, munca serviciilor este de a descoperi: Ce gândeşte lumea? Ce fac ei?”, a adăugat liderul de la Casa Albă, citat de AFP.

Mesajul pe care Obama îl prezentase vineri privind diminuarea activităţilor NSA în ceea ce priveşte supravegherea partenerilor a fost primit cu scepticism de mai mulţi lideri europeni. Scepticismul acestora pare să fie confirmat de interviul liderului american de sâmbătă.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: