New York Times: informatorul care a făcut plângere împotriva lui Trump ar fi un ofiţer CIA detaşat la Casa Albă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO AFP
FOTO AFP

Informatorul care a dezvăluit că Donald Trump a căutat susţinere din partea unui guvern străin pentru a fi reales şi că s-a căutat muşamalizarea acestei acţiuni de către Casa Alba este un ofiţer CIA detaşat la un moment dat la Casa Albă, susţin trei persoane care ştiu cine este acesta, potrivit The New York Times.

„În cursul îndatoririlor mele oficiale, am primit informaţii din partea mai multor oficiali guvernamentali că preşedintele SUA îşi foloseşte poziţia pentru a cere unui guvern străin interferenţa în alegerile din 2020”, scrie informatorul.

Trei persoane care-i cunosc identitatea au spus că între timp informatorul care a formulat plângerea împotriva lui Trump s-ar fi reîntors la CIA. Din plângerea acestuia, adresată comisiei pentru informaţii a senatului, făcută publică joi, reiese că acesta ar fi un analist şi că este informat cu privire la politica externă americană în Europa, întrucât dovedeşte o înţelegere sofisticată a politicii ucrainene, dar şi cunoaşterea legislaţiei şi a rolului inspectorului general al comunităţii de informaţii.

Expertiza sa, aşa cum transpare din document, e de natură să domolească criticile că autorul ar fi înţeles greşit ce ar fi aflat despre acţiunile preşedintelui american. Informatorul nu a ascultat direct convorbirea telefonică din iulie dintre Trump şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a stârnit o adevărată furtună politică în SUA, Trump fiind acuzat că amestecă diplomaţia cu beneficiile politice personale.

 Avocaţii informatorului nu au dorit să confirme faptul că autorul plângerii a lucrat în cadrul CIA, spunând că publicarea oricăror informaţii despre el este un act periculos. 

„Decizia de a revela orice informaţie care ar putea duce la identificarea lui este profund îngrijorătoare şi nesăbuită, întrucât îl poate arunca în gura lupului”, a spus Andrew Bakaj, consilierul său. „Informatorul are dreptul la anonimat”, a adăugat acesta.

Purtătoarea de cuvânt a directorului în exerciţiu al serviciilor de informaţii naţionale Joseph Maguire a declarat că protejarea informatorului este prioritatea numărul unu a biroului său. „Trebuie să-i protejăm pe cei care dovedesc curajul de a dezvălui orice potenţială neregulă, oriunde ar avea loc”, a spus Maguire miercuri, în cursul unei audieri.

New York Times a spus că publicaţia are dreptul de a relata informaţii despre informator: „Rolul informatorului, inclusiv credibilitatea sa şi poziţia sa în guvern, este esenţial pentru a înţelege una dintre cele mai importante probleme cu care se confruntă ţara – şi anume răspunsul la întrebarea dacă preşedintele SUA a comis un abuz de putere, iar Casa Albă a muşamalizat chestiunea”.

Colaborarea dintre Casa Albă şi agenţi, ofiţeri şi analişti din armată, servicii de informaţii şi poliţie este una obişnuită şi frecventă. De multe ori, aceştia lucrează alături de Consiliul de Securitate Naţională sau la securizarea comunicaţiilor precum cele dintre preşedinte şi liderii altor ţări. Informatorul nu a luat parte la astfel de operaţiuni de securizare, au declarat sursele. Potrivit plângerii, el a aflat despre comportamentul lui Trump „în cursul unor schimburi oficiale interagenţii”.

De regulă,  oficialii fac schimb de informaţii în scopul de a „inspira politici şi a face analize”, se arată în document care sugerează că informatorul nu a fost detaşat la Casă Albă  la momentul convorbirilor sau la momentul când a aflat despre acestea.

„Vreau să ştiu cine este persoana care i-a furnizat informaţii, întrucât este aproape spionaj”, a declarat Trump membrilor Misiunii SUA la ONU înaintea unui eveniment. „Stiţi cum se proceda în trecut când acţionam inteligent în privinţa spionilor şi a actelor de trădare, nu-i aşa? Abordam chestiunile astea un pic altfel decât o facem în prezent”, a adăugat preşedintele american.

În convorbirea telefonică cu Zelenski, Trump l-a rugat să investigheze acuzaţiile de corupţie nesusţinute de dovezi împotriva fostului vice-preşedinte Joseph R. Biden Jr. şi fiului său, dar şi alte chestiuni care i-ar putea aduce capital politic pozitiv, preşedintele ucrainean agreând să-i ofere ajutor lui Trump. 

Iniţial, accesul la convorbirea considerată de rutină nu a fost restricţionat, mai mulţi oficiali şi persoane care s-au ocupat de transcriere ascultând-o. Însă ulterior, spune informatorul, s-a intervenit pentru a pune toate înregistrările într-un sistem clasificat, deşi propriu-zis materialul nu conţinea informaţii secrete. De regulă, notiţele şi transcrierile brute sunt stocate într-o bază de date computerizată pentru a putea fi accesate de înalţi oficiali din departamente diferite şi agenţii pentru a servi la coordonarea eforturilor în conceperea politicilor.

„El a încercat să pună presiune pe liderul ucrainean ca să acţioneze pentru a-l ajuta în campania sa pentru alegerile din 2020”, a scris informatorul care, adresându-se inspectorului general pentru comunitatea de informaţii, a numit mai mulţi oficiali guvernamentali, între care şi unii care lucrează la Casa Albă, care îi pot susţine afirmaţiile. Inspectorul general a intervievat o parte dintre aceştia şi a considerat că aceste afirmaţii sunt credibile.

Joi, preşedintele american a calificat afirmaţiile informatorului ca unele obţinute la „mâna a doua”.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite