Autorităţile americane interzic grăsimile artificiale. Margarina şi popcornul, primele care trebuie să-şi schimbe reţetele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Margarina este produsul în care întâlnim cel mai probabil acizi graşi trans-artificiali
Margarina este produsul în care întâlnim cel mai probabil acizi graşi trans-artificiali

Toate produsele fast-food, floricelele de porumb pregătite în cuptorul cu microunde, margarina şi aluatul pre-gătit pentru prăjituri conţin grăsimi trans-artificiale, unul dintre cei mai periculoşi factori care cauzează obezitate şi boli de inimă. Administraţia pentru Produse Alimentare şi Medicamente din Statele Unite ale Americii a decis joi să interzică folosirea folosirea acestor grăsimi, forţând industria alimentară să găsească alternative.

Administraţia pentru Produse Alimentare şi Medicamente din Statele Unite ale Americii (FDA) a catalogat grăsimile trans-artificiale drept un risc la adresa sănătăţii publice, anunţând că va lua măsuri pentru a forţa companiile de profil să nu le mai folosească, transmite Associated Press. 

Mulţi producători au renunţat deja la folosirea unor acizi graşi trans-artificiali, în urma valului de critici din partea comunităţii medicale, dar nu au eliminat complet acest element. Astfel, un american încă mai consumă, în medie, un gram de grăsimi trans-artificiale în fiecare zi. 

Interzicerea acestor acizi va scădea numărul persoanelor care suferă atacuri cardiovasculare cu 20.000, iar numărul celor care mor din cauza aceasta va fi cu 7.000 mai mic în fiecare an, estimează FDA. 

Deocamdată, Administraţia va demara o etapă de consultare a industriei cu privire la programul pentru eliminarea acestor compuşi din produsele alimentare. Decizia este însă luată şi nu mai există practic nicio şansă ca autorităţile să revină asupra ei. 

„Vrem să o facem într-un fel care să nu perturbe în mod incorect pieţele”, explică Michael Taylor, comisar-adjunct pentru produse alimentare al FDA. Aceasta a adăugat însă că „industria a demonstrat că este capabilă să elimine fezabil acizii graşi trans-artificiali”. 

Grăsimile trans-artificiale nu prezintă niciun beneficiu pentru sănătate. Tot ceea ce fac este să crească nivelul „colesterolului rău” şi să-l scadă pe cel „bun”, crescând astfel riscul de apariţie a bolilor de inimă - principala cauză de deces în SUA. 

Aciii graşi trans-artificiali sunt consideraţi cei mai periculoşi pentru inimă, chiar mai riscanţi decât grăsimile saturate, care contribuie şi ele la apariţia bolilor cardiovasculare. 

Grăsimile trans-artificiale sunt folosite atât în produsele alimentare pre-gătite, cât şi în restaurante, de multe ori pentru a îmbunătăţi textura, perioada de valabilitate sau gustul produselor. Cu toate că au fost înlăturate deja din multe alimente, aceste grăsimi încă pot fi găsite în anumite produse coapte precum crusta plăcintelor pre-gătite sau aluatul biscuiţilor, precum şi în iaurturile îngheţate, care au nevoie de grăsimi pentru a-şi păstra consistenţa.

Principalele produse care conţin acizi graşi trans-artificiali

1. Margarina

Nu demult, Robert Turcescu a acuzat-o de imoralitate pe fosta campioană mondială Nadia Comăneci pentru că promovează un astfel de produs. 

2. Mâncarea fast-food

Nu este o surpriză pentru nimeni că mâncarea fast-food este nesănătoasă, însă unele produse sunt într-adevăr bombe de risc pentru inimă. Anumiţi burgeri conţin până la şapte grame de acizi graşi trans-artificiali. Câteva dintre cele mai cunoscute lanţuri de restaurante fast-food au renunţat să mai folosească găsimi trans-artificiale, însă cele mai multe încă o fac. 

3. Floricelele de porumb pregătite la cuptorul cu microunde

Unii producători au eliminat acizii graşi trans-artificiali, dar trebuie să verificaţi eticheta înainte. Sortimentele cu unt au până la cinci grame de grăsimi trans-artificiale. 

4. Deserturile îngheţate

La fel, unii producători au eliminat compuşii nesănătoşi, dar nu toţi. O porţie de cheescake îngheţat poate conţine până la patru grame de grăsimi trans-artificiale, avertizează ABC News. 

5. Aluaturile pre-gătite

Multe persoane folosesc aluat din comerţ din lipsă de timp sau pentru că îl consideră mai sănătos decât cel făcut în casă. Nimic mai fals. O porţie de plăcină făcută cu aluat pre-gătit are până la 2,5 grame de acizi graşi trans-artificiali. 

CITEŞTE MAI MULT

Scandal cu margarină: cât e Nadia de vină? Ministerul Educaţiei face anchetă

Un atac al jurnalistului Robert Turcescu la adresa Nadiei Comăneci a scos la iveală modul în care un aliment controversat a ajuns să fie promovat în şcoli.

Grăsimile sănătoase, cealaltă parte a disputei dintre margarină şi unt

Ceea ce se uită atunci când revin îndoielile cu privire la unt şi la margarină este că fără grăsimi viaţa nu ar fi posibilă. Contează însă de unde le luăm.

E bine sau nu să mâncăm margarină?

Margarina a devenit un subiect intens de dezbateri în ultima vreme. Ba că este un produs pe care organismul nu îl tolerează, ba că este sursă de nutrienţi de care organismul are nevoie. Iată ce spun specialiştii!

Spoturile publicitare pentru margarina Rama, interzise de CNA

Două spoturi publicitare pentru margarina Rama, din cadrul campaniei „Campioni la micul dejun“, au fost interzise de la difuzarea pe posturile TV, printr-o decizie luată, marţi, de Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), care a considerat că acestea încalcă legislaţia audiovizualului.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite