Jamie Dimon, CEO-ul JP Morgan: „Este aproape o ruşine să fii american”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful celei mai mari bănci din lume, cu active de peste 2 trilioane de dolari, s-a plâns jurnaliştilor americani de disfuncţionalitatea sistemului politic de la Washington, catalogând faptul de a fi cetăţean american drept „o ruşine”.

JP Morgan şi-a făcut publice rezultatele financiare, indicând cel mai profitabil an din istoria oricărei bănci din Statele Unite - un total de 26,5 miliarde de dolari. Acest fapt însă pare a nu fi suficient pentru şeful acestei instituţii, Jamie Dimon exprimându-şi în termeni duri insatisfacţia faţă de modul în care funcţionează Washingtonul.

„Este aproape o ruşine să fii un cetăţean american ... şi să trebuiască să asculţi tâmpeniile cu care ne confruntăm în această ţară”, a afirmat şeful JP Morgan. Acesta a subliniat că inabilitatea de a avansa în privinţa unei legislaţii semnificative „ne ţine pe loc şi afectează americanul de rând. Aceasta nu este o problemă republicană; nu este o problemă democrată”.

„Am devenit una dintre cele mai birocratice, confuze, litigioase societăţi de pe planetă ... şi vine un moment în care fie reuşim să ne mobilizăm sau nu vom reuşi să realizăm ceea ce trebuie să facem pentru americanul de rând”, a încheiat acesta.

Dimon, care conduce şi un grup de lobby ce susţine necesitatea unei reforme fiscale şi a investiţiilor în infrastructură, a indicat zonele de politici publice asupra cărora as dori ca autorităţile să se concentreze. „Avem nevoie de o reformă în infrastructură. Avem nevoie de o reformă a sistemului de impozitare corporatist. Avem nevoie de o forţă de muncă pregătită şi de investiţii în educaţie. În Statele Unite trebuie să începem să ne concentrăm asupra zonelor de politici ce îi vor ajuta pe toţi americanii”. Dimon s-a plâns de faptul că Statele Unite nu au construit niciun aeroport în ultimii zece ani şi de efectele dezastruoase ale epidemiei dependenţei de opioide.

Şeful JP Morgan recent, a criticat subtil noua administraţie în ceea ce priveşte politicile de mediu, declarând că „unele reglementări în mod clar ajută la crearea unor bunuri publice, precum un aer şi ape curate”.

Dimon s-a plâns şi de impactul „unor politici prost concepute împotriva comerţului internaţional”, declarându-se „alarmat” de faptul că atât de mulţi imigranţi talentaţi nu mai pot rămâne în Statele Unite. „Împingem un număr imens de talente peste hotare în loc de a le permite acestor tineri să-şi împlinească visele aici”, a scris acesta.

Nu toată lumea s-a lăsat impresionată însă de declaraţiile dure ale şefului JP Morgan. Matt Taibbi, un jurnalist al celor de la Rolling Stones ce a relatat în profunzime criza financiară din 2008, a scris că „bineînţeles că Jamie Dimon nu a făcut nimic pentru a strica reputaţia Americii”.

JP Morgan a plătit un total de 40 de miliarde de dolari sub forma de amenzi şi înţelegeri încheiate cu autorităţile pentru rolul jucat în criza financiară din 2008, toate sub mandatul lui Jamie Dimon, aflat la conducerea băncii din anul 2005.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite