FOTO VIDEO Uraganul Michael a lăsat dezastru în urma sa

FOTO VIDEO Uraganul
Michael a lăsat dezastru în urma sa

FOTO AFP

Furtuna tropicală Michael a lăsat dezastru în Georgia şi cele două Caroline, joi, după ce a devastat nord-vestul Floridei. Cel puţin şase oameni au murit din cauza furtunii, potrivit CNN.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
Patru oameni din Florida, un copil din Georgia şi un bărbat din Carolina de Nord au murit din cauza uraganului, însă autorităţile se tem că numărul ar putea creşte.
 
Clasat iniţial ca uragan de categoria a 4-a pe scala Saffir-Simpson - cel mai violent care a afectat Florida în ultimii 80 de ani - atunci când a atins uscatul, în regiunea Panhandle, Michael a fost retrogradat la furtună tropicală pe măsură ce a intrat pe uscat.
 
Rafalele de vânt atingeau joi o viteză maximă de 95 de kilometri pe oră, după ce au atins până la 250 de kilometri pe oră.
 
Peste 700.000 de afaceri şi locuinţe erau private de electricitate joi, în statele Florida, Georgia şi Alabama. Mii de locuitori au petrecut noaptea în adăposturi.
Michael, care a surprins prin rapiditatea cu care s-a intensificat în apropierea Golfului Mexic, a început să traverseze uscatul miercuri după-amiaza (ora locală) la Mexico Beach, la aproximativ 30 de kilometri de Panama City, pe coasta Panhandle.
 
Intensitatea sa a scăzut pe măsură ce a pătruns pe uscat şi s-a îndreptat, după căderea nopţii (ora locală) către nord-estul statului Georgia.
 
Uraganul a fost retrogradat miercuri seara la nivelul 1 pe scala Saffir-Simpson, care are cinci trepte, a anunţat Centrul american al uraganelor (NHC), după ce a atins categoria a 4-a - un fenomen ciclonic extrem.
 
La aproximativ opt ore după ce a atins uscatul, Michael era însoţit de rafale de vânt de până la 250 de kilometri pe oră.
 
Depresiunea a traversat, joi, statele Carolina, a anunţat NHC, unde au fost precipitaţii puternice, ca în Florida. Guvernatorii Carolinei de Nord şi de Sud le-au cerut locuitorilor să se pregătească, în contextul în care regiunea se resimte din plin după ravagiile cauzate de uraganul Florence, în septembrie.
 
În zone de coastă din Florida au avut loc inundaţii importante, pagube structurale, iar copaci au fost smulşi din rădăcină. Într-o înregistrare video postată pe Twitter apare o casă, în Mexico Beach, devastată de rafale de vânt, şi fragmente aruncate în proprietăţi învecinate.
 
La Apalachicola, o localitate situată în zona de coastă, nivelul apei a atins 1,5 metri, iar NHC apreciază că marea ar putea să depăşească cu 4,30 metri nivelul obişnuit.Autorităţile au fost nevoite, miercuri, să evacueze peste două milioane de persoane. Ultimul uragan clasat peste categoria a 3-a - Dennis - a afectat regiunea Panhandle în 2005.
 
citeste totul despre: