Cum se pregătesc delegaţiile SUA şi Rusiei pentru negocierile de la Geneva. Sfaturile experţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Wendy Sherman şi Serghei Riabkov FOTO: Mediafax
Wendy Sherman şi Serghei Riabkov FOTO: Mediafax

După discuţiile dure dintre preşedinţii Joe Biden şi Vladimir Putin cu privire la acumularea de trupe ruse la graniţa cu Ucraina, ambele părţi insistă că speră că s-ar putea deschide o cale de atenuare a tensiunilor în timpul negocierilor diplomatice stabilite pentru ianuarie.

 Dar, cu mai puţin de două săptămâni până când oficialii de rang înalt din SUA şi Rusia se vor întâlni la Geneva, prăpastia este adâncă şi perspectiva de a găsi o ieşire pentru criză se confruntă cu complicaţii. Biden le-a spus vineri reporterilor că l-a sfătuit pe Putin, atunci când au vorbit la telefon, cu o zi mai devreme, că discuţiile viitoare ar putea funcţiona numai dacă liderul rus „descalazează, nu escaladează, situaţia” în zilele următoare.

 Preşedintele SUA a spus că a încercat, de asemenea, să-i explice lui Putin că SUA şi aliaţii sunt pregătiţi să lovească Rusia cu sancţiuni dure dacă ruşii invadează Ucraina. Echipa de securitate naţională a lui Biden şi-a îndreptat atenţia asupra pregătirii reuniunii de la Geneva, programată pentru 9 şi 10 ianuarie, pentru a discuta despre masarea a aproximativ 100.000 de soldaţi ruşi la graniţa cu Ucraina.

Discuţiile de la Geneva, care urmează să fie conduse din partea SUA de înalţi oficiali ai Departamentului de Stat, vor fi urmate de întâlniri Rusia-Consiliul NATO şi de o reuniune a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa. Biden urma să vorbească la telefon duminică cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. Cei doi lideri plănuiesc să revizuiască pregătirile pentru viitoarele angajamente diplomatice, potrivit Casei Albe. Secretarul de stat Antony Blinken a vorbit , vineri, cu ministrul canadian de externe Melanie Joly, cu şefului diplomaţiei italiene Luigi Di Maio şi cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, despre pregătirile pentru viitoarele discuţii.

Wendy Sherman şi Serghei Riabkov vor conduce delegaţiile

 „Cele două săptămâni care urmează vor fi grele”, a spus Daniel Fried, fost ambasador al SUA în Polonia, care a fost un consilier de top pentru Europa de Est al preşedinţilor Obama, George W. Bush şi Clinton. „Administraţia Biden a făcut o treabă destul de credibilă de a contura şi a încadra negocierile. Dar cel mai dur test urmează să vină, deoarece Putin va continua să provoace pentru a vedea cât de hotărâţi suntem”, a spus Fried. Secretarul de stat adjunct Wendy Sherman şi ministrul adjunct de externe  Serghei Riabkov vor conduce delegaţiile Statelor Unite şi Rusiei la negocierile de la Geneva. 

Sfatul experţilor

În urma convorbirii telefonice Biden-Putin, un grup de 24 de foşti oficiali care au lucrat pentru securitatea naţională a SUA şi experţi pe Rusia – un grup care include mai mulţi oficiali care au slujit în administraţiile Obama, George W. Bush şi Clinton – a lansat o declaraţie prin care i-a cerut lui Biden să prezinte în mod public sancţiunile cu care s-ar confrunta Rusia dacă Putin ar merge mai departe cu acţiunile militare. Printre semnatarii declaraţiei se numără mai mulţi foşti ambasadori ai SUA în Rusia şi Ucraina : Daniel Fried, Michael McFaul, Alexander Vershbow, Steven Pifer şi John Herbst. 

„Credem că Statele Unite ar trebui, în cea mai strânsă consultare cu aliaţii săi din NATO şi cu Ucraina, să ia măsuri imediate pentru a afecta calculele cost-beneficiu ale Kremlinului înainte ca liderii ruşi să opteze pentru o escaladare militară suplimentară”, a scris grupul. „Un astfel de răspuns ar include un pachet de sancţiuni majore şi dureroase care ar fi aplicate imediat dacă Rusia atacă Ucraina. În mod ideal, schiţa acestor sancţiuni ar fi comunicată acum Moscovei, astfel încât Kremlinul să aibă o înţelegere clară a amplorii loviturii economice cu care se va confrunta”, susţin experţii.

Simon Miles, profesor specialist în istoria Războiului rece ce predă la Universitatea Duke, a spus că ar fi o greşeală ca SUA să lase „Rusia să stabilească unilateral ritmul a ceea ce este pe cale să se desfăşoare”. „Orice ar putea face SUA pentru a-i ţine pe ruşi pe călcăie este să nu lase Kremlinul să stabilească agenda, va fi important pentru a obţine o rezoluţie favorabilă”, a subliniat Miles.

Cei doi preşedinţi şi-au luat pulsul 

Discuţia dintre cei doi lideri a fost şi un test. Înainte de convorbire, forţe aeriene americane au folosit un avion de recunoaştere deasupra estului Ucrainei pentru a colecta informaţii cu privire la mobilizarea rusă, o a doua misiunea de acest fel, săptămâna aceasta. Surse de la Casa Albă au caracterizat discuţia drept „serioasă şi de substanţă”: în unele chestiuni s-ar putea ajunge la o a înţelegere, dar în altele diferenţele par greu de conciliat. Partea rusă spune că sancţiunile masive ar fi o „colosală eroare” şi că Rusia se va comporta aşa cum Statele Unite ar reacţiona dacă armamentul ofensiv ar fi amplasat lângă frontierele sale.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite