CIA, dată de gol de factura la telefon. Agenţia spionează şi cetăţeni americani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anual, puternica Agenţie Centrală de Informaţii (CIA) plăteşte companiei AT&T, cel mai mare furnizor de servicii de telefonie din SUA, mai bine de 10 milioane de dolari pentru a facilita operaţiunile antitero de peste hotare ale companiei. De fapt, CIA plăteşte această sumă pentru a avea acces la date confidenţiale pe care compania le colectează despre apelurile internaţionale efectuate de cetăţeni americani.

Cooperarea dintre CIA şi AT&T se desfăşoară în baza unui contract direct, semnat de bunăvoie de ambele părţi, fără ca operatorul teleom să fie constrâns de vreo instanţă să ajute CIA în operaţiunile antitero, dezvăluie în exclusivitate cotidianul american „The New York Times”, citând oficiali guvernamentali sub protecţia anonimatului. 

Cum funcţionează

CIA trimite către furnizorul de servicii de telefonie AT&T liste cu numere de telefon despre care are informaţii că aparţin unor suspecţi de activităţi teroriste. Apoi, AT&T furnizează Agenţiei toate informaţiile pe care le deţine în baza sa de date privind acel număr de telefon - inclusiv apelurile efectuate de cetăţeni americani către aceste numere. 

Compania deţine o uriaşă bază de informaţii privind apelurile telefonice, atât interne cât şi externe, care au fost realizate cu ajutorul infrastructurii sale, ceea ce înseamnă că aceste date includ şi apeluri efectuate de clienţii altor reţele de telefonie, nu doar ai săi. 

Dezvăluirile vin în contextul unui amplu scandal internaţional privind programul de colectare de informaţii al Agenţiei pentru Securitate Naţională (NSA) a Statelor Unite şi scot la lumină legăturile dintre serviciile de informaţii şi marile companii de telefonie. 

În plus, ele arată cum CIA şi NSA nu folosesc neapărat conţinut convorbilor prin interceptare, ci şi alt tip de informaţii precum datele la care s-au realizat apelurile, durata convorbirilor şi numerele folosite. 

Cu toate acestea însă, operaţiunile ridică alte semne de întrebare. CIA nu are voie să spioneze cetăţeni americani, iar accesul la baza de date a AT&T aduce în discuţie această regulă. Oficialii citaţi de „The New York Times” susţin că, atunci când furnizează informaţii privind numere de telefon deţinute de cetăţeni americani, AT&T cenzurează datele prin ascunderea numelui titularului, dar şi a ultimelor cifre din numărul de telefon. 

De aici încolo însă, obţinerea acestor date este doar o formalitate. Tot ce mai au de făcut agenţii CIA este să trimită informaţiile pe care le au către Biroul Federal de Informaţii (FBI), care poate obţine uşor mandat pentru a obliga AT&T să-i furnizeze celelalte detalii. Oficialii guvernamentali au confirmat că acesta este modul de operare atunci când este vorba de cetăţeni americani. 

CITEŞTE MAI  MULT

Germania ameninţă că va expulza orice diplomat american dacă se dovedeşte că a spionat

Hans-Peter Friedich, ministrul de Externe de la Berlin, a avertizat marţi că va expulza de pe teritoriul Germaniei orice diplomat american în cazul în care se va confirma că acesta a desfăşurat operaţiuni de colectare de date.

Serviciile secrete americane, luate la control

Agenţiile de informaţii vor fi anchetate de Senatul american din ordinul preşedintelui Obama cu privire la practicile de spionaj care au stârnit un scandal internaţional.

Obama şi-a pus toată lumea-n cap

Scandalul de spionaj stârnit de dezvăluirile lui Snowden şi strategia incoerentă privind Siria i-au înfuriat pe aliaţii americanilor, iar preşedintele Barack Obama este privit cu tot mai multă neîncredere. „Aliaţii nu mai au încredere în noi, iar inamicii nu se mai tem de noi”, a descris fostul vicepreşedinte american Dick Cheney situaţia grea în care deciziile administraţiei Obama au adus SUA pe plan mondial.

Statele Unite foloseau servicii europene de informaţii pentru efectuarea interceptărilor

Directorul Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA) din SUA, Keith Alexander, a negat, marţi, că Statele Unite colectează direct înregistrări ale telefoanelor sau e-mailurile cetăţenilor europeni, catalogând dezvăluirile făcute de publicaţiile Le Monde, El Mundo şi L'Espresson „complet false”, informează CNN.

Agenţia Naţională de Securitate a Statelor Unite dezminte informaţiile apărute în presa germană

Directorul Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA) din SUA, Keith Alexander, nu a l-a informat pe preşedintele american Barack Obama despre posibila spionare a cancelarului german, potrivit surselor oficiale care dezmint astfel informaţiile apărute în presa germană, informează BBC.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite