Alegeri SUA 2020. Tot mai mulţi senatori republicani, inclusiv influentul Lindsey Graham, îl recunosc pe Joe Biden drept preşedinte

Alegeri SUA 2020. Tot mai mulţi senatori republicani, inclusiv influentul Lindsey Graham, îl recunosc pe Joe
Biden drept preşedinte

Joe Biden FOTO Getty Images

Tot mai mulţi senatori republicani îl recunosc pe Joe Biden drept preşedinte ales, după ce Colegiul Electoral i-a confirmat victoria în alegerile prezidenţiale de la 3 noiembrie, şi resping ideea unei încercări de a răsturna rezultatul alegerilor în Congres, relatează Reuters.

Ştiri pe aceeaşi temă

Unii dintre cei mai loiali susţinători ai preşedintelui în exerciţiu Donald Trump au în vedere un ultim recurs în vederea răsturnării înfrângerii acestuia, însă tot mai mulţi republicani par pregătiţi să-l înfrunte pe Donald Trump şi să-l recunoască pe Joe Biden drept învingător, la mai bine de o lună de la vot.

Senatorul John Thune subliniază că legiuitorii au dreptul să conteste votul, însă consideră că ”a venit timpul să trecem la altceva” şi că atunci când Joe Biden a ”depăşit pragul de 270 de voturi” în Colegiul Electoral a devenit preşedinte.

Un candidat la preşedinţie are nevoie de 270 de voturiîn Colegiul Electoral pentru a se instala la Casa Albă.

Joe Bidem a depăşit acest prag luni, după ce California i-a dat voturile sale.

El urmează să intre în funcţie la 20 ianuarie.

Între alţi senatori republicani care l-au recunoscut în mod public pe Joe Biden preşedinte ales luni se află şi Lindsey Graham, un loialist al lui Donald Trump din South Carolina, Rob Portman din Ohio, Roy Blunt din Missouri şi Shelley Moore Capito din Virginia Occindentală.

John Thune apreciază că orice încercare de a răsturna rezultatul alegerilor atunci când Congresul va număra voturle exprimate în Colegiul Electoral, la 6 ianuarie, se va bucura de o susţinere redusă. ”Asta nu duce nicăieri”, a declarat el presei.

Senatorul republican John Cornyn consideră că orice demers de acest fel ”ar fi gravă eroare” şi că ar fi respinsă de Senatul majoritar republican.

”Vine un moment în care trebuie să-ţi dai seama că, în pofida tuturor eforturilor, nu ai reuşit. Cam asta e natura acestor alegeri. Trebuie să ai un câştigător. Trebuie să ai un perdant”, a spus el.

John Cornyn se aşteaptă la un transfer al puterii paşnic din partea lui Donald Trump, care continuă să refuze să-şi recunoască înfrângerea în alegeri şi care a lansat zeci de recursuri cu scopul de a-şi anula înfrângerea de către Joe Biden, însă fără succes.

Donald Trump a reiterat luni o serie de acuzaţii - fără probe - de fraudă electorală.

Orice încercare de a convinge Congresul să nu certifice rezultatul votului Colegiului Electoral la 6 noiembrie este necesar să fie susţinută de majoritatea membrilor celor două Camere.

Democraţii sunt majoritari în Camera Reprezentanţilor, iar suficienţi republicani care fac parte din Senat au recunoscut victoria lui Joe Biden, iar orice contestare a rezultatului votului Colegiului ar urma să eşueze.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările