Rusia nu se mai ascunde. Kremlinul a anunţat crearea unei divizii speciale care se va ocupa de războiul informaţional

Rusia nu se mai ascunde. Kremlinul a anunţat crearea unei divizii speciale care se va ocupa de războiul informaţional

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu

Armata rusă a creat un departament pentru securitate cibernetică şi va primi în anul 2017 armament nou, inclusiv zeci de rachete balistice, sute de tancuri şi zeci de nave militare, a anunţat miercuri ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu. „Propaganda trebuie să fie inteligentă, competentă şi eficientă“, a subliniat oficialul.

Ştiri pe aceeaşi temă

Pe de altă parte, Ria Novosti informează că primul exerciţiu de confruntare în domeniul informaţional s-a desfăşurat în timpul manevrelor „Caucaz 2016”, cu participarea inclusiv a forţelor de operaţiuni informaţionale şi luptă radioelectronică. 
 
Fostul şef al Marelui Stat Major General rus, generalul Iuri Balevski, a declarat, pentru Ria Novosti, că în condiţiile actuale victoria în războiul informaţional poate fi mult mai importantă decât în confruntarea militară convenţională, întrucât ea se poate obţine fără pierderi umane, producând în acelaşi timp un efect paralizant asupra tuturor organelor de putere ale statului inamic.
 
Ideea unor asemenea forţe a fost formulată în 2012, de vicepremierul Dimitri Rogozin, responsabil cu industria de apărare, dar până astăzi autorităţile ruse au negat existenţa lor. 
 
Forţele infrormaţionale au fost înfiinţate recent, iar informaţiile despre specificul activitaţii lor sunt clasificate – a declarat senatorul Franţ Klinţevici, prim-vicepreşedintele Comitetului pentru apărare şi securitate al Consiliului Federaţiei, citat de agenţia RBK. El a precizat că este vorba de o subunitate specială din care fac parte numai ofiţeri cu studii superioare. 
 
O primă sarcină a acestora constă în dezvăluirea diversiunilor străine împotriva Rusiei comise cu ajutorul mediilor electronice tipărite şi al televiziunilor, cea de-a doua fiind respingerea atacurilor cibernetice – a spus Franţ Klinţevici. El a adăugat că acest forţe au un rol defensiv de a apăra societatea rusă şi Ministerul Apărării împotriva numeroaselor probleme create de dezinformarea Occidentală. 
 
NATO a creat obstacole în calea contracarării dezinformărilor ce vizează Rusia, iar Ministerul rus al Apărării a înfiinţat propriul său internet – a mai  spus Franţ Klinţevici, citat de publicaţia online NSN – adăugând că au loc încercări de a dezorganiza aceste măsuri ale Rusiei.
 
Agenţia RBK citează o sursă nenominalizată din Duma de Stat, potrivit căreia este vorba de o subunitate din structura Ministerului Apărării, ce are ca sarcină respingerea atacurilor cibernetice şi contrapropaganda pe teritoriul Rusiei şi în afara ei în internet şi mass media. RBK notează că sursa şi-a exprimat mirarea că ministrul apărării a dezvăluit existenţa acestei subunităţi secrete.
     
Tot în acest context, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a anunţat deschiderea unei secţiuni pe site-ul MAE rus în care să expună ştirile false. În secţiune, conform Zaharovei, vor fi colectate materiale care dezinformează, apărute în mass-media occidentale şi oficiale din diferite ţări.
 
Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe a subliniat că „ştirile false” vor combătute cu link-uri către sursele primare şi date fiabile care sa demonstreze falsitatea ştirii.

În secţiunea MAE „Exemple de publicaţii care răspândesc informaţii false despre Rusia” sunt publicate patru materiale. Fiecare dintre ele este format dintr-un screenshot al site-ului cu titlul articolului, iar pe partea de sus este aplicata o stampila roşie „FAKE”. Sub screenshot-uri este scris: „Acest material conţine date care nu corespund realităţii”. Nu sunt aduse însă argumente care să contrazică conţinutul textului. 
 
Restricţii suplimentare în utilizarea Internetului în Rusia 
 
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat legea prin care se aplică amenzi furnizorilor de Internet care refuză să restricţioneze accesul la informatii interzise de autorităţi. Toţi furnizorii de Internet sunt obligaţi, în baza noii legi, să opreasca răspândirea informaţiilor on line cerute de agenţia rusă Roskomnadzor. Amenzile varianză între 87 de dolari şi 1730 de dolari.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările