Rusia: Aderarea Ucrainei la NATO este „o linie roşie”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Purttătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov
Purttătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov

Purtătorul de cuvânt al Kremlinul, Dmitri Peskov, a declarat joi că aderarea Ucrainei la NATO va fi o „linie roşie” pentru Moscova şi că Rusia este îngrijorată că Kievului i se va putea acorda într-o bună zi statutul de membru al Alianţei, potrivit Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a făcut aceste declaraţii la o zi după ce preşedintele SUA Joe Biden şi preşedintele rus Vladimir Putin au purtat discuţii la Geneva. Peskov a declarat că summitul a fost pozitiv în general.

Peskov a spus că Moscova urmăreşte îndeaproape situaţia. „Este un lucru pe care îl urmărim foarte atent şi este într-adevăr o linie roşie pentru noi - în ceea ce priveşte perspectiva aderării Ucrainei la NATO”, a declarat Peskov.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat, luni, că doreşte un răspuns clar, „da” sau „nu”, din partea preşedintelui american Joe Biden în ceea ce priveşte aderarea Ucrainei la NATO.

Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat luni, într-o conferinţă de presă la Bruxelles, că Ucraina trebuie să elimine corupţia şi să îndeplinească alte criterii pentru aderarea la NATO, dar anexarea Peninsulei Crimeea la Rusia, precum şi rolul Moscovei în partea de est a ţării nu înseamnă că nu va fi acceptată niciodată în Alianţă, notează Reuters.

"Ei trebuie să lupte în continuare împotriva corupţiei", a declarat liderul de la Casa Albă la finalul summitului NATO.

"Între timp, vom face tot ce ne stă în puteri pentru ca Ucraina să poată rezista agresiunilor ruseşti, pentru a-şi menţine securitatea fizică", a subliniat preşedintele SUA. 

Despre rolul Rusiei în estul Ucrainei, unde Moscova îi susţine pe rebelii pro-ruşi, şi consolidarea recentă a prezenţei militare la graniţă, Putin a reiterat în răspunsul său că a fost vorba de exerciţii care s-au desfăşurat pe teritoriul rus şi că, spre deosebire de Washington, Moscova nu efectuează manevre în apropierea SUA.

Preşedintele rus a ţinut să remarce că "avem o singură obligaţie în ceea ce priveşte Ucraina: să promovăm implementarea Acordurilor de la Minsk" pentru pace în regiunea Donbas.

Să ne imaginăm că Ucraina devine membră a NATO. Timpul de zbor al rachetelor Alianţei de la Harkov, să zicem, sau din Dnepropetrovsk până în partea centrală a Rusiei, la Moscova, se va reduce la 7-10 minute. Este sau nu o linie roşie pentru noi?”, a declarat Putin în interviul acordat la 9 iunie moderatorului emisiunii „Moscova.Kremlin.Putin”, Pavel Zarubin.

El a spus că extinderea NATO spre Est şi apropierea infrastructurii sale de frontierele Rusiei „are o importanţă practică” pentru Moscova. După aderarea unor ţări din Europa de Est la Alianţă, SUA au convenit cu România şi Polonia cu privire la instalarea pe teritoriile lor a unor lansatoare de rachete ca parte a dispozitivului de apărare antirachetă, iar acestea pot fi utilizate nu numai în scopuri defensive, a afirmat Vladimir Putin, citat de publicaţia RBC. Putin susţine că rachetele ce ar putea fi lansate din România sau Polonia ar putea ajunge în centrul Rusiei în 15 minute.

Desfăşurarea unor rachete sovietice în Cuba nu a fost acceptată de SUA, încercări de acest gen au fost întreprinse de Uniunea Sovietică în timpul crizei rachetelor cubaneze, a amintit Putin, afirmând că o cauză a îngrijorărilor SUA de la acea vreme a fost că timpul de zbor al unei rachete din Cuba până în centrul industrial al SUA, inclusiv Washington, este de 15 minute.

„Pentru ca acest interval de zbor să fie redus la 7-10 minute, ar trebui ca noi să ne instalăm rachetele la graniţa de sud a Canadei sau la graniţa de nord a Mexicului. Credeţi că aceasta va fi sau nu atunci o linie roşie pentru SUA?”, a mai spus preşedintele rus în cadrul emisiunii de la postul public de televiziune.

Putin a adăugat că cel puţin 50% dintre ucraineni nu vor ca ţara lor să adere la NATO. „Aceştia sunt oameni deştepţi. Vorbesc fără nici o ironie. Nu pentru că alţii sunt proşti, ci pentru că ei înţeleg că nu vor să fie în prima linie, nu vor să fie monedă de schimb şi carne de tun”, a continuat şeful statului rus, fără să precizeze sursa datelor citate.

Potrivit rezultatelor unui sondaj publicat în aprilie a.c. de agenţia de presă Interfax-Ukraina, 64% dintre ucraineni susţin aderarea Ucrainei la NATO: 43% se pronunţă pentru aderare fără echivoc, iar alţi 21% mai degrabă susţin decât nu susţin. Circa 7% mai degrabă nu susţin integrarea Ucrainei în Alianţă, 12% nu susţin deloc, în timp ce 12% nu au o opinie clară în aceasta privinţă.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat într-un interviu acordat la 7 iunie publicaţiei Axios că dacă NATO doreşte cu adevărat ca Ucraina să adere la Alianţă, statele sale membre trebuie să abordeze această problemă imediat, deoarece ţara sa este „în pericol”, notează RBC.

   Înainte de începerea conferinţei de presă a preşedintelui Joe Biden de la summit-ul NATO, Volodimir Zelenski scria pe Twitter că ţara sa se va alătura Alianţei Nord-Atlantice.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite