Rosneft devine cel mai mare producător de petrol

Rosneft devine cel mai mare producător de petrol

Rosneft a plătit 55 de miliarde de dolari pentru a cumpăra grupul TNK-BP, parteneriat ruso-britanic

Prin cumpărarea grupului TNK-BP, compania rusească de stat Rosneft a devenit cel mai mare producător de petrol din lume.

 

După luni de negocieri şi aşteptarea avizelor antitrust, gigantul energetic Rosneft a finalizat procesul de achizie a companiei TNK-BP, parteneriat ruso-britanic. Valoarea tranzacţiei s-a ridicat la 55 de miliarde de dolari, iar compania de stat a preluat în totalitate TNK-BP, care era deţinută de britanicii de la BP şi consorţiul rus AAR. 
 
După această nouă extindere, Rosneft va produce zilnic 200 de milioane de barili de ţiţei, devenind astfel cel mai mare producător din lume. Eduard Khudainatov, actualul vicepreşedinte al Rosneft, va prelua conducerea operaţiunilor desfăşurate de TNK-BP, iar majoritatea directorilor vechi ai companiei vor fi înlăturaţi, potrivit „Russia Today”.
 
Ce câştigă britanicii
 
La încheierea afacerii, în conturile britanicilor au intrat 17,1 miliarde de dolari şi o participaţie de 19,75% în cadrul Rosneft. Astfel, BP a devenit al doilea acţionar în cadrul companiei ruseşti, după stat.  
 
De cealaltă parte, Robert „Bob” Dudley, preşedintele grupului BP, va avea cel mai probabil un scaun asigurat în boardul Rosneft. În plus, britancii câştigă, prin Rosneft, acces la zona arctică, pe care puseseră de mult ochii, însă nu au reuşit să obţină aprobările necesare de la autorităţile antitrust. 
 
La o primă privire, afacerea nu pare cel mai bun pas pentru ruşi. Rezervele din perimetrele deţinute de TNK-BP au fost exploatate deja într-o măsură mai avansată decât cele controlate de Rosneft. Zăcămintele încă existente sunt mai greu accesibile şi, astfel, mai costisitor de extras. Ca urmare, cheltuielile operaţionale ale grupului vor creşte de la 2,9 dolari pe baril produs la 3,7 dolari, şi de la 3,04 dolari la 3,17 dolari pe baril rafinat. Analiştii susţin însă că mişcarea este cât se poate de oportună. 
 
Rosneft are în plan să câştige 4-5 miliarde de dolari din exploatarea cîmpului petrolifer Vankorskaya, din estul Siberiei (deţinut până acum de TNK-BP – n.r.). În plus, consolidarea activelor va aduce grupului în jur de 4,5 miliarde de dolari.
Iulia Voitovici, analist în cadrul Investcafe.
 
Totodată, ruşii vor avea capacitatea de a furniza mai mult ţiţei Chinei, cel mai mare consumator de energie din lume.
 
China va deveni principalul client al ruşilor, iar cele două state vor semna la sfârşitul acestei săptămâni şi un acord prin care Beijingul îşi va majora semnificativ importurile de ţiţei rusesc. Vineri, Xi Jinping, noul preşedinte chinez, începe o vizită de trei zile în Rusia.
 
Aceasta este prima sa vizită oficială în străinătate, de când şi-a preluat funcţia, la începutul lunii februarie. 
 
Cel mai mare producător? Depinde unde întrebi
 
Dacă în privinţa companiei numărul unu pe piaţa petrolului nu mai există niciun dubiu, lucrurile stau cu totul altfel când vine vorba de state bogate în „aur negru”. Există trei mari puteri petroliere asupra cărora agenţiile şi organizaţiile de cercetări în energie nu reuşesc să cadă de acord: Arabia Saudită, SUA şi Rusia. Ruşii sunt puşi pe primul loc de Joint Organization Data Initiativ, care a folosit date furnizate de Bloomberg şi Ministerul rus al Energiei. 
 
Însă Administraţia pentru Informaţii privind Energia (EIA) din SUA susţine că Arabia Saudită îşi menţine dominaţia, plasând Rusia pe cea de-a doua poziţie. În acelaţi timp, EIA estimează că SUA va urca pe primul loc cel mai tâziu în 2017. 
 
Giganţii petrolului
 
1. Rosneft - Rusia
2. ExxonMobil – SUA
3. Royal Dutch Shell – Marea Britanie-Olanda
4. Chevron – SUA 
5. BP – Marea Britanie
6. Gazprom - Rusia
7. Statoil – Norvegia
8. Total – Franţa
9. ConocoPhillips - SUA
10. PetroChina – China
11. Lukoil – Rusia
12. Sinopec – China 
13. CNOOC – China
14. Ecopetrol – Columbia
15. Saudi Aramco – Arabia Saudită 
16. National Iranian Oil - Iran
17. Pemex – Mexic
18. Kuwait Petroleum – Kuweit
19. Abu Dhabi National Oil Co. - Emiratele Arabe Unite
20. Sonatrach – Algeria
21. Petrobras – Brazilia
22. Iraq National Oil Company – Irak
23. Qatar Petroleum – Qatar
24. Eni – Italia
25. Petroleos de Venezuela – Venezuela
Sursa: Platts
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: