Reuters: Legăturile primejdioase dintre un bancher american şi un aliat al lui Putin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Robert Foresman
Robert Foresman

Un important bancher american i-a oferit, în trecut, în secret, o participaţie în banca rusă de investiţii Reinaissance Capital unuia dintre cei mai apropiaţi prieteni ai lui Vladimir Putin şi a intermediat întâlniri între acest prieten şi mai mulţi oficiali de politică externă americană, acum un deceniu, potrivit unor e-mailuri analizate de Reuters.

Bancherul american, Robert Foresman, în prezent vicepreşedinte la banca de investiţii UBS din New York, a avut o serie de roluri proeminente în lumea financiară a Moscovei. El a condus operaţiunile bancare ale Dresdner Bank din Rusia, la începutul anilor 2000, a servit drept vicepreşedinte al Renaissance Capital din 2006 până în 2009 şi apoi a condus operaţiunile din Rusia ale Barclays Capital. Prietenul lui Putin, Matthias Warnig, este în consiliile directoare din mai multe firme ruse controlate de stat.

Un conservator profund religios, bancherul american a spus că mereu a fost menirea sa să ajute la procesul de pace dintre cele două superputeri nucleare.

Acum, o serie de emailuri din perioada 2007-2011 de la Renaissance Capital dezvăluie noi detalii legate de relaţia apropiată pe care Foresman a cultivat-o de-a lungul vremii în interiorul cercului restrâns al lui Putin şi cum a folosit aceste legături pentru a avea de câştigat în afaceri. E-mailurile, primite de Reuters, fac lumină şi în ceea ce priveşte rolul jucat de către bancherii occidentali în timpul bumului economic al Moscovei din 2007, când Kremlinul urmărea să preia porţiuni mari din economia rusă.

E-mailurile au fost trimise între directorii de top ai Renaissance Capital şi între bancă şi clienţii şi asociaţii săi de business, înainte ca şefia băncii să fie schimbată, în 2012. Ele au apărut într-o bătălie îndelungată privind preluarea controversată de către statul rus a firmei Yukos a lui Mihail Hodorkovski la mijlocul anilor 2000.

Relaţia lui Foresman cu Kremlinul era mai complicată - şi mai mercantilă - decât cea a unui doritor de pace, potrivit e-mailurilor. Acestea detaliază cum Foresman şi colegii săi au ajutat Kremlinul să organizeze şi să profite de pe urma dezmembrării Yukos, într-o perioadă în care analiştii spun că Moscova căuta legitimitate internaţională pentru procesul condus politic. Ele  mai arată şi cum bancherul american l-a prezentat pe Warnig în cercurile de politică externă de la Washington, în timpul administraţiilor Bush şi Obama.

Într-o declaraţie pentru Reuters, Foresman a spus că nu este potrivit să vorbească despre detalii care fac parte dintr-un proces - referindu-se la un proces civil din Marea Britanie - dar a negat că ar fi comis vreo infracţiune. Noul management al Renaissance Capital a refuzat să comenteze pe marginea investigaţiei.

Legăturile cu Moscova ale lui Foresman au atras din nou atenţia recent, atunci când bancherul a fost menţionat în raportul procurorului special Robert Mueller, cu privire la ingerinţele Rusiei în alegerile prezidenţiale din 2016. Potrivit raportului, Foresman s-a numărat printre mai mulţi oameni influenţi care l-au contactat pe Donald Trump odată ce campania celui ce avea să devină noul preşedinte al SUA lua amploare.

În martie 2016, Foresman i-a trimis un email asistentului lui Trump, prin care îl invita pe candidatul la prezidenţiale la un forum internaţional de business în Sankt Petersburg, menţionând că „oficiali importanţi ai Kremlinului” l-au „abordat” cu privire la candidat, potrivit raportului. Foresman a cerut stabilirea unei întâlniri cu Trump sau cu managerul de campanie Corey Lewandowski sau „cu altă persoană relevantă”, precizând că are de discutat alte probleme pe care se simţea „incomod” să le discute prin „emailuri nesigure”.

Într-un mesaj ulterior, Foresman a încercat să obţină o întâlnire cu unul dintre fiii lui Trump, Don Jr sau Eric, pentru a transmite informaţii care ar fi trebuit „prezentate candidatului în mod personal sau unei persoane în care candidatul are încredere deplină“.

Raportul Mueller spune că nu a existat niciun fel de dovadă că echipa de campanie a lui Trump ar fi răspuns acestor abordări. Atunci când a fost întrebat de Mueller cu referire la aceste contacte, Foresman şi-a minimalizat legăturile cu Kremlinul. El a sugerat că doar încerca să-şi „menţină reputaţia“ în faţa echipei lui Trump, se arată în raport. Nu au fost formulate acuzaţii împotriva lui Foresman.

O înţelegere secretă 

În 2007, Foresman făcea parte dintr-un mic grup de directori Renaissance Capital care erau implicaţi în elaborarea unui acord secret pentru a oferi o anumită cotă din Renaissance Capital, banca privată de investiţii unde acesta a fost vicepreşedinte, lui Warnig, asociat apropiat al lui Putin, potrivit unei serii de emailuri legate de această înţelegere. În mesaje nu este menţionată procentul sau valoarea acordată.

Warnig a fost ofiţer în Stasi, poliţia secretă din Germania de Est în acelaşi timp în care Putin a fost ofiţer KGB în Dresda, la sfârşitul anilor `80. Warnig a spus că cei doi s-au întâlnit pima dată la începutul anilor `90, în Sankt Petersburg, când Putin era viceprimar al oraşului. Astăzi Warnig este director executiv al conductei Nord Stream 2 în Europa. El face parte şi din consiliile directoare ale mai mulot firme ruse controlate de stat, inclusiv gigantul petrolier Rosneft. El a fost timp de 12 ani membru al consiliului director al Băncii Rossiya, sancţionată de către Trezoreroa SUA drept „banca personală“ a oficialilor ruşi importanţi.

Un câştig de seamă

Licitaţia pentru Yukos Finance BV,  o filială olandeză a companiei petroliere a lui Hodorkovski, a fost ultima dintr-o serie de vânzări după falimentare efectuate de către Kremlin. Aceste vânzări au fost pentru plata a peste 33 de miliarde de dolari în impozite percepute de Moscova, după ce Hodorkovski s-a conturat ca fiind o ameninţare politică la adresa Kremlinului şi a fost încarcerat pentru fraudă. 

Falimentul Yukos a transformat Rosneft dintr-o mică companie deţinută de stat în cea mai mare companie petrolieră a Rusiei, după ce a preluat toate activele. Unitatea olandeză era un premiu: avea aproape 1,5 miliarde de dolari rezerve în bani gheaţă. De asemenea, deţinea 49 la sută acţiuni într-un operator slovac de sisteme de transport petrolier, Transpetrol, care ulterior a fost vândut în 2009 cu 240 de milioane de dolari.

La începutul preşedinţiei Obama, în 2009, Foresman a ajutat la organizarea unor întâlniori între Warnig şi ofiţerul de informaţii însărcinat cu Rusia şi Eurasia, Fiona Hill, precum şi cu Mary Warlick, pe atunci secretar adjunct al apărării pe probleme ce privesc Rusia, Ucraina şi Eurasia. El a mai intermediat întâlniri pentru Warnig cu oficiali din Departamentul de Energie şi separat, în Houston, cu Ross Perot Jr, un miliardar american. 

După o astfel de vizită, care a avut loc în martie 2009, Foresman a indicat că aceste întâlniri vor devenit un canal ascuns al lui Putin la Washington. Într-un e-mail, acesta a scris „prietenul meu l-a informat pe prietenul său Mare cu referire la aceste întâlniri“ – aparent o referinţă la o discuţie dintre Warnig şi Putin. 

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite