Războiul despoţilor. 15 civili, printre care un copil, au fost ucişi în atacuri aeriene ale Rusiei în Idlib, înainte de întâlnirea Putin-Erdogan de la Moscova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele turc Recept Erdogan, întrevedere cu omologul său rus, Vladimir Putin, la Moscova
Preşedintele turc Recept Erdogan, întrevedere cu omologul său rus, Vladimir Putin, la Moscova

Cel puţin 15 civili, printre care un copil, au fost ucişi în timpul unor atacuri aeriene ruse în regiunea Idlib din nord-vestul Siriei, ultimul mare bastion al jihadiştilor şi insurgenţilor, a raportat organizaţia nonguvernamentală Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), informează AFP. Pe acest fundal, la Moscova, are loc întâlnirea dintre Vladimir Putin şi Recept Erdogan.

ONG-ul, cu sediul la Londra şi care dispune de o vastă reţea de surse de informaţie pe teren, a precizat că loviturile aeriene au vizat după miezul-nopţii o zonă unde refugiaţi sirieni s-au adunat în afara oraşului Maaret Misrin.

Un corespondent al AFP a văzut trupurile neînsufleţite ale unor victime înfăşurate în cuverturi groase, într-un spital local. Un membru al echipelor de salvare ducea cadavrul unei fetiţe a cărei gură era plină de moloz.

Pe locul vizat de atacuri, două clădiri mari de un etaj s-au prăbuşit.

Potrivit OSDO, bilanţul riscă să crească, pentru că mulţi dintre răniţi sunt într-o stare critică.

Cu ajutorul aviaţiei ruse, regimul sirian desfăşoară din decembrie o amplă ofensivă împotriva regiunii Idlib, ceea ce a permis recucerirea a jumătate din această provincie, ultimul bastion aflat sub controlul insurgenţilor şi jihadiştilor, potrivit OSDO.

Ofensiva a provocat strămutarea a aproape 1 milion de civili, potrivit ONU, şi moartea a mai mult de 470 de civili, potrivit OSDO.

De asemenea, ea a suscitat fricţiuni între Ankara şi Moscova. În timp ce Turcia susţine unele grupări insurgente, iar Rusia susţine regimul de la Damasc, ambele ţări şi-au întărit în ultimii ani cooperarea asupra dosarului sirian.

Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său turc Recep Tayyip Erdogan s-au întâlnit joi, la Moscova, pentru a găsi o soluţie menită să aplaneze tensiunile în Siria, tensiuni ce fac să planeze ameninţarea unui conflict direct între Rusia şi Turcia pe teritoriul sirian. 

Situaţia din provincia siriană Idlib s-a agravat atât de mult, încât necesită o discuţie directă între liderii Rusiei şi Turciei, a declarat preşedintele rus, Vladimir Putin, la întrevederea cu omologul său turc la Moscova, Recep Tayyip Erdogan.

“Întotdeauna avem subiecte de discuţii, iar acum situaţia din cunoscuta zonă din Idlib s-a agravat atât de mult încât necesită o discuţie personală directă”, a spus Putin.

În acelaşi timp, şeful statului rus a declarat că Rusia ţine foarte mult la păstrarea unor bune relaţii cu Turcia.

“Trebuie neapărat să discutăm despre întreaga situaţie care s-a creat la ora actuală, pentru ca nimic din toate acestea: a) să nu se mai repete şi b) să nu afecteze relaţiile ruso-turce, faţă de care, ştiu că şi dumneavoastră, avem o atitudine foarte atentă, pe care le preţuim”, a spus Putin.

De asemenea, liderul rus a subliniat că iniţial discuţiile vor avea loc tete-a-tete, apoi se vor alătura reprezentanţii delegaţiilor celor două ţări.

    “Aşa cum aţi solicitat, suntem gata să discutăm între patru ochi, iar apoi, dacă va fi necesar, să-i implicăm şi pe colegii noştri, care se află alături de noi pe partea dreapta şi stângă”, a declarat Vladimir Putin.

   

 ”Un armistiţiu ar putea să fie anunţat la finalul discuţiilor între domnii Putin şi Erdogan, dar va fi doar show”, a relativizat, însă, un diplomat occidental pentru AFP.

”Cred că Putin îi va spune lui Erdogan că s-a terminat cu acţiunile sale în Siria”, a adăugat el.

”Victoria în Siria a devenit o chestiune de prestigiu pentru Rusia şi personal pentru Putin”, dă asigurări, la rândul său, Iuri Barmin, un analist de la Consiliul Rus pentru Afaceri Internaţionale, care sugerează că Moscova, care intervine militar în Siria din septembrie 2015, nu este pregătită să facă vreo concesie.

Putin şi-a consolidat grupul naval din Mediterana înainte de întâlnirea cu Erdogan

Rusia şi-a consolidat grupul naval care staţionează în Marea Mediterană, în apropiere de coastele Turciei, în contextul în care preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său turc Recep Tayyip Erdogan urmează să se întâlnească joi la Moscova într-o încercare de dezamorsare a tensiunilor dintre cele două ţări, care au escaladat în ultimele săptămâni în urma ofensivei regimului sirian în provincia Idlib (nord-vestul Siriei), potrivit publicaţiei Vzlgiad.

Cele două fregate echipate cu rachete moderne de croazieră Kalibr – „Amiral Grigorovici“ şi „Amiral Makarov“ -, care au plecat de săptămâna trecută din Sevastopol, vor ajunge pe coasta Siriei în următoarele ore, urmând să se alăture grupului naval rusesc din Mediterana. Acesta este constituit din navele „Amiral Essen“, nava de patrulare „Dmitri Rogaciov“, traulerul „Ivan Antonov“ şi două submarine.

Venirea pe coasta Siriei a celor două fregate (din cadrul Flotei Rusiei din Marea Neagră), fiecare dotată cu opt rachete de croazieră „Kalibr“, ridică la trei numărul navelor ruseşti din Mediterana echipate cu rachete de croazieră de ultimă generaţie.

Turcia şi Rusia şi-au exprimat miercuri speranţa de a ajunge la un acord care să contribuie la dezamorsarea tensiunilor acumulate în urma recentelor confruntări în urma avansării pe teren la Idlib a forţelor guvernamentale siriene.

Turcia speră să poate ajunge „rapid la o încetare a focului în regiune“ în urma discuţiilor de la Moscova. Acesta va fi principalul subiect al convorbirilor cu preşedintele rus, a indicat Erdogan după o întâlnire cu deputaţi ai partidului său în parlament, notează Vzlgiad.

La rândul său, şeful statului rus va încerca ajungerea la un acord „asupra unui pachet de măsuri comune necesare“ pentru regiunea Idlib, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Turcia şi Rusia susţin părţi adverse în războiul civil din Siria: Ankara îi sprijină pe rebelii sirieni, în timp ce Moscova, forţele regimului preşedintelui Bashar al-Assad.

Situaţia din zona de dezescaladare din Idlib s-a agravat în 27 februarie după ce rebelii sirieni au atacat poziţii ale forţelor guvernamentale. Acestea din urmă au ripostat, iar bilanţul victimelor de partea turcă a fost de 33 de morţi. Ministerul Apărării rus a declarat ulterior că soldaţii turci nu trebuiau să se afle în perimetrul respectiv în acea zi în care au fost bombardate poziţii ale „extremiştilor“. Ankara a dezminţit informaţiile instituţiei de apărare ruse şi a spus că transmisese Moscovei coordonatele unităţilor turce în zonă.

Erdogan, cu spatele descoperit în faţa liderului de la Kremlin

   Întrevederea dintre cei doi autocraţi are loc în condiţiile în care Turcia a trimis mii de trupe, tancuri şi drone în Idlib, ultima provincie din Siria rămasă deţinută de militanţi care au căutat cândva să răstoarne guvernul din Damasc. La această întâlnire, Putin a venit mai întărit, după ce  omologul său turc nu a primit sprijinul scontat de la Europa, în ciuda şantajului cu migranţii cărora le-a deschis porţile spre UE. A primit o promisiune de la SUA, că îi va furniza muniţie, iar un înalt responsabil american le-a cerut joi europenilor să acorde mai mult sprijin Turciei în Siria, unde peste 50 de soldaţi turci au fost ucişi în februarie de către forţele regimului sirian care încearcă, cu susţinerea Moscovei, să preia controlul asupra provinciei Idlib, ultimului bastion rebel de pe teritoriul sirian, informează France Presse.

„Există diverse demersuri diplomatice pe care le-am întreprins sau le-am putea întreprinde, inclusiv mobilizarea europenilor“ pentru a veni în ajutor Turciei, a declarat reprezentantul special al SUA pentru Siria, James Jeffrey, în cadrul unei conferinţe la Istanbul, consacrată situaţiei din provincia Idlib (nord-vestul Siriei).

„Unul dintre principiile împărtăşite de preşedintele (Donald Trump) şi de către Congresul american este acela al necesităţii unui efort colectiv, nu numai din partea Turciei şi a SUA, ci şi a aliaţilor noştri din NATO, în special europenii“, a adăugat el.

„Îi îndemnăm pe europeni să contribuie într-o manieră semnificativă. Citez ca exemplu bateria spaniolă Patriot (sistem de apărare antiaeriană) desfăşurată în prezent la baza Incirlik. Dorim să vedem alte acţiuni similare din partea NATO“, a afirmat emisarul american.

Rusia controlează spaţiul aerian deasupra lui Idlib. Erdogan este probabil destul de conştient că fără aprobarea lui Putin poate să acţioneze în Siria doar într-o măsură limitată. Cu toate acestea, există riscul ca urmare a creşterii prezenţei militare şi a retoricii războinice situaţia sa poata scăpa rapid complet de sub control. 

Oricât de activ îşi demonstrează Erdogan şi Putin aparenta apropiere, cei doi se poziţionează în tabere diferite în multe probleme de politică externă. Ambii autocraţi au opinii diferite asupra Libiei, Ciprului şi a conflictului din Nagorno-Karabakh între Armenia şi Azerbaidjan. Dar rivalitatea lor este cea mai periculoasă în Siria, susţin analiştii. Asaltul regimului Assad şi Rusiei asupra porvinciei Idlib pune presiune pe Turcia. Potrivit ONU, peste o jumătate de milion de refugiaţi sirieni se află la graniţa cu Turcia, Erdogan vorbeste despre un milion de refugiati. Turcia, care a primit deja aproximativ 3,5 milioane de sirieni şi se teme de o altă criză a migraţiei”.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite