O membră a trupei Pussy Riot intră în greva foamei şi denunţă condiţiile din penitenciarul în care este închisă

O membră a trupei
Pussy Riot intră în greva foamei şi denunţă condiţiile din penitenciarul în
care este închisă

FOTO: Nadejda Tolokonnikova

Într-o scrisoare deschisă publicată de The Guardian, Nadejda Tolokonnikova, una din cele trei membre ale Pussy Riot care au fost condamnate în 2012 la doi ani de muncă forţată în urma acuzaţilor de huliganism şi blasfemie, descrie condiţiile din închisoarea pentru femei din Mordovia.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Începând de luni, 23 septembrie, încep greva foamei. Este o metodă extremă, dar sunt convins  că este în acest moment singura soluţie,” este fraza de început a scrisorii deschise a membrei trupei Pussy Riot.

„Pentru a menţine disciplina şi supunerea există un sistem de pedepse neoficiale (…) Prizonierii îşi pierd privilegiile igienice – nu au dreptul să se spele, nici să utilizeze toaletele – (…) le este interzis să mănânce propria mâncare sau băuturile proprii”, declară Nadejda Tolokonnikova.

„Brigada mea munceşte într-un atelier între 16 şi 17 ore pe zi. De la 7.30 de dimineaţă până la jumătatea miezului nopţii. Cel puţin dormim patru ore pe noapte. Avem o zi de odihnă la fiecare o lună şi jumătate”, potrivit mărturiei membrei Pussy Riot.

O parte a povestirii sale prezintă scenele de tortură, uneori organizate de prizonieri aliaţi cu paznicii: „Unele sunt bătute. Ei le lovesc în rinichi, la nivelul feţei. Prizonierii ei înşişi dau lovituri, iar nici o lovire nu are loc fără consimţământul sau aprobarea administraţiei. Cu un an înainte să ajung cineva a fost bătută până a murit. Administraţia a putut să acopere acest deces. Cauza oficială a morţii a fost un accident vascular cerebral.”

În afară de tortură şi pedepsele corporale, Nadejda Tolokonnikova a prezentat şi condiţiile insalubre şi lipsa de igienă, la cea din urmă contribuind şi temnicerii prin comportamentul lor faţă de deţinuţi.

Motivul pentru care nicio informaţie nu a apărut în spaţiul public este pentru că sunt făcute eforturi ca nicio probă sau eventuale informaţii să nu părăsească spaţiul taberei de muncă.

Într-un comunicat emis de administraţia instituţiei de detenţie aceasta a respins acuzaţiile şi a susţinut  că este vorba de un „şantaj” pentru ca deţinuta să aibă parte de condiţii de muncă mai uşoare.

Pe 26 iulie justiţia rusă a respins apelul Nadejdei Tolokonnikova privind cererea pentru eliberare anticipată. Tânăra femei de 23 de ani, care a refuzat să-şi recunoască vinovăţia a declarat: „Voi contesta condamnarea mea până la sfârşit, voi duce acest caz în faţa Curţii Supreme”.    

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările