GRU, agenţia de spioni rusească bănuită că ar fi în spatele tentativei de asasinat din Marea Britanie, caută să-şi lase o ampretă globală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marea Britanie a declarat miercuri că doi oficiali din agenţia de informaţii a Rusiei, GRU, au încercat să asasineze un fost agent rus în martie folosindu-se de o neurotoxină, relatează Yahoo News.

GRU, sau Direcţia Principală de Informaţii, reprezintă o agenţie de informaţii militare a Rusiei, şi una dintre cele trei agenţii de spionaj ale Moscovei, împreună cu FSB şi SVR.

Directorul ei, Igor Korobov, se află în subordinea şefului Statului Major, Valery Gerasimov şi a Ministrului Apărării, Serghei Shoigu. Structura agenţiei, numărul de angajaţi şi finanţele reprezintă un secret de stat, în timp ce emblema oficială a GRU este un liliac care acoperă globul.

În ultimii ani, agenţia a căpătat din ce în ce mai multă notorietate în urma mai multor acţiuni controversate ale Rusiei în străinătate.

În luna iulie a acestui an, secretarul special al SUA, Robert Mueller, a acuzat 12 oficiali GRU că ar fi intervenit în alegerile prezidenţiale americane din 2016. Totodată, agenţia este bănuită că ar avea legături în doborârea avionului Malaysia Airlines MH17 în estul Ucrainei în 2014 şi că ar fi avut un rol în tentativa de răsturnare a guvernului din Muntenegru din timpul alegerilor parlamentare din 2016.

Agenţia este bănuită şi că ar fi oferit instructav militar atât armatei siriene cât şi remelilor din estul Ucrainei.

Ce se întâmplă cu trădătorii

În 2010, Putin declara că serviciile speciale ale Rusiei nu-i ucid pe trădători şi că aceştia „mor singuri”. Acesta a recunoscut că autorităţile societice au trimis asasini pentru a scăpa de duşmani, dar a subliniat că Rusia modernă nu face asta. Fostul director GRU, Fyodor Ladygin, a declarat şi el la începutul anului că agenţia nu s-a ocupat niciodată cu astfel de „lucruri stupide şi josnice”.

Întrebaţi de implicarea Rusiei, analiştii militari s-au pronunţat cu greu dacă GRU ar fi fost în spatele tentativei de asasinat asupra lui Sergei Skripal şi au sugerat că „teoretic”, cineva ar fi putut acţiona singur pentru a face rost de o promovare în agenţie.

Un alt analist militar, Pavel Felgenhauer, a sugerat că tentativa de crimă cu Novociok, un agent nervos dezvoltat de către Uniunea Soviotică, a fost un efort colectiv care a implicat mai multe agenţii de spionaj. „O astfel de decizie ar fi fost imposibilă fără permisiunea Kremlinului. Scopul unei astfel de operaţiuni este de a trimite un mesaj pentru oamenii să: fără milă faţă de trădători şi nu ne pasă de consecinţe”, a declarat acesta citat de AFP.

Miercuri, procurorii britanici au emis un mandat european de arestare asupra a  doi cetăţeni ruşi (Aleksandr Petrov şi Ruslan Boşirov) în cazul tentativei de asasinare cu un agent neurotoxic a fostului agent dublu Serghei Skripal şi a fiicei sale, Iulia.

Premierul britanic Theresa May a declarat că operaţiunea Skripal a fost „cel mai probabil“ aprobată nu doar de GRU, ci şi de persoane importante de la Moscova. 

Acţiunile GRU „reprezintă o ameninţare la adresa tuturor aliaţilor şi cetăţenilor noştri“, a declarat May, pledând pentru un mai mare schimb de informaţii.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite