Gorbaciov afirmă că Statele Unite au nevoie de o „perestroică”

Gorbaciov afirmă că Statele Unite au nevoie de o „perestroică”

Mihail Gorbaciov FOTO Reuters

Mihail Gorbaciov, ultimul preşedinte al Uniunii Sovietice, a declarat de curând că Statele Unite ale Americii au nevoie de o „perestroică”, menţionând de asemenea că cetăţenii americani sunt împotriva războaielor duse de guvernul lor, informează postul Russia Today.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Dacă mă întrebaţi pe mine, Statele Unite au nevoie de o perestroică. Ei o pot denumi cum vor, în limba engleză. Cetăţenii americani nu îşi doresc război, însă le este greu să trăiască într-o societate care şi-a format mecanisme de forţă”, a declarat Mihail Gorbaciov într-un interviu pentru postul Russia Today.
 
După ce a preluat puterea în 1985, Gorbaciov a încercat să schimbe din interior sistemul comunist din Rusia, prin instaurarea reformelor Perestroika (restructurare) şi Glasnost (transparentizare).
 
De asemenea, ultimul lider al Uniunii Sovietice a mai spus că Statele Unite folosesc orice prilej pentru a interveni în zonele de conflict.
 
„Indiferent cât de mari sunt tensiunile sau instabilitatea dintr-o anumită regiune sau ţară, Statele Unite văd în asta o oportunitate să intervină”, a mai afirmat el.
 
În vârstă de 83 de ani, Mihail Gorbaciov consideră că SUA au o serie de drepturi pentru a lua decizii în interesul întregii lumi, însă acestea ar trebui negociate şi cu celelalte state. „Americanii vor să fie lideri, pot să fie dacă asta îşi doresc, dar în parteneriat cu alte state”, a mai declarat „părintele perestroicii sovietice”.
 
Totodată, Gorbaciov a explicat în cadrul interviului că, în opinia sa, Statele Unite au nevoie mereu de un inamic pentru a-şi putea impune propriile politici. „Sunt încă înrobiţi în vechea mentalitate”, a mai spus el.
 
Laureat al premiului Nobel pentru Pace, Mihail Gorbaciov se bucură de o apreciere mai mare în Occident decât în propria ţară, majoritatea cetăţenilor ruşi considerându-l responsabil de destrămarea Uniunii Sovietice, precum şi de haosul economic care a urmat.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările