Colonelul care a reprimat Revoluţia din Ucraina a fost angajat de ruşi în trupele speciale şi acţionează împotriva protestatarilor de la Moscova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Serghei Kusiuk FOTO Captura video Youtube
Serghei Kusiuk FOTO Captura video Youtube

Colonelul Serghei Kusiuk a fost un personaj negativ cheie în revoluţia din Ucraina, din 2013-2014. Acum, el a apărut la Moscova, încă o dată acţionând împotriva protestatarilor cu o forţă profund disproporţionată – însă oraşul nu se răscoală la fel cum s-a întâmplat cu Kievul acum şase ani.

În seara zilei de 29 noiembrie, 2013, Kusiuk era comandant adjunct al unităţii forţelor speciale din cadrul Poliţiei ucrainene, Berkut. Fuseseră proteste în acea zi în Piaţa Independenţei din Kiev împotriva refuzului preşedintelui Viktor Ianukovici de a semna un acord comercial şi de asociere cu Uniunea Europeană. Până la lăsarea serii, doar câţiva tineri mai rămăseseră acolo. Probabil că şi ei ar fi plecat curând – o mulţime de 300 de oameni cu siguranţă nu ar fi fost destul ca să-l facă pe Ianukovici să se răzgândească. Însă atunci, potrivit procurorilor ucraineni, preşedintele a ordonat ca protestatarii care mai erau prezenţi să fie dispersaţi, aparent pentru că trebuia ca în acel loc să fie instalat un brad artificial de Crăciun. Kusiuk a dus la îndeplinire ordinele cu o cruzime care nu era deloc necesară: studenţii au primit o bătaie severă. Au suferit fracturi şi erau plini de sânge. 

Episodul era începutul unor proteste mult mai ample, care au sfârşit prin îndepăratea lui Ianukovici şi fuga în Rusia. În ultimele zile ale revoluţiei, zeci de protestatari au fost împuşcaţi şi Kusiuk este acum vrut în Ucraina pentru presupusul său rol în măcel.

Însă este puţin probabil ca autorităţile ucrainene să pună mâna pe colonelul Kusiuk, subliniază Bloomberg. Alături de mai mulţi colegi din Berkut, el a fugit la Moscova, unde face parte acum dintr-o unitate specială de poliţie a Gardei Naţionale a Rusiei, numită OMON. El a obţinut cetăţenia rusă şi chiar şi-a recuperat şi vechiul grad. A fost recunoscut pentru prima dată în noul său rol la un protest de la Moscova, din 2017.

Sâmbătă, Kusiuk a condus o forţă uriaşă de poliţie, care a primit ordine de a dispersa protestul neautorizat din centrul Moscovei, faţă de excluderea candidaţilor din opoziţie de la viitoare alegeri pentru consiliul local. Protestele din săptămâna anterioară au atins un record în materie de reţineri, 1.300 de oameni, Kremlinul demonstrând că nu va tolera nicio activitate spontană de stadă din partea aşa-numitului „non sistem”, opoziţia anti-Putin. În weekend, mai puţini oameni au ieşit în stradă şi se pare că uneori forţele de ordine îi depăşeau ca număr, mulţi poliţişti purtând cagule pe sub căşti, pentru a evita să fie identificaţi. Bătăile brutale pe care tinerii le-au primit de la ofiţeri au părut o repetare a ceea ce s-a întâmplat la Kiev, în 2013 şi acest lucru nu e de mirare, având ăn vedere că Kiusk era în fruntea operaţiunii. În jur de 1.000 de persoane au fost reţinute, cel puţin 81 fiind minori.

Şi totuşi, locuitorii Moscovei nu au reacţionat la aceste violenţe, la fel cum au făcut cei din Kiev. Chiar în timpul operaţiunii, mii de oameni participau la două festivaluri de muzică şi la un meci de fotbal dintre două echipe locale.Un motiv important pentru această atitudine, notează Bloomberg, este faptul că tacticile de intimidare ale regimului Putin dau roade, în special în anii de după ultimul mare protest, împotrivaalegerilor parlamentare din 2011, care au fost considerate de mulţi ruşi ca fiind furate. 

Se pare că Kusiuk a ajuns în locul potrivit. Orice se va întâmpla în continuare, el are mult mai multă libertate pentru modul său aparte de a proteja ordinea publică, decât avea în ţara sa natală.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite