Vladimir Putin învaţă o lecţie dură în Siria, dar se preface că e o victorie uşoară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Siria - Imagine din orasul Latamna bombardat de Rusia FOTO AP
Siria - Imagine din orasul Latamna bombardat de Rusia FOTO AP

Presa rusă continuă să fie inundată de imagini cu avioanele de luptă ruseşti care lovesc ţinte din Siria şi de citate de la oficialii militari care laudă progresul făcut acolo. Totuşi, potrivit unei analize, armamentul şi coordonarea Rusiei nu pare a fi făcut mare lucru pentru armata siriană şi pentru aliaţii ei iranieni în ceea ce priveşte grupările rebele de pe câmpul de luptă.

De fapt, în Siria, Kremlinul se pare că învaţă aceeaşi lecţie dură pe care au învăţat-o şi SUA din implicarea lor în Orientul Mijlociu: doar campaniile aeriene nu vor ajuta la câştigarea războiului, notează „Fiscal Times“.

O analiză publicată de Institutul pentru Studii de Război din Washington susţine că ofensiva siriană lansată sub pavăza susţinerii aeriene ruse a reuşit să obţină doar câteva sate. Forţele terestre, formate din unităţi ale Armatei siriene şi din luptători iranieni şi libanezi, au plătit un preţ considerabil pentru acele sate.

Regimul sirian nu a câştigat mult teritoriu în prima săptămâna de ofensivă terestră împotriva forţelor rebele, în ciuda susţinerii din partea raidurilor aeriene ale ruşilor şi a sutelor de întăriri  iraniene. Operaţiunile împotriva opoziţiei siriene se vor dovedi mai degrabă mai grele şi mai încete decât au anticipat şi Rusia şi Iran, extinzând conflictul şi exacerbând extremismul“, notează analistă Chris Kozak.

Efortul rus a inclus până acum nu doar susţinere aeriană şi de artilerie, dar şi lansarea unor rachete de croazieră de pe navele din Marea Caspică şi un centrul de comandament şi control stabilit în Bagdad pentru a coordona eforturile din Siria.

Centrul din Bagdad este menit să adune sub acelaşi acoperiş ţările care luptă împotriva grupării teroriste Statul Islamic, care deţine o porţiune din teritoriul sirian. Totuşi analiştii care urmăresc conflictul sirian au concluzionat că principalul scop al Rusiei este să susţină regimul Bashar al-Assad, prin ajutarea forţelor sale să lupte cu grupările rebele, neafiliate Statului Islamic.

Rusia poate că a dedicat resurse considerabile acestui efort. „Totuşi, regimul sirian şi aliaţii săi au eşuat şi nu au obţinut câştiguri semnificative. Se luptă cu forţele rebele de-a lungul a trei fronturi: în nordul provinciei Hama, pe câmpia Al-Ghab şi în provincia nord-estică Latakia, creând o linie a frontului lungă de aproximativ 120 de kilometri“, continuă analistul.

Rapoarte confirmate indică faptul că forţele pro-guvernamentale au câştigat doar şase orăşele şi sate, în timp ce forţele rebele au reuşit să respingă atacuri dure în zone-cheie. În acelaşi timp, forţele guvernamentale au suferit pierderi grave de oameni şi de armament în faţa rezistenţei rebele“, adaugă Kozak.

Ştirile ruse sunt însă neabătute, având imagini cu avioane militare care bombardează tot felul de ţinte. Joi, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării din Rusia, Igor Konaşenkov, a declarat pentru presă că „militanţii se retrag, încercând să-şi stabilească noi poziţii şi schimbând rutele de alimentare“.

Există dovezi că bombardamentele au dat înapoi forţele Statului Islamic, de lângă Alep. Totuşi, aceste forţe abia cuceriseră teritoriul de unde au fost gonite şi, în mod ironic, au reuşit să-l obţină în primul rând doar după ce Rusia a bombardat grupările rebele care îl deţineau anterior. După ce Statul Islamic a fost gonit, Armata siriană nu a recuperat teritoriul, ci rebelii pe care Kremlinul încearcă să-i înfrângă, conchide „Fiscal Times“.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite