VIDEO Telescopul spaţial Hubble împlineşte 20 de ani de la lansarea în spaţiu - Imagini fabuloase

Telescopul spaţial Hubble împlineşte pe 24 aprilie, 20 de ani de la lansarea sa, fiind primul telescop care a revoluţionat astronomia şi a transmis imagini spectaculoase din univers.

Ştiri pe aceeaşi temă

Sărbătorirea acestei zile s-a făcut prin publicarea din partea NASA a mai multor imagini spectaculoase ale Nebunloasei Carina, ce se află la 7.500 de ani lumină de Pământ, în sudul constelaţiei Carina.

Hubble este produsul creat de NASA în colaborare cu Agenţia spaţială europeană acum 20 de ani. Telescopul spaţial a fost lansat în spaţiu pe 24 aprilie 1990 prin naveta Discovery, fiind plasat pe orbită la 600 de km de Pământ.

În 1993, Hubble a început să uimească lumea prin imaginile transmise în care capta exploziile gigantice de la moarte unei stele.

Hubble a fost martorul mai multor descoperiri care au ajutat la stabilirea vârstei universului la 13.7 miliarde de ani, a furnizat prima dovadă a existenţei energiei negre care ocupă aproximativ 70% din univers şi care echilibrează forţa de gravitaţie, a monitorizat formarea planetelor şi a descoperit că universul se extinde într-un ritm rapid.

Telescopul are  12 tone şi o lungime de 13,3 metri şi a transmis 570.000 de imagini a peste 30.de obiecte stelare.  

Telescopul a fost numit după Edwin Hubble, cel care a descoperit expansiunea universului şi care a formulat Legea lui Hubble. Succesorului lui Hubble ar putea fi telescopul spaţial pe infraroşu "James Webb Space Télescope", cel care ar putea sa surprindă chiar momentul naşterii universului.

Misiunea Atlantis din mai, care a reparat unele instrumente şi a instalat altele noi, a permis prelungirea vieţii lui Hubble cu cel puţin cinci ani.Imaginea a fost dată publicităţii de către NASA în cursul zilei de vineri şi reprezintă o mică parte din cea mai de amploare naştere a unei stele observată de om. Steaua se află în galaxia noastră şi se numeşte Carina Nebula.

Fotografia datează din 8 iulie 2009 şi arată, în toată splendoarea ei, galaxia spiralată NGC 6217

Galaxia Abell 370, aflată la o distanţă de 5 milioane ani lumină

Un grup de cinci galaxii denumit Stephan's Quintet

O mică parte din roiul globular Omega Centauri, aglomerare care adăposteşte peste zece milioane de stele. Stelele din Omega Centauri au intre 10 si 12 miliarde de ani şi se află la aproximativ 16.000 de ani lumină faţă de Pământ.

O stea, care a avut la un moment dat de cinci ori masa Soarelui, se stinge.

Nebuloasa Ochiul Pisicii

10 noiembrie 2009 - Naşterea unei stele într-o galaxie vecină sub formă de spirală numită M83

Un inel de praf în jurul stelei Fomalhaut

Supergiganta roşie V838 Monocerotis


Gazul emis de o stea care moare

Coloane de gaz în nebuloasa M16 (Vulturul)

O stea aflată în centrul galaxiei Calea Lactee

Nebuloasa M1-67

Nebuloasa planetară NGC 7009

O furtună de gaze în nebuloasa Omega (M17)


Nebuloasa Vultur (M16): o porţiune de bază


O stea care moare, învăluită de o pătură de grindină formează nebuloasa Bug

Steaua tânără din stânga îi oferă strălucirea nebuloasei NGC 1999 ca şi cum un felinar lumnează în ceaţă. Gazul şi praful lăsate în urmă de la formarea stelei.


Vârtejuri gigantice în nebuloasa Laguna

Norul de gaz de la marginea Nebuloasei Orion

Straturile intercalate ale nebuloasei Ochiul Pisicii

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările