VIDEO Ciobanii irakieni au găsit comoara liderului Statului Islamic: 25 de milioane de dolari

VIDEO Ciobanii irakieni au găsit comoara liderului Statului Islamic: 25 de milioane de dolari

Fostul lider al Statului Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi

25 de milioane de dolari, o parte din prada de război îngropată de liderul Statului Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi şi tovarăşii săi în deşertul al-Anbar, a fost descoperită de ciobanii irakieni, a povestit într-un interviu acordat televiziunii Al Arabiya, unul dintre oamenii de încredere ai liderului Daesh.

Ştiri pe aceeaşi temă

Canalul de ştiri din Arabia Saudită, Al Arabiya, l-a intervievat, duminică, pe unul dintre apropiaţii lui Abu Bakr al-Baghdadi, deţinut în prezent de serviciile de informaţii irakiene. Acesta a fost interogat despre ultimele zile ale liderului Statului Islamic.
 
În acest interviu, Mohammed Ali Sajet a spus că principalii lideri ai ISIS, inclusiv el, au îngropat dolari, aur şi argint în deşertul al-Anbar.
 
El a susţinut că Statul Islamic a pierdut 25 de milioane de dolari în deşert şi că banii au fost descoperiţi de ciobanii irakieni.
 
De asemenea, el a descris ultima ascunzătoare a lui Al-Baghdadi înainte de a fi ucis într-o incursiune americană, spunând că era un buncăr subteran, plin de texte religioase. „El se afla într-un tunel subteran, lung de opt metri şi lat de cinci-şase metri. Acolo exista o bibliotecă, cărţi religioase şi Coran ... Erau lucruri uşoare aşa că ascunzătoarea era bună“, susţine acesta.
 
 
 
Armata SUA avea mostre de ADN al lui Abu Bakr al-Baghdadi din 2004
 
Armata SUA a luat mostre de ADN al lui Abu Bakr al-Baghdadi cu mai mult de un deceniu înainte ca forţele speciale americane să îl lichideze pe liderul grupării Statul Islamic (SI), la finalul săptămânii trecute, arată mai multe documente obţinute de grupul media CQ Roll Call, relatează miercuri dpa.
 
Casa Albă a confirmat, într-o declaraţie dată duminică publicităţii, că „probele vizuale şi testele ADN confirmă identitatea lui Baghdadi“ după ce liderul SI s-a aruncat în aer în timpul unei operaţiuni a forţelor speciale americane în nord-vestul Siriei, desfăşurată sâmbătă.
 
Există informaţii contradictorii despre modul în care SUA au obţinut mostre de ADN pentru a confirma că Al-Baghdadi a fost ucis în timpul operaţiunii de sâmbătă. Noi documente difuzate de Pentagon sugerează că SUA au avut acces la mostre ale ADN-ului lui Al-Baghdadi timp de mai mulţi ani.
 
Documentele publicate marţi datează din cele zece luni pe care Abu Bakr al-Baghdadi le-a petrecut în două centre de detenţie americane din Irak, în anul 2004. În respectivele înregistrări se face referire la Ibrahim Awad al-Badry, numele real al lui Al-Baghdadi.
 
„ADN colectat la momentul detenţiei. Trimis la laboratorul ADN al FBI, lotul Quantico #K4579. Mostră transferată către AFDIL (Laboratorul armatei SUA de identificare ADN, n.red.)“, indică unul dintre documente.
 
Un reprezentant al Pentagonului a confirmat marţi declaraţia din documente conform căreia forţele coaliţiei internaţionale au colectat ADN de la Al-Baghdadi în anul 2004.
 
Întrebat dacă a procesat respectiva mostră la laboratorul său de la baza sa din Quantico (statul Virginia), Biroul Federal de Investigaţii (FBI) a refuzat să comenteze.
 
Duminică, publicaţia The Washington Post a relatat că sora lui Abu Bakr al-Baghdadi a furnizat în mod voluntar forţelor SUA o mostră de ADN necesară confirmării morţii liderului jihadist.
 
Forţele coaliţiei internaţionale l-au capturat pe Al-Baghdadi pe 4 februarie 2004 în oraşul irakian Fallujah. El a fost eliberat pe 9 decembrie acelaşi an din Camp Bucca, centru de detenţie american din sudul Irakului.
 
Abu Bakr al-Baghdadi a petrecut opt dintre cele zece luni de detenţie în închisoarea Abu Ghraib, din apropierea Bagdadului, conform unei declaraţii făcute în 2016 de un purtător de cuvânt al armatei americane.
 
Mai mulţi experţi sunt de părere că centre precum Bucca şi Abu Ghraib au devenit adevărate „universităţi jihadiste“ unde mai mulţi deţinuţi extremişti i-au radicalizat pe alţii. Însă Al-Baghdadi era deja radicalizat atunci când a intrat în arestul forţelor SUA în 2004, a scris cotidianul The New York Times la începutul acestei săptămâni. 
 
Donald Trump a anunţat lichidarea lui Abu Bakr al-Baghdadi, fondatorul şi liderul organizaţiei teroriste ISIS. Potrivit preşedintelui american, teroristul a fost lichidat în cadrul unei operaţiuni speciale în Siria.
 
Informaţiile pe care le-au obţinut de la consilierul lui Abu Bakr al-Baghdadi au ajutat serviciile de informaţii irakiene să îl localizeze pe liderul Daesh, a relatat Reuters citând doi agenţi de securitate irakieni. Agenţia îl menţionează pe Ismael al-Ethawi, unul dintre principalii colaboratori ai şefului grupării teroriste. Acesta s-a alăturat al-Qaeda în 2006 şi a fost arestat de forţele americane în 2008, fiind închis timp de patru ani, potrivit oficialilor irakieni de securitate. 
 
Ulterior, Al-Baghdadi i-a încredinţat lui al-Ethawi, care deţine un doctorat în ştiinţe islamice, misiunea de a oferi instrucţie religioasă şi de a selecta comandanţii pentru ISIS. După problemele întâmpinate de organizaţie în 2017, acesta a fugit în Siria împreună cu soţia sa siriană. La începutul acestui an, agenţi de informaţii americani, turci şi irakieni au capturat, într-o operaţiune, lideri ai Statului Islamic, printre care patru irakieni şi un sirian. Acesta din urmă a indicat toate locurile în care s-a întâlnit cu al-Baghdadi în Siria, iar informaţiile au determinat aceste servicii să se coordoneze cu CIA. 
 
„La mijlocul anului 2019, am reuşit să localizăm Idlib ca zona în care al-Baghdadi se muta din sat în sat, împreună cu familia sa şi cu trei colaboratori apropiaţi”, a spus el. Informatorii sirieni l-au văzut apoi pe al-Ethawi într-o piaţă în Idlib şi l-au urmat până la casa în care stătea al-Baghdadi. 
 
„Am trimis detaliile către CIA şi ei au folosit un satelit şi drone pentru a monitoriza locul în ultimele cinci luni”, a declarat oficialul.  Înainte cu două zile să fie lichidat, Al-Baghdadi a plecat cu familia sa pentru prima dată, călătorind cu microbuzul într-un sat din apropiere. Au fost ultimele sale momente din viaţă. Forţele Democratice Siriene (SDF) susţin că au jucat un rol cheie în localizarea lui Baghdadi, care stătea în nordul Siriei, unde plănuia să treacă graniţa în Turcia.
 
”Începând cu 15 mai, am lucrat împreună cu CIA pentru a-l găsi pe al-Baghdadi şi a-l monitoriza îndeaproape”, a spus Polat Can, un înalt oficial al SDF. ”Una dintre sursele noastre a reuşit să ajungă la casa unde se ascundea al-Baghdadi. Acesta îşi schimba des locurile unde stătea. Era pe cale să se mute într-un loc nou din Jerablus (la graniţa cu Turcia)”, a explicat oficialul kurd. ”Spionul nostru, care a reuşit să ajungă la al Baghdadi, a adus lenjeria intimă a lui al-Baghdadi pentru a se realiza un test ADN şi pentru a ne asigura 100% că era vorba de el”, a adăugat Polat Can. 
 
Pentru lichidarea lui Abu Bakr al-Baghdadi, planificatorii militari ai misiunii au avut nevoie de forţe americane în Irak, de unde misiunea a pornit şi unde s-a întors. De remarcat este că Turcia, aliat NATO, se afla mult mai aproape, dar a fost preferat Irakul.
 
Operaţiunea s-a bazat în mare parte pe informaţii oferite de kurzii sirieni, care au continuat să conlucreze cu americanii şi după ce preşedintele Trump i-a abandonat. Prezenţa militară americană în Siria a fost esenţiala pentru informaţii şi planificare, adaptate mediului. New York Times scrie că decizia lui Trump, în urmă cu trei săptămâni, de a retrage forţele din Siria a perturbat planificarea meticuloasă care era în curs de desfăşurare şi a forţat Pentagonul să accelereze misiunea, înainte de a pierde capacitatea de a controla trupe, spioni şi zboruri de recunoaştere. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările