VIDEO Cecenii revendică atentatele de pe ruta Moscova - St.Petersburg

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Chiar şi după atentat, trenul Nevski Express a constituit un pericol
Chiar şi după atentat, trenul Nevski Express a constituit un pericol

Un grup islamist din Caucazul de Nord revendică atentatul împotriva trenului Nevski Express. Operaţiunea a fost pregătită şi coordonată de fostul preşedinte separatist cecen Doku Umarov, care s-a proclamat emir şi şef al tuturor rebelilor din Caucazul rus.

„Butoiul cu pulbere" din Caucazul de Nord a explodat din nou. Un grup islamist caucazian condus de liderul rebel cecen Doku Umarov a revendicat, ieri, pe site-ul de internet Kavkazcenter, atentatul de vineri împotriva trenului rusesc Nevski Express, ce făcea legătura între Moscova şi Sankt-Petersburg. Incidentul s-a soldat cu 27 de morţi şi peste 100 de răniţi.

„Declarăm că această operaţiune a fost pregătită şi condusă în cadrul unei serii de operaţiuni de sabotaj planificată la începutul anului împotriva unor puncte strategice din Rusia, la ordinul emirului din Emiratul Caucazului, Doku Umarov", se arată în scrisoarea de revendicare pe care administratorii site-ului Kavkazcenter afirmă că au primit-o.

Acest document este semnat de „Statul Major al forţelor armate din Emiratul Caucazului" condus de Doku Umarov, un fost preşedinte cecen care susţine independenţa regiunii şi care s-a proclamat emir şi lider al tuturor mişcărilor rebele active din Caucazul rusesc. Potrivit aceleiaşi scrisori, combatanţii ceceni ameninţă că atentatele vor continua până când „ocupanţii ruşi din Caucaz" vor înceta să-i ucidă pe musulmani, doar pentru că sunt de altă religie.

Anchetatorii, vizaţi de a doua explozie

Presa rusă scrie că o a doua explozie s-a produs, sâmbătă, în miezul zilei, în timp ce anchetatorii se aflau la locul atentatului. Ea a fost declanşată de la distanţă cu ajutorul unui telefon mobil, potrivit unui comunicat al Parchetului rus.

Deflagraţia s-a produs „chiar lângă comisia de anchetă", ceea ce dă anchetatorilor motive să creadă că a doua explozie ar putea să fi vizat direct grupul lor, se arată în document. Şeful comisiei de anchetă, Alexandr Bastrikin, care se afla la la locul atentatului, a fost victima acestei explozii şi a primit îngrijiri medicale într-o instituţie specializată din Sankt Petersburg, a declarat purtătorul de cuvânt al comisiei, Vladimir Markin.

Bastrikin a declarat ulterior, într-un interviu acordat cotidianului „Rosiiskaia Gazeta", că folosirea a două bombe în acelaşi loc aminteşte de tehnicile „utilizate de terorişti în Caucazul de Nord".

Autorităţile ruse au anunţat luni că sunt în căutarea a cel puţin doi suspecţi în cadrul anchetei. La circa o sută de metri de punctul în care a explodat bomba a fost găsită o canadiană.

Potrivit anchetatorilor, este posibil ca haina să aparţină unuia dintre autorii atentatului. Agenţiile ruse de presă scriu că sunt căutaţi trei bărbaţi şi o femeie care, timp de câteva zile, ar fi locuit în mansarda unei case din lemn dintr-un sat aflat în apropierea căii ferate.

Violenţele din Cecenia s-au extins la vecini

Mai multe republici din Caucazul de Nord sunt afectate de o rebeliune care îşi are originile în cele două războaie ce au zguduit Cecenia în anii ‘90 şi începutul anilor 2000. Experţii susţin că războiul din Cecenia nu s-a sfârşit, chiar dacă Rusia a anunţat, în primăvară, încheierea cu succes a „operaţiunii anti-teroriste" în această republică rebelă. Focarele de revoltă s-au extins în Inguşetia şi Daghestan.

Adjunctul ministrului rus de Interne, Arkadi Iedelev, declara recent că membri Al-Qaida activează în Cecenia şi Daghestan. El a adăugat că membri ai reţelei teroriste internaţionale inspectează în mod regulat grupările armate din aceste republici şi le furnizeaază arme şi explozibil.

Moscova încearcă să pună atentatele care au tot lovit republicile musulmane din Caucazul rus pe seama corupţiei şi a sărăciei şi îi numeşte pe rebeli drept „bandiţi", dar situaţia în zonă începe să semene tot mai mult cu insurgenţa islamistă din Afganistan. Potrivit serviciilor secrete ruse, militanţii sunt conduşi de cecenul Doku Umarov, cel care a pus bazele unui „Emirat Caucazian", în 2007.

Presa moscovită a scris în mai multe rânduri că acesta ar fi fost ucis, dar, de fiecare dată, pe site-urile islamiste, rebelii au dat asigurări că şeful lor este viu şi sănătos. Moscova este îngrijorată că insurgenţa din Caucaz este susţinută de un număr tot mai mare de tineri, revoltaţi de represiunile brutale ale forţelor federale şi de sărăcia din regiune.


Doku Umarov - liderul grupării care a revendicat atacul asupra trenului din St. Petersburg, Rusia


Radio Caucaz

Caucazul de Nord nu este o regiune cu atât de multe probleme ca alte zone ale Federaţiei Ruse, a declarat, luni, preşedintele Kabardino-Balkaria, Arsen Kanokov, citat de Ria Novosti. „Este evident că fiecare regiune are specificitatea ei. Şi trebuie ţinut cont de acest lucru atunci când se caută soluţii la probleme", a mai adăugat liderul republicii caucaziene ruse în cadrul forumului „Caucaz: tradiţie şi modernizare".

El a mai spus că autorităţile de la Moscova ar trebui să se aplece mai mult asupra acestei regiuni. Pe de altă parte, „este necesar să facem astfel încât copiii noştri să trăiască într-o Rusie puternică, unde nu mai este loc pentru xenofobie, ură şi neîncredere", a punctat Kanokov. Un prim pas ar consta în crearea „Radio Caucaz", un post de radio dedicat luptei împotriva extremismului din regiune.

Manifestaţie

În capitala Rusiei a fost organizată, ieri, o manifestaţie împotriva terorismului, după atentatul asupra trenului Nevski Express care făcea legătura Moscova şi Sankt-Petersburg. În incident şi-au pierdut viaţa cel puţin 27 de persoane, alte 100 fiind date dispărute.

image
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite