Trump, izolat pe scena internaţională după decizia privind Ierusalimul. Erdogan: Decizia SUA aşază regiunea într-un „cerc de foc“

Trump, izolat pe scena internaţională după decizia privind Ierusalimul. Erdogan: Decizia SUA aşază regiunea într-un „cerc de foc“

Palestinieni furioşi dau foc stegului american şi israelian FOTO Guliver/Getty Images

Preşedintele american Donald Trump a declanşat furia palestinienilor şi un val de dezaprobare chiar şi dincolo de Orientul Mijlociu, recunoscând Ierusalimul drept capitală a Israelului, o decizie care se află în contrast cu politicile predecesorilor săi.

Ştiri pe aceeaşi temă

Palestinienii au planificat, joi, o adunare la Ramallah în Cisiordania, teritoriu ocupat de armata israeliană de 50 de ani. Cu o zi înainte, în Fâşia Gaza  sute de sute de steaguri americane şi israeliene şi portrete ale lui Donald Trump au fost arse.
 
Prin decizia de miercuri Trump se izolează pe scena internaţională şi riscă să submineze speranţa timidă de a relua negocierile de pace israeliano-palestiniene riscând să provoace o mişcare de furie în regiune.
 
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a avertizat joi că recunoaşterea Ierusalimului drept capitală a Israelului de către omologul său american Donald Trump aşază regiunea Orientului Mijlociu "într-un cerc de foc", relatează AFP. 
A lua o asemenea decizie pune lumea şi în special regiunea într-un cerc de foc - preşedintele turc Erdogan 
Preşedintele turc a subliniat că decizia anunţată miercuri de liderul de la Casa Albă "desconsideră complet" rezoluţia din 1980 a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite privind statutul oraşului, care a condamnat anexarea Ierusalimului de Est de către Israel. 
 
Statele din Orientul Mijlociu au condamnat recunoaşterea de către SUA a Ierusalimului drept capitala Israelului ca fiind o mişcare periculoasă într-o regiune instabilă, iar palestinienii au declarat că Washingtonul îşi abandonează rolul de mediator, notează Reuters.  
 
Aliaţi importanţi ai SUA au contestat decizia preşedintelui american, care este în opoziţie faţă de o politică internaţională faţă de Ierusalim care durează de decenii.
 
Franţa a respins decizia „unilaterală” şi a făcut apel la calm în regiune.
 
Regatul Unit al Marii Britanii consideră că mişcarea nu va ajuta eforturile pentru pace şi că Ierusalimul ar trebui împărţit între Israel şi un stat viitor palestinian.
 
Germania vede o posibilă rezolvare a situaţiei statutului Ierusalimului numai prin prisma unei soluţii cu două state.
 
Pe de altă parte, Israelul a salutat decizia lui Trump. Prim-ministrul Benjamin Netanyahu a declarat într-un mesaj video că „este un pas important pentru pace” şi că „acesta a fost scopul nostru din prima zi a existenţei Israelului”. A adăugat că orice acord pentru pace cu palestinienii ar trebui să includă Ierusalimul ca fiind capitala Israelului şi a făcut apel către celelalte ţări să urmeze exemplul lui Trump.
 
Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas, într-un discurs înregistrat, a declarat că Ierusalimul este „capitala eternă a statului Palestina” şi că mişcarea lui Trump „semnifică renunţarea de către SUA la rolul de mediator”.
 
Grupul islamist palestinian Hamas, care domină Gaza de când Israelul şi-a încetat dominaţia veche de 38 de ani în zonă în 2005, consideră că Trump a comis o „agresiune flagrantă împotriva cetătenilor palestinieni”. Hamas a făcut apel către arabi şi musulmani să acţioneze împotriva intereselor americane din zonă şi să evite Israelul.
 
Proteste ale refugiaţilor palestinieni din Iordania

Ca urmare a deciziei lui Trump, au izbucnit proteste din partea refugiaţilor palestinieni în anumite zone din Amman, capitala Iordaniei, oamenii strigând lozinci anti-americane. De asemenea, cetăţenii palestinieni au oprit luminile de Crăciun în Bethlehem, locul de naştere al lui Iisus. Toate facţiunile importante palestiniene au făcut apel pentru o grevă generală, joi, 7 decembrie.
 
Şi Arabia Saudită a condamnat decizia lui Trump, Casa Regală Saudită spunând într-un discurs că regatul a urmărit deznodământul cu „o tristeţe profundă” şi a avertizat că ar putea exista „consecinţe periculoase în urma mutării ambasadei americane la Ierusalim”. Saudiţii au făcut apel către SUA să revină asupra deciziei şi să se conformeze politicilor internaţionale.
 
Reacţiile au continuat şi în timp ce Iordania consideră că acţiunile lui Trump sunt „nule din punct de vedere legal” pentru că ele consolidează ocuparea de către Israel a Ierusalimului de Est”, Egiptul crede că decizia americanilor nu schimbă cu nimic statutul legal controversat al oraşului sfânt.
 
Preşedintele libanez Michel Aoun a spus că decizia lui Trump este una periculoasă şi că pune pe o poziţie şubredă rolul Statelor Unite ca mediator pentru pacea din Orientul Mijlociu. Ministrul de Externe al Qatarului, Sheikh Mohammed bin Abdulrahman al-Thani, a spus că mişcarea lui Trump este „o condamnare la moarte pentru toţi cei care vor pace” şi „o escaladare periculoasă”.
 
În Asia, liderii din Indonesia şi Malaysia au condamnat decizia, preşedintele din Indonesia, Joko Widodo, fiind de părere că “această mişcare poate afecta serios stabilitatea globală”.
 
În Europa, prim-ministrul britanic, Theresa May, nu este de acord cu viziunea lui Trump asupra Ierusalimului pentru că nu va ajuta cu nimic procesul de pace, iar preşedintele Franţei, Emmanuel Macron crede că “statutul Ierusalimului este o chestiune de securitate internaţională care vizează întreaga comunitate internaţională. Statutul oraşului trebuie determinat de palestinieni şi israelieni prin negocieri supervizate de ONU”.
 
Antonio Guterres, secretarul general al ONU, a declarat că nu există altă soluţie în afară de una cu două state şi că statutul final al Ierusalimului vai fi stabilit numai prin discuţii directe.
 
Washingtonul nu mai poate să joace rolul de mediator al păcii, afirmă Abbas şi Erakat
 
Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a declarat miercuri că Statele Unite nu mai pot să-şi joace rolul istoric de mediator al păcii cu israelienii, după anunţul preşedintelui Donald Trump a recunoaşterii Ierusalimului drept capitala Israelului, relatează AFP.
 
”Prin aceste decizii deplorabile, Statele Unite subminează în mod deliberat toate eforturile de pace şi proclamă că ele abandonează rolul de sponsor al procesului de pace pe care l-au jucat în cursul ultimelor decenii”, a declarat Abbas la televiziunea palestiniană.
 
În opinia sa, anunţul lui Trump ”nu va schimba cu nimic situaţia în oraşul Ierusalim, capitala eternă a statului Palestina”.
 
 Liderii palestinieni revendică Ierusalimul de Est - ocupat şi apoi anexat de Israel în 1967 - drept capitală a statului la care aspiră.
 
Comunitatea internaţională nu a recunoscut vreodată Ierusalimul drept capitală a Israelului şi consideră Ierusalimul de Est drept un teritoriu ocupat.
 
Israelul proclamă întregul Ierusalim - de Vest şi de Est - drept capitala sa ”eternă şi indivizibilă”.
 
Procesul de pace israeliano-palestinian se află într-un punct mort de trei ani, iar problema Ierusalimului este unul dintre principalele puncte de blocaj.
 
La rândul său, secretarul general al Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei (OLP) Saeb Erakat a declarat că Trump a ”distrus” soluţia cu două state anunţând recunoaşterea Ierusalimului drept capitală a Israelului.
 
”Din nefericire, preşedintele Trump tocmai a distrus perspectiva a două state”, palestinian şi israelian, le-a declarat el unor jurnalişti.
 
 Totodată, Trump a ”descalificat Statele Unite ale Americii în orice rol în vreun proces de pace”, a adăugat el
 
În Fâşia Gaza, mişcarea palestiniană islamistă Hamas, considerată de Satatele Unite drept o organizaţie ”teroristă”, a afirmat că decizia lui Trump ”deschide porţile infernului intereselor americane în regiune”.
 
Ismaïl Radouane, un reprezentant de rang înalt al Hamasului, a îndemnat, în faţa unor jurnalişti, ţările arabe şi musulmane să ”taie legăturile economice şi politice” cu ambasadele americane şi să-i expulzeze pe ambasadorii americani.
 
Te-ar putea interesa şi:
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările