Tensiuni în Serbia. Nikolici contestă rezultatele alegerilor și face apel la proteste

Cu o săptămână înaintea celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, candidatul opoziției populiste, Tomislav Nikolici, le cere simpatizanților săi din toată țara să iasă în stradă pentru a protesta față de fraudele de la alegerile organizate la 6 mai. Mai mult, acesta afirmă că s-ar putea retrage din cursa electorală.

Ştiri pe aceeaşi temă

Fost naţionalist şi fost aliat al defunctului preşedinte Slobodan Miloşevici, conservatorul populist Tomislav Nikolici afirmă că la alegerile de la 6 mai au fost comise fraude electorale, de care se fac vinovați Boris Tadici, preşedintele în exerciţiu, şi Partidul Democratic.

Ca urmare, Nikolici, lider al Partidului Sârb al Progresului, le cere simpatizanților săi din întreaga țară să iasă în stradă.

„Partidul Sârb al Progresului va organiza duminică manifestaţii paşnice, democratice şi non-violente pentru a arăta opiniei publice că alegerile nu au avut loc în conformitate cu legea", a declarat conservatorul populist.

Nikolici a spus chiar că ia în calcul retragerea din cursa electorală, transmite agenția Tanjug. El susține că dacă ar participa la turul al doilea al prezidențialelor „ar da legitimitate furtului electoral".

Experți citați de Associated Press afirmă însă că Nikolici nu se poate retrage din cursă între cele două tururi de scrutin. Indiferent de declarațiile pe care acesta le face, numele său va rămâne pe buletinele de vot, relevă „The Washington Post".

La finalul unei reuniuni de partid, ce s-a desfășurat la Belgrad, Nikolici a afirmat că formaţiunea sa nu recunoaşte rezultatele alegerilor de la 6 mai, aşa cum au fost prezentate de Comisia Electorală Centrală.

Joi, Nikolici le-a arătat jurnaliştilor un sac plin cu buletine de vot, găsite într-un tomberon din apropierea unei secţii de vot.

El susține că tabăra lui Tadici a imprimat buletine suplimentare şi le-a utilizat pentru a umple urnele.

De cealaltă parte, președintele în exercițiu, candidat al Partidului Democratic la alegerile prezidențiale, a respins ferm acuzațiile lansate de adversarul său.

Observatorii internaţionali, inclusiv cei ai Consiliului Europei şi cei ai Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa, au declarat luni că alegerile au fost libere şi corecte.

Acuzațiile lansate de conservatorul populist fac obiectul unei anchete a Parchetului.

Apelul lui Nikolici la acțiuni de protest vine în contextul în care un sondaj publicat vineri arată că proeuropeanul Boris Tadici ar urma să câştige detașat cel de-al doilea tur al scrutinului prezidenţial, prevăzut la 20 mai.

Potrivit anchetei sociologice, Tadici este creditat cu 58% din intenţiile de vot, în timp ce Nikolici este cotat cu 42%.

La primul tur de scrutin, Tadici a obţinut 25,31% din voturi, iar Nikolici 25,05%. Între timp, președintele în exercițiu și-a asigurat sprijinul socialiștilor.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările