Riscul izbucnirii unui război nuclear a atins cel mai ridicat nivel de la cel de-Al Doilea Război Mondial încoace

Riscul izbucnirii unui
război nuclear a atins cel mai ridicat nivel de la cel de-Al Doilea Război
Mondial încoace

FOTO Arhiva

Riscul ca armele nucleare să fie folosite este la cel mai ridicat nivel de la cel de-Al Doilea Război Mondial încoace, a declarat un expert ONU în securitate, adăugând că aceată problemă este o urgenţă pe care lumea ar trebui să o trateze cu mai multă seriozitate, potrivit Reuters.

Renata Dwan, direcor al Institutului de cercetare a dezarmării al ONU (UNIDIR), a declarat că toate statele cu puteri nucleare au programe de modernizare nucleară şi că peisajul controlului de armament se schimbă, acesta fiind un efect al competiţiei strategice dintre China şi Statele Unite.

Acordurile tradiţionale privind controlul armelor sunt, de asemenea, erodate de apariţia unor noi tipuri de război, cu o prevalenţă din ce în ce mai mare a grupurilor armate şi forţelor din sectorul privat şi a noilor tehnologii care au estompat linia dintre ofensiv şi defensiv, le-a spus ea reporterilor la Geneva.

Cu discuţiile legate de dezarmare fiind într-un impas în ultimii 20 de ani, 122 de ţări au semnat un tratat pentru a interzice armele nucleare, parţial din frustrare şi parţial datorită recunoaşterii riscurilor, a mai subliniat ea.

„Cred că acesta este un apel general la recunoaştere - şi asta a lipsit cumva din presă – că riscurile unui război nuclear sunt deosebit de mari acum, şi riscurile folosirii armelor nucleare sunt mai mari acum decât oricând de la Al Doilea Război Mondial încoace“.

Tratatul privind interzicerea armelor nucleare a fost susţinut de către Campania Internaţională pentru Abolirea Armelor Nucleare (ICAN), care a câştigat Premiul Nobel pentru Pace în 2017.
Ţările care se opun vehement tratatului sunt Statele Unite, Rusia, precum şi alte state cu arme nucleare.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: