Răzbunarea islamiştilor din Libia: răpirea unui colonel care a apărat Benghazi de atacurile armatei lui Gaddafi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O maşină incendiată vineri seară, în faţa sediului fundamentaliştilor „Ansar al-Sharia” FOTO: Reuters
O maşină incendiată vineri seară, în faţa sediului fundamentaliştilor „Ansar al-Sharia” FOTO: Reuters

Salafiţii consideraţi responsabili pentru uciderea ambasadorului SUA la Benghazi nu s-au mulţumit cu moartea oficialului american. Islamiştii fundamentalişti l-au răpit pe colonelul Hamid Bilkhayr, primul ofiţer a lui Gaddafi care s-a alăturat rebelilor atunci când revoluţia din Libia, de anul trecut, s-a dezlănţuit împotriva dictatorului.

Uciderea ambasadorului SUA la Benghazi (Libia) pe fondul protestelor iscate din cauza filmului anti-Islam, produs în SUA, „Inocenţa Musulmanilor”, nu a fost suficientă pentru islamiştii consideraţi responsabili de moartea oficialului american, scrie publicaţia „Time”.

Fundamentaliştii au decis să-l răpească pe colonelul Hamid Bilkhayr.

Ofiţerul Bilkhayr a ajutat la organizarea civililor voluntari şi a condus oamenii pe front, în revolta de anul trecut pentru destituirea dictatorului Muammar Gaddafi. Liderii civili s-au folosit de experienţa lui militară pentru realizarea strategiilor de luptă. Contribuţia şi sacrificiile pe care le-a făcut pentru revoluţie s-ar putea să-i fi salvat viaţa, după ce nişte mascaţi înarmaţi l-au răpit, comentează „Time”.

Colonelul a fost ridicat sâmbătă după un protest ce a avut loc vineri. Demonstraţia de aproape 30.000 de oameni s-a spart în grupuri mici pentru a prelua controlul unor baze ce aparţineau miliţiilor care l-au detronat pe Gaddafi.  Printre bazele percheziţionate a fost un campus ce aparţinea unei brigăzi islamiste, Ansar al-Shari‘a. Aceasta este formată din salafiţi , termen care face trimitere la musulmanii „ancestrali” din Evul Mediu, ce practicau o formă „pură” a islamismului. În prezent, adepţii salafiţilor sunt majoritate suniţi şi susţin în continuare tradiţiile Islamului „nealterat” de tendinţele contemporane. 

Protest Benghazi vineri ranit Reuters

Victime ale protestului de vineri organizat de islamiştii fundamentalişti FOTO: Reuters

Tot aceşti salafiţi ai brigăzii Ansar al-Shari‘a sunt consideraţi responsabili de atacul asupra consulatului Statelor Unite ale Americii din Benghazi. Atacul s-a soldat cu patru morţi, ambasadorul american Christopher Stevens fiind una dintre victime.

Evenimentele de sâmbătă par să fie o răzbunare pentru distrugerea bazelor salafite, relatează „Time”. La ora 08.00 dimineaţa, Hamid Bilkhayr s-a trezit cu un bărbat cu barbă bătându-i la uşă. Acesta i-a cerut ajutorul susţinând că a întâmpinat o problemă. Bilkhayr a decis să-l ajute şi a plecat cu el de-acasă. „Bărbatul cu barbă” l-a dus pe colonel în apropierea cartierului Shari‘a Ishrin, unde Bilkhayr şi-a dat seama că a căzut într-o capcană. Bărbaţi înarmaţi i-au acoperit capul şi l-au îndesat într-o maşină. A fost acuzat de lipsă de pietate. 

„Spuneau că nu cred în Dumnezeu şi în Profet şi că sunt un om rău”, mărturiseşte Bilkhayr la câteva ore de la eliberare. „Erau extremişti islamici care spuneau că eu nu sunt musulman. Îmi spuneau că îmi mai oferă o şansă de a mă întoarce către Allah.”

Nu numai interogatoriul l-a făcut pe Bilkhayr să creadă că este vorba de extremişti. Răpitorii lui foloseau araba literară musulmană cunoscută sub numele de limbaj Salafist, pentru că se crede a fi limba lui Mohamed şi a însoţitorilor săi. 

Când l-au trântit la pământ şi i-au înfipt arma în ceafă a izbucnit o ceartă între răpitori. „Unul dintre ei spunea că nu ar fi trebuit să mă trateze aşa, ca şi cum aş fi apărat Benghazi atunci când Gaddafi şi-a trimis brigăzile aici. Cred că el mi-a salvat viaţa”, adaugă Bilkhayr, pentru „Time”. Chinul lui a luat sfârşit atunci când unul dintre ei a primit un telefon. Câteva minute mai târziu, Bilkhayr a fost băgat din nou cu forţa în maşină şi a fost lăsat în apropierea unui sens giratoriu.

Şase cadavre în loc de ofrande

Deşi colonelul a scăpat, problemele sale nu ajunseseră la final. Când s-a întors acasă, a văzut că şase soldaţi de-ai lui din Brigada Infanteriei I fuseseră executaţi, corpurile lor fiind aruncate în Mashrua Quwasha, o zonă mai izolată şi împădurită a oraşului.

Cei şase soldaţi executaţi au fost găsiţi la mai puţin de doi kilometri, împuşcaţi în cap şi cu mâinile legate. Moartea lor îi face să creadă pe mulţi dintre locuitorii oraşului libian Benghazi că au fost ucişi ca răspuns la protestele de vineri în care islamiştii au ieşit învinşi. „ Ansar al-Shari‘a mi-au omorât fratele”, spune Muhammad Sheriff la înmormântarea fratelui său Ahmad, unul dintre soldaţii găsiţi morţi pe o grămadă de gunoi.

Dispreţul faţă de Ansar al-Shari‘a a unit familiile îndoliate din cimitirul Hawari, unde au fost înmormântaţi soldaţii. „Nu există alt Dumnezeu în afară de Allah, şi  Ansar al-Shari‘a sunt duşmanii lui Dumnezeu”, au strigat în cor membrii unei familii în timp ce trupul rudei lor era dus către groapă. „Nu mai vrem omoruri”, mărturiseşte un bărbat care s-a recomandat drept Munir. „Vrem doar ca guvernul să preia controlul.”

Dar cu islamişti chitiţi pe răzbunare şi cu un guvern prea slab pentru a impune ordine, mai mult ca sigur că se va mai vărsa sânge înainte ca violenţele să ia sfârşit, încheie „Time”.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite