Război deschis în SUA pe tema legii contra pirateriei online

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şapte milioane de adeziuni au fost strânse contra celor două legi aflate în dezbaterea Congresului. Site-urile Departamentului de Justiţiei şi ale FBI au fost atacate de hackeri. Congresmenii au amânat votul pe cele două legi controversate care ar cenzura web-ul, potrivit marilor companii de internet. Utilizatorii au câştigat un prim război contra legislatorilor.

Site-ul de Internet al Departamentului american al Justiţiei şi cel al FBI au fost victimele unor atacuri informatice, vineri. Atacurile survin la câteva ore după ce agenţii federali i-au arestat pe liderii Megaupload.com şi au închis acest site de sharing, considerând că a adus prejudicii de 500 de milioane de dolari deţinătorilor de drepturi de autor.

Gruparea de hackeri Anonymous anunţase că va viza, în următoarele atacuri informatice, site-ul de Internet al Departametului de Justiţie şi pe cel al FBI.
"Noi, Anonymous, lansăm cel mai mare atac de până acum, împotriva paginilor de Internet ale administraţiei şi ale celor din industria muzicală", a scris grupul pe Twitter. "Credea FBI că va scăpa cu asta? Trebuiau să se aştepte la noi".

"Departamentul încearcă să menţină site-ul funcţional în timp ce investighează originea activităţilor, fiind considerate activităţi maliţioase până când vom stabili cu exactitate punctul de plecare a acestora", a menţionat un purtător de cuvânt al Departamentului de Justiţie.

PIPA şi SOPA

Două legi se află în prezent în dezbatere în Congres: SOPA (Stop Online Piracy Act) şi PIPA (Protect Intellectual Property Act). Cele două legi ar permite Departamentului de Justiţie al SUA şi deţinătorilor de drepturi de autor să ceară ordine judecătoreşti împotriva oricărui site acuzat că „permite sau facilitează pirateria". Legile se concentrează mai ales pe vânzarea ilegală a copiilor filmelor şi altor producţii media. Ele interzic site-urilor să conţină informaţii despre cum pot fi accesate site-urile blocate. SOPA obligă de asemenea motoarele de căutare să înlăture dintre rezultatele căutărilor, site-urile care încalcă legea.

Producătorii de la Hollywood au presat pentru adoptarea celor două legi. Iar după ce preşedintele Barack Obama a anunţat că sprijină companiile de pe internet, marile companii hollywoodiene au anunţat că nu vor mai face donaţii pentru campania de raelegere a actualului locatar de la Casa Albă.

În câteva zile, petiţiile online au strâns şapte milioane de semnături contra legilor: inclusiv pe Google a existat un logo care funcţiona pe post de link către o petiţie. Lângă logo, exista mesajul "Spune Congresului: te rog, nu cenzura web-ul!", ca semn al opoziţiei Google faţă de legislaţia amintită.

Companiile importante de pe Internet susţin că legile, aflate în dezbatere în Congres, vor instaura cenzura online, vor distruge arhitectura web-ului şi le vor împiedica să vină cu inovaţii. Legislaţia este însă susţinută acerb de industria filmelor şi muzicii din SUA, precum şi de Camera SUA pentru comerţ (cel mai mare grup de lobby pentru business), în încercarea de a bloca pirateria din afara Statelor Unite.

Numărul atât de mare al celor care au semnat petiţii i-a făcut pe unii dintre congresmeni să se răzgândească. 13 au anunţat deja că îşi retrag sprijinul pentru aceste legi. Vineri, liderul majorităţii democrate din Senat, Harry Reid, a anunţat că va renunţa la actual versiune a legii PIPA. Tot vineri, iniţiatorul legii SOPA, republicanul Lamar Smith (preşedinte al comisiei judiciare în Camera Reprezentanţilor) a anunţat că va amâna votul pe această lege până când se va ajunge la un consens mai larg în privinţa ei.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite