Preşedintele unei ţări a venit în Parlament cu militarii după el pentru a forţa obţinerea unui împrumut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Preşedintele El Salvadorului, Nayib Bukele, a irupt în Parlament cu militari şi poliţişti înarmaţi până-n dinţi pentru a impune un proiect de lege, un fapt fără precedent în ultimii aproape 30 de ani pentru această ţară din America Centrală afectată de activităţile criminale ale bandelor „maras“.

Militari şi poliţişti puternic înarmaţi au ocupat pentru scurt timp duminică Parlamentul statului El Salvador, un eveniment fără precedent din 1992 încoace ce ilustrează tensiunea extremă dintre deputaţi şi preşedinte. Acesta din urmă îi somează pe aleşi să aprobe, în termen de o săptămână, un împrumut pentru echiparea forţelor armate, transmite AFP.

Executivul şi deputaţii din El Salvador sunt la cuţite de mai multe zile pe tema unui împrumut de 190 milioane de dolari destinat echipării forţelor armate pentru a lupta împotriva temutelor bande „maras“.

Nayib Bukele le-a cerut deputaţilor să se reunească într-o şedinţă extraordinară în weekendul care tocmai a trecut pentru a aproba proiectul şi a descins în incinta Parlamentului cu militari şi poliţişti echipaţi cu puşti şi veste antiglonţ pentru a grăbi lucrurile, un fapt nemaiîntâlnit de la sfârşitul războiului civil în 1992.

Nayib Bukele in Parlamentul din El Salvador FOTO EPA-EFE

Nayib Bukele luând cuvântul de la tribună FOTO EPA-EFE

„Dacă aceşti indivizi buni de nimic nu aprobă proiectul de control teritorial în această săptămână, le vom cere să se întrunească din nou duminica viitoare“, a declarat tânărul preşedinte al El Salvadorului către susţinătorii săi cu puţin înainte de a pătrunde în Parlament şi a urca pentru scurt timp la tribună.

De la instalarea sa la putere în iunie 2019, Nayib Bukele, în vârstă de 38 de ani, guvernează cu ajutorul unei minorităţi parlamentare.

Ocuparea Parlamentului de către militari a provocat îngrijorare în America Centrală. „Desfăşurarea de poliţişti şi militari în Adunarea Legislativă ne aduce aminte de epocile cele mai sumbre din istoria El Salvadorului“, a subliniat Amnesty International într-un comentariu publicat pe Twitter.

El Salvador, care numără aproape 6,5 milioane de locuitori, este una din ţările cele mai periculoase din afara zonelor de conflict. În 2019, rata omorurilor a fost de 35,6 la 100.000 de locuitori, fiind cauzată în cea mai mare parte de activităţile „maras“.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite