O lume nebună

O lume nebună

Base-jumping, o istorie veche din epoca medievală, şi alta modernă de 85 de ani Iuri Kuznitzov, un rus împătimit de base-jumping, a sărit recent de pe o stâncă aflată la 250 de metri

Brăţară cu ecran

Brăţară cu ecran

În cursa pentru banul consumatorului, inventatorii se întrec în a crea dispozitive din ce în ce mai performante, cu dimensiuni cât mai reduse. Specialiştii companiei japoneze au creat un

SUA atacă în Somalia

SUA atacă în Somalia

Un portavion american a lansat, ieri, rachete asupra unui sat somalez unde se raportase că s-a creat o nouă bază islamistă. Responsabili americani, citaţi de BBC, au sugerat că a fost vizat un

Globalizarea e un fenomen obiectiv şi un proces care se tot accelerează în ultima vreme. Interconectările, telecomunicaţiile, internetul şi social media, transporturile, tehnologia, toate accelerează interdependenţele dar şi viteza de circulaţie a datelor, banilor, oamenilor chiar.

acum 18 zile · comentarii (35)

„Ştiri false“, „adevărul alternativ“, „post-adevăr“ - aceşti termeni au invadat în ultimii ani spaţiul mediatic. Manipularea informaţiilor este la fel de veche ca şi informaţia în sine, dar epoca digitală şi difuzarea instantanee a informaţiilor multiplică efectele. Prin urmare, manipularea se transformă într-o problemă majoră pentru democraţii, în special în contextul crizei de încredere prin care trece.

acum 21 ore · comentarii (4)

Relaţia dintre China şi Rusia e o temă de adânci preocupări, divergenţe şi controverse la nivelul lumii academice globale. Marea temă de dezbatere este cât de reală este această legătură, cât de profundă, câtă încredere înglobează ea şi dacă, cu adevărat, avem de a face cu un binom economico-militar de tipul Franţa-Germania, de exemplu, pe tărâm asiatic.

acum 3 zile · comentarii (94)

Deocamdată, actorul principal este Rusia. Necunoscuta principală este Putin. Speranţa este că presiunea a atins asemenea cote înalte încât, chiar dacă Federaţia Rusă continuă în forţă escalada militară în Siria, nu se poate ca, în paralel, conform unei străvechi logici militare a oricărei puteri imperiale, să nu lanseze oferte, planuri de pace şi iniţiative regionale de negocieri.

acum 21 zile · comentarii (22)

Un eveniment ce s-a petrecut în sediul ONU a atras atenţia mai mult decât marile discursuri care, conform regulii binecunoscute, au prezentat pe prima scenă diplomatică a lumii poziţiile marilor puteri. Acestea, în proporţie covârşitoare, şi-au reafirmat, fără surprize majore, liniile directoare ale politicii lor externe.

acum 24 zile · comentarii (48)

După o acţiune diplomatică în forţă, Turcia a reuşit să obţină un armistiţiu greu pentru a bloca invazia trupelor guvernamentale şi ruso-iraniene în provincia Idlib, ultima provincie deţinută de opoziţia anti-Assad în Siria, la Vest de râul Eufrat.

acum 25 zile · comentarii (32)

Relaţiile tensionate ruso-britanice şi mai ales schimbarea de preşedinte din Ecuador, urmată de fuga şefului serviciilor secrete ecuadoriene din ţară, au dus la expunerea unor operaţiuni secrete de extragere a lui Julian Assange, fondatorul Wikileaks, din sediul Ambasadei Ecuadorului la Londra, acolo unde s-a refugiat în urmă cu mai bine de 6 ani.

acum 26 zile · comentarii (16)

Un joc diplomatic complicat, combinaţie între ştiinţa geostrategilor de la Kremlin şi fineţea întortocheată a tratativelor orientale pare să genereze un rezultat neaşteptat pentru mulţi dintre cei care, din păcate, se obişnuiseră doar cu demersurile în alb şi negru ale diplomaţiei bazate exclusiv pe presiunile generate de forţa armelor.

luna trecuta · comentarii (10)

Provincia Idlib din Siria a devenit epicentrul confruntării pentru Siria şi, totodată, epicentrul intereselor pentru controlul întregului Orient Mijlociu. După întâlnirea tripartită ratată de la Teheran, între Rusia, Turcia şi Iran – aşa numitul format Astana – a devenit foarte clară miza părţilor aflate în conflict dar şi poziţionările diferiţilor actori de pe teren.

luna trecuta · comentarii (50)

Camerunul nu s-a mai aflat de multă vreme în atenţia politicienilor şi presei internaţionale, dar de câteva luni acest lucru pare să se schimbe din două motive: primul ar fi reluarea violenţelor în regiunea anglofonă a ţării din Africa Centrală. Al doilea ar fi alegerile prezidenţiale programate pentru prima săptămână a lunii octombrie, anul acesta.

luna trecuta · comentarii (1)

Proteste violente zguduie oraşul din sudul Irak de mai bine de cinci zile, zece oameni au murit deja împuşcaţi de forţele de ordine sau arşi în incendii şi revolta continuă să escaladeze. Guvernul irakian a trimis forţe militare şi trupe speciale la faţa locului şi a încercat să impună un curfew, dar a renunţat când a devenit clar că nu va fi respectat.

luna trecuta · comentarii (6)

Iranul  simte că presiunile SUA îşi fac efectul iar statele membre UE, semnatare ale Acordului nuclear, iau în calcul renegocierea înţelegerii, asta deşi presa occidentală a anunţat că în urma unei convorbiri telefonice avute săptămâna trecută, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, l-a convins pe omologul său iranian, Hassan Rouhani, că Parisul va face tot posibilul pentru ca Acordul să rămână în vigoare.

acum 2 luni · comentarii (3)

Iranul a devenit cel mai mare duşman al Administraţiei Trump, în urma ingerinţelor excesive şi extensive în Orientul Mijlociu, de pe poziţii sectare şiite anti-sunnite şi de pe cele de putere regională, în confruntarea cu Arabia Saudită. Dar Iranul sfidează şi întreg Occidentul prin programele sale balistice şi exerciţiile masive care ameninţă şi blocarea Strâmtorii Ormuz, pe unde trece două treimi din comerţul global cu petrol al lumii.

acum 2 luni · comentarii (56)