S-a intamplat pe 15 iulie

S-a intamplat pe 15 iulie

1997 - Cunoscutul creator de modă Gianni Versace a fost ucis, prin împuşcare, pe treptele reşedinţei sale din Miami 1801 - "Înţelegerea" lui Napoleon cu Papa Pius al VII-lea (cunoscută

Am ajuns în fine, după ceva timp, să vedem prima prezentare publică a ceea ce ar putea fi Noua Ordine Mondială. Nu este sigur că aşa vor sta lucrurile, foarte mulţi analişti fiind absolut convinşi că nu se poate reveni la un tip de decizie în doi, tocmai pentru că lumea nu mai poate funcţiona în sistem bipolar. Oare?

acum 6 zile · comentarii (10)

Summitul NATO de la Bruxelles a fost unul extrem de zbuciumat, acoperit în torentele de vorbe, imagini şi autopromovare caracteristice Preşedintelui american Donald Trump, care a dominat şi a acoperit mediatic pe deplin summitul. Nu a mai fost vorba despre documente, despre acorduri importante, despre conţinut, ci doar despre Trump, ce a spus Trump, ce a vorbit Trump, ce a modificat Trump, cum a forţat Trump.

acum 7 zile · comentarii (4)

Întâlniri cu interlocutori diferiţi, dar un acelaşi numitor comun şi sub aceeaşi presiune uriaşă determinată de noul şi neaşteptat de conflictualul context creat după ce America lui Trump a declanşat un complex război comercial, mai întâi împotriva aliaţilor săi cei mai apropiaţi şi care tinde să devină acum o confruntare economică pe plan global, generând deja efecte politice dintre cele mai ciudate şi neplăcute.

acum 8 zile · comentarii (41)

Abiy Ahmed, anunţa în primăvara acestui an, odată cu numirea sa în funcţia de premier al Etiopiei, că ţara sa îşi va schimba politica externă faţă de vecinii din Eritreea. Cu toate acestea, anunţul din luna iunie, conform căreia Etiopia va recunoaşte acordul de pace din 2002, şi se va retrage din teritoriile ocupate ale Eritreei a stârnit valuri scepticism pentru unii observatori ai scenei africane.

acum 9 zile · comentarii (0)

Summitul NATO de la Bruxelles a fost o nouă ocazie pentru Donald Trump de a ocupa prim planul mass mediei mondiale. Şi a făcut-o fără pic de responsabilitate şi fără nici o gândire privind costurile strategice pe care gesturile sale le provoacă în perspectiva summit-ului cu Vladimir Putin.

acum 11 zile · comentarii (46)

Începe o săptămână importantă astăzi pentru lumea noastră cea de toate zilele, pe care o cunoaştem, lumea Occidentală în care ne-am integrat, în UE şi NATO, cu o relaţie puternică transatlantică şi cu solidaritatea şi coeziunea pe continent şi în cadrul UE. Două sunt evenimentele cruciale în acest caz.

acum 12 zile · comentarii (26)

Iranul a fost expus într-o operaţiune a forţelor speciale şi serviciilor de informaţii cu acoperire diplomatică după ce a fost implicat într-o tentativă de atentat terorist care a vizat o manifestaţie masivă de protest a opoziţiei iraniene la Paris, în weekendul trecut.

acum 13 zile · comentarii (29)

Există asemenea mize, acum deschise într-un joc la care îşi pot permite să participe un număr foarte redus de state. Logic, deoarece numai ţările respective (sau alianţele în care sunt integrate) dispun de voinţa, mijloacele, rezervele financiare şi de nivelul de producţie de înaltă tehnologie şi capacităţile militare care să le permită să reziste un timp rezonabil din momentul declanşării ostilităţilor.

acum 16 zile · comentarii (40)

Preluarea conducerii lumii la nivelul politicii de putere şi a marilor actori e un fapt. Mai gravă este lipsa de democraţie între state şi impunerea tot mai evidentă a acordurilor celor mari asupra restul statelor lumii, probată de confruntările tot mai acute a celor mari cu voinţa exprimată în Adunarea Generală a ONU, unde trec Rezoluţiile care, altfel, sunt blocate prin veto în Consiliul de Securitate.

acum 19 zile · comentarii (56)

În atmosfera incendiară din prezent, fiecare dintre propunerile considerate relevante pentru discuţia de acum, profund marcată de controversele de o amploare nemaiîntâlnită între SUA şi restul partenerilor de Alianţă, este semnificativă pentru a arăta care ar fi direcţiile pe care se încearcă modernizarea şi transformarea conceptului strategic al NATO.

acum 22 zile · comentarii (11)

Apar, cu o viteză ameţitoare, semnele imposibil de ignorat că dispare rapid, de parcă nici n-ar fi fost vreodată, stratul ce se dovedeşte a fi fost subţire, poate şi aplicat de mântuială, al „democraţiei generatoare de civilizaţie umanistă, dominată de idealurile unei societăţi care a învăţată să depăşească ceea ce au fost rădăcinile urii, intoleranţei şi războaielor trecute“.

acum 29 zile · comentarii (61)

În tumultul actual al lumii contemporane – că de turbulenţă e deja prea puţin să vorbim, gradul de tectonicitate şi schimbările fiind dramatice în fiecare zi – iată că se întâmplă şi lucruri pozitive în puzderia de conflicte de diferite generaţii care animă mai toate colţurile lumii.

luna trecuta · comentarii (3)

Unul dintre cele mai complicate puncte de divergenţă între SUA şi Turcia a fost închis, cu largul concurs al secretarului de Stat Mike Pompeo şi al secretarului Apărării, James Mattis. La 5 iunie, ministrul de Externe al Turciei, Mevlut Cavusoglu, a convenit cu secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo, în legătură cu situaţia din Kurdistanul sirian, continuând înţelegerea convenită cu predecesorul său, Rex Tillerson.

luna trecuta · comentarii (30)