Mandela, a treia lună de spitalizare

Mandela, a treia lună de spitalizare

Mandela, un lider iubit în întreaga lume pentru lupta sa împotriva rasismului în Africa de Sud

Nelson Mandela, fostul lider al Africii de Sud şi câştigător al premiului Nobel, va începe joi o a treia lună de spitalizare, în timp ce medicii relatează că starea sa este în continuare „critică, dar stabilă", conform unui comunicat al AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Mandela, erou al luptei împotriva apartheidului, a împlinit pe 18 iulie 95 de ani, fiind internat la Mediclinic Heart Hospital din Pretoria, unde a fost adus pe 8 iunie, într-o stare „gravă", din cauza unei infecţii pulmonare.

Problemele pulmonare ale lui Nelson Mandela sunt o cauzate de o tuberculoză contractată în închisoarea Robben Island, în largul oraşului Cape Town, unde Nelson Mandela a petrecut 18 din cei 27 de ani de detenţie, fiind condamnat de regimul apartheid.

Preşedintele sud-african, Jacob Zuma, oferă uneori ştiri despre predecesorul său, într-un discurs sau printr-un comunicat. Ultimele informaţii privind starea de sănătate a lui Mandela au fost anunţate pe 31 iulie.

Potrivit Preşedinţiei, la momentul internării Mandela putea respira fără asistenţă artificială, dar starea lui de sănătate s-a agravat ulterior.

Astfel, Preşedinţia a anunţat pe 23 iunie că Mandela se află într-o "stare critică", iar trei zile mai târziu Jacob Zuma şi-a anulat o călătorie în Mozambic, pentru a-l putea vizita pe Mandela.

Zuma a anunţat pe 27 iunie că starea de sănătate a simbolului mondial al reconcilierii s-a ameliorat, fiind „critică, dar stabilă".

Autorităţile au refuzat să confirme informaţiile canalului american de televiziune CBS, potrivit cărora Mandela a fost „resuscitat" la sosirea sa în spital, unde a fost operat la sfârşitul lui iulie „pentru o deblocare a tubului de dializă".

Preşedinţia a refuzat să comenteze aceste informaţii, invocând confidenţialitatea medic-pacient.

Pe 17 august, este anunţată ziua de reculegere „Nelson Mandela Sport & Culture Day", un program desfăşurat la Soweto, unde vor avea loc meciul de rugby dintre Africa de Sud şi Argentina şi meciul de fotbal dintre Africa de Sud şi Burkina Faso.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: