Maduro îl acuză pe liderul opoziţiei din Venezuela de implicare în sabotarea reţelei naţionale de distribuţie a energiei electrice. Viaţa oamenilor a devenit un calvar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorul general din Venezuela a declarat că a cerut Curţii Supreme să deschidă o anchetă împotriva liderului opoziţiei, Juan Guaido, pentru presupusă implicare în sabotarea reţelei naţionale de distribuţie a energiei electrice. Vorbind la un post oficial de televiziune, Tarek William Saab, a spus că dl Guaido va fi cercetat în calitate de „autor intelectual al sabotajului”.

Procurorul-şef din Venezuela, Tarek Saab, a anunţat marţi că a cerut Curţii Supreme să deschidă o investigaţie împotriva lui Juan Guaido, liderul opoziţiei şi preşedinte interimar autoproclamat, suspectat de implicare în sabotarea reţelei electrice naţionale, relatează Reuters.

Adunarea Naţională din Venezuela a aprobat luni decretarea stării de alertă în urma unei întreruperi masive de energie care a afectat o mare parte din ţară. Autorităţile încearcă încă să redea alimentarea cu electricitate în mai multe zone din Venezuela.

Parlamentul a respins argumentul preşedintelui Nicolas Maduro potrivit căruia întreruperea alimentării cu energie electrică din ultimele zile a fost cauzată de sabotajul Statelor Unite şi a atribuit-o gestionării incorecte şi lipsei de investiţii.

Liderul opoziţiei a explicat că decretarea stării de urgenţă este necesară pentru a permite solicitarea de ajutor internaţional în legătură cu pana de curent care afectează ţara începând de joi.

Zone întinse din Venezuela au rămas începând de joi după-amiază fără curent electric, iar eforturile de remediere a situaţiei progresează lent. Problemele electrice au afectat inclusiv spitalele, care au fost nevoite să-şi folosească generatoarele doar pentru situaţii de urgenţă. Există informaţii neconfirmate că cel puţin 13 persoane au decedat în urma penei de electricitate.

Zone întinse din Venezuela au rămas începând de joi după-amiază fără curent electric, iar eforturile de remediere a situaţiei progresează lent. Problemele electrice au afectat inclusiv spitalele, care au fost nevoite să-şi folosească generatoarele doar pentru situaţii de urgenţă. Există informaţii neconfirmate că cel puţin 13 persoane au decedat în urma penei de electricitate.

Oamenii se calcă în picioare pentru apa de canal 

Lipsa curentului electric ar putea scoate din nou oamenii în stradă. Pana de curent care afectează întreaga ţară a provocat, până acum, moartea a cel puţin 21 de persoane, între care 6 bebeluşi. Jafurile s-au înmulţit, pacienţii din spitale sunt disperaţi că vor muri, iar localnicii au început să colecteze apă de canal, pentru că lipsa electricităţii i-a lăsat şi fără apă curentă.

Imaginile filmate în Venezuela arată proporţiile catastrofei umanitare: pacienţi agonizând pe paturile murdare din spitale, oameni călcându-se în picioare pentru un bidon de apă de canal, pieţe părăsite, magazine goale şi localnici care părăsesc pe capete ţara.

„O să ajungem în punctul în care o să ne mâncăm unul pentru altul”, i-a spus Zuly Gonzales, un locuitor din Caracas, reporterului de la The New York Times.

Lipsa apei curente este poate cel mai grav efect al penei de curent care nu pare să fie aproape de o rezolvare. Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro, pe care majoritatea statelor lumii nu îl mai recunosc oficial, a dat vina pe „acţiunile de sabotaj ale Americii”. Contestatarii săi spun însă că pana de curent este rezultatul corupţiei şi incompetenţei administraţiei conduse de Maduro.

Caracasul are nevoie de minimum 20.000 de litri de apă pe secundă pentru a menţine în funcţiune reţeaua. În lipsa apei, oamenii nu mai au cu ce spăla vasele, nu pot face duş şi nu pot trage apa la toaletă. Iar acum, mulţi se tem că această problemă va provoca epidemii de boli, mai ales că hiperinflaţia din ultimii ani a transformat produse sanitare de bază, precum săpunul, în bunuri de lux, pe care puţini şi le pot permite.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite