FOTOGALERIE Congo este cuprins de haos pe măsură ce rebelii câştigă puterea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Luptele dintre rebeli şi forţele armate fac ravagii pe teritoriul congolez. FOTO: Reuters
Luptele dintre rebeli şi forţele armate fac ravagii pe teritoriul congolez. FOTO: Reuters

În oraşul congolez Goma, apa potabilă este puţină, iar închisoare este un loc gol, murdar de gunoaie cu poarta de la intrare ruginită balansându-se larg deschisă şi cu o gaură de aproape un metru în peretele din spate, care lasă liberi 1.200 de criminali, violatori, soldaţi fără scrupule şi alţi infractori. Recent, oraşul a fost ocupat de forţele rebele.

În oraşul congolez Goma, apa potabilă este puţină, iar închisoare este un loc gol, murdar de gunoaie cu poarta de la intrare ruginită balansându-se larg deschisă şi cu o gaură de aproape un metru în peretele din spate, care lasă liberi 1.200 de criminali, violatori, soldaţi fără scrupule şi alţi infractori. Recent, oraşul a fost ocupat de forţele rebele.

Astăzi, luptătorii rebeli intră din casă în casă şi arestează cetăţeni, dintre care mulţi nu mai sunt văzuţi niciodată de către familiile lor, conform jurnaliştilor publicaţiei „The New York Times.”

„Spui cele mai neînsemnate lucruri, iar ei te fac să dispari”, a declarat Luke, un şomer din Congo.

În ultima săptămână, rebelii au fost de neoprit, traversând oraşele unul după altul, ocupând capitala provinciei şi eliminând o armată congoleză disfuncţională ai cărei soldaţi aflaţi în stare de ebrietate se plimbau fără sens cu grenade propulsate de rachete asupra lor. De asemenea, conducătorul lor a fost suspendat din cauza vânzării unor cutii de arme către braconierii de elefanţi.

Revoltele izbucnesc în toată ţara – în oraşele Bukavu, Butembo, Bunia, Kisangani şi Kinshasa, în capitală şi la peste 1.500 de kilometri depărtare. Mulţimea iese în stradă, incendiază clădirile guvernamentale şi cer înlăturarea preşedintelui congolez Joseph Kabila, care a ajuns neputincios şi dispreţuit de majoritatea cetăţenilor.

Încă o dată, haosul ia stăpânire asupra Republicii Democrate Congo. Una dintre cele mai pregnante întrebări care se ridică în acest moment cere justificarea milioanelor de dolari cheltuiţi pentru menţinerea păcii, pentru noua legislaţie aprobată la Capitol Hill, Congresul Statelor Unite ale Americii, pentru a distruge legătura dintre tranzacţiile ilicite de minerale şi insurecţie, dar şi toţi banii şi capitalul diplomatic folosiţi. Toate acestea în condiţiile în care stat din centrul Africii involuează până la nivelul la care era acum mai bine de 10 ani, când armatele străine şi prădătorii rebeli o împărţeau pur şi simplu în bucăţi.

„Nu am lucrat  încă la sursa problemelor”, a declarat Aloys Tegera, director al Institutului Pole, un centru de cercetări din Goma.

El a susţinut că instabilitatea cronică îşi are sursa în tensiunile locale din cauza proprietăţii de pământuri, a puterii şi a identităţii, în special de-a lungul frontierelor cu Rwanda şi Uganda. „Însă nimeni nu vrea să abordeze această problemă pentru că este prea complicat”, a adăugat acesta.

Cea mai realistă soluţie nu este instaurarea unui proces de pace formal condus de diplomaţi, „ci între toţi liderii organizaţiilor infracţionale, aşa cum Don Corleone s-a impus în New York.”

Problemele din Congo au persistat timp de mulţi ani, iar conflictele de astăzi sunt rezultatul tensiunilor încă nerezolvate.

„Nu suntem o rebeliune”

Săptămâna trecută a avut loc o nouă urgenţă, după o luptă între sute de rebeli care purtau cizme din cauciuc de mlaştină şi cu mitraliere agăţate de centuri peste piept, aruncate peste spate, în timp ce pătrundeau în Goma, capitala provinciei de nord Kivu, unul dintre cele mai importante oraşe ale provinciei.

Rebelii, numiţi M23, sunt un amestec de paradoxuri. Pe de-o parte, îi caracterizează cruzimea. Grupurile pentru respectarea drepturilor omului s-au documentat despre modul în care aceştia au executat civili, au scos din colibele lor săteni confuzi în mijlocul nopţii şi i-au împuşcat în cap.

Pe de altă parte, membrii M23 au făcut dovada unor abilităţi de administrare mult mai eficiente decât guvernul congolez, fapt evidenţiat de o vizită recentă a jurnaliştilor agenţiei media Reuters în fortăreaţa lor, Rutshuru, un mic oraş aflat la aproximativ 70 de kilometri de Goma.

În Rutshuru nu există niciuna dintre omniprezentele pungi de plastic agăţate de ramurile copacilor la fel ca în celelalte părţi ale Republicii Democrate Congo. Drumurile pietruite au fost curăţate, iar birourile guvernamentale sunt în cea mai bună stare. Pe pereţi se zăresc expresii pictate de mână: „M23 opreşte coruţia.” Rebelii au chiar spaţii  verzi  unde au plantat în ultimele luni mii de copaci pentru a combate eroziunea solului.

„Nu suntem o rebeliune”, a susţinut Benjamin Mbonimpa, un inginer electric, acum un administrator important al rebelilor. „Noi suntem o revoluţie.”

Obiectivul lor , conform lui Mbonimpa, a fost acela de a răsturna guvernul şi de a instaura un sistem politic mai echitabil, descentralizat. Acesta este motivul pentru care rebelii s-au împotrivit negocierilor cu preşedintele congolez Kabila. La sfârşitul săptămânii trecute, mai mulţi rebeli au susţinut că presiunile asupra lor de a accepta un compromis au crescut , mai ales din partea ţărilor occidentale.

Duminică, forţele rebele şi trupele guvernamentale erau încă pe poziţii pentru o eventuală luptă, la doar câţiva kilometri depărtare de Goma.

Rebelii din grupul M23 sunt consideraţi a fi spijiniţi în secret de Rwanda, care are multe precedente în care s-a implicat în problemele din Congo, ţara vecină binecuvântată cu aur, diamante şi alte bogăţii minerale strălucitoare. Guvernul din Rwanda neagă cu vehemenţă furnizarea de arme către membrii M23 sau încercarea de a anexa estul Republicii Democrate Congo. Oficialii din Rwanda au infirmat orice implicare clandestină în ţara vecină, ulterior descoperindu-se că refuzurile erau minciuni.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite