Etnia, noua frontieră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Graniţele lumii noi  au început să se contureze la sfârşitul Războiului Rece.

De secole întregi folosim hărţi pentru a trasa graniţe decise de politică. Poate că a venit timpul să renunţăm la multe dintre noţiunile pe care le aveam despre felul în care se organizează umanitatea. În toată lumea, renaşterea legăturilor tribale produce alianţe globale mult mai complexe.

Acolo unde, cândva, diplomaţia definea frontierele, astăzi istoria, rasa, etnia, religia şi cultura împart oamenii în noi grupări în mişcare. Conceptele generale precum ideologia Verzilor ecologişti, a socialiştilor sau a capitalismului de piaţă pot da o nouă suflare elitelor cosmopolite, însă nu pot motiva mulţimile. Pentru acestea din urmă „tribul" este mult mai valoros decât orice ideologie universală. Aşa cum spunea marele istoric arab Ibn Khaldun, „doar triburile animate de apartenenţa la un grup pot supravieţui în deşert". Deşi legăturile tribale sunt la fel de vechi ca istoria, schimbările politice şi globalizarea cresc impactul lor. Graniţele lumii noi au început să se contureze la sfârşitul Războiului Rece.

Hărţile, care separau prin graniţe blocul american sau pe cel sovietic, au devenit irelevante. Ceea ce uneşte diferitele state sunt legăturile create nu de geografie, ci de asemănările dintre ele. Astfel, avem o Nouă Hansă formată din Danemarca, Finlanda, Germania, Olanda, Norvegia şi Suedia. Este o alianţă care aminteşte de Liga Hanseatică a secolului XIII-lea. Grupul are aceleaşi rădăcini germanice şi şi-a găsit o nişă de piaţă vânzând produse de calitate superioară statelor dezvoltate şi pieţelor burgheze din Rusia, China şi India. Ţările acestea sunt admirate pentru sistemul de ajutor social generos, pentru rata scăzută a şomajului, pentru sistemul de învăţământ şi inovaţiile în domeniul tehnologiei.
Avem şi Zone de frontieră, în care se încadrează Belgia, Cehia, Estonia, Ungaria, Islanda, Irlanda, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia, şi Marea Britanie. Ele sunt compuse din ţări care încearcă să-şi găsească locul în noua lume tribală. Multe dintre ele, incluzând România şi Belgia, sunt un amestec cultural şi pot fi volatile. În trecut, aceste ţări erau frecvent cucerite de armatele vecinilor puternici. Pe viitor, ele ar putea să lupte pentru autonomie împotriva zonelor concurente de influenţă.

„Newsweek" (sua)26 septembrie 2010

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite