Egiptul va primi, din nou, sprijin financiar american

Egiptul va primi, din nou, sprijin financiar american

Preşedintele în exerciţiu al Egiptului, Adly Mansour. FOTO: Reuters

Noua lege a finanţelor din Statele Unite prevede reluarea ajutorului militar şi financiar american pentru Egipt, sumă care se ridică la aproape un miliard şi jumătate de dolari.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ajutorul militar oferit de Statele Unite pentru ţara arabă a fost suspendată în urma evoluţiilor negative ale situaţiei politice a  Egiptului în urma destituirii fostului preşedinte al statului, Mohamed Morsi, de armată în iulie 2013.

Suma alocată de americani pentru asistenţă militară şi nu numai pentru Egipt este în valoare de 1,3 miliarde de dolari anual.

Reînceperea furnizării ajutorului financiar ţine în mare măsură de măsurile pe care noile autorităţi de la Cairo le vor lua pentru a restabili democraţia. Prin urmare, administraţia egipteană trebuie să confirme angajamentul lor pentru proiectul strategic susţinut de Statele Unite şi continue respectarea obligaţiilor care decurg din Acordul de pace încheiat cu Israelul în 1979.

Statele Unite au „recalibrat" la 10 octombrie ajutorul lor - 1,5 miliarde de dolari dintre care 1,3 miliarde reprezentând ajutor militar - ca răspuns la represiunea sângeroasă la adresa susţinătorilor preşedintelui islamist Mohamed Morsi destituit de către armată la 3 iulie.

Washington a oprit astfel livrarea echipamentelor grele şi asistenţa financiară pentru guvern "în aşteptarea unor progrese credibile către o guvernare civilă aleasă democratic". Cairo a denunţat o "decizie greşită".

Presiunea mediatică americană în ceea ce priveşte sistarea sprijinului financiar pentru Egipt a puternică, numeroase publicaţii atacând conducerea de la Casa Albă, ziua de 15 august 2013 fiind dominată de o agendă a mass mediei orientate spre noua administraţie de la Cairo şi raportarea administraţiei americane la aceasta.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: