Democraţia din Hong Kong

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Beijingului nu îi surâde faptul că fie şi numai un mic teritoriu al său poate avea un regim democratic.

De 20 de ani, democraţia din Hong Kong este una fragilă. Inexplicabil, chiar şi locuitorii educaţi şi bogaţi se simt nepregătiţi pentru a-şi alege
singuri liderii. Problema vine din timpul guvernării britanice, când Londra a fost reticentă în a-i lăsa pe cetăţenii din Hong Kong să experimenteze gustul democraţiei.

Nici Legea Fundamentală, negociată de britanici şi chinezi - după ce aceştia din urmă au reintrat în posesia teritoriului la 1 iulie 1997 -  nu dă o prea mare importanţă Consiliului Legislativ, amintit abia la pagina cu numărul 40. Singurul care a arătat un oarecare interes pentru funcţionarea forului legislativ a fost Chris Patten, ultimul guvernator britanic al Hong Kong-ului. Propunerile sale au fost însă ignorate de chinezi.

Jumătate dintre membrii Consiliului Legislativ sunt aleşi prin sufragiu universal. Cealaltă jumătate este formată din reprezentanţi ai diferitelor categorii profesionale. Săptămâna aceasta, cinci dintre ei şi-au dat demisia, sătui de lentoarea procesului democratic. Locuitorii îşi vor putea alege guvernatorul prin sufragiu universal abia din 2017, iar Consiliul Legislativ din 2020.

Actualul guvernator, Donald Tsang, uns de britanici, dar agreat şi de chinezi, încearcă să grăbească lucrurile, propunând mărirea numărului de parlamentari începând cu 2012, când Beijingul va alege un succesor pentru funcţia sa. E puţin probabil ca propunerile lui Tsang să fie bine receptate de către autorităţile chineze. Beijingului nu îi surâde faptul că fie şi numai un mic teritoriu al său poate avea un regim democratic. Le-ar putea da idei şi altora.

E cineva capabil să-i convingă pe liderii chinezi că provincia poate fi pusă în carantină pentru a nu influenţa şi restul Republicii Populare? Greu de crezut. La 4 iunie 2009, 150.000 de locuitori au participat la comemorarea a 20 de ani de la masacrul din Piaţa Tiananmen. Poate ar fi indicat ca astfel de manifestări să înceteze, astfel încât Beijingul să accepte concesii majore pentru democraţia din Hong Kong. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite