Cum vrea Siria să păcălească embargoul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Regimul de la Damasc a luat în calcul înfiinţarea de companii offshore în Rusia şi Malaysia.

Documente ale guvernului sirian consultate de jurnaliştii de la „Wall Street Journal", arată cum reuşeşte regimul de la Damasc să ocolească sancţiunile impuse de SUA şi de UE privind vânzările de petrol şi tranzacţiile financiare. Documentele arată cum un grup din ce în ce mai mic de loialişti ai regimului lucrează pentru a sprijini guvernul lui Bashar al-Assad. Aceste documente indică faptul că, în ultimele săptămâni, oficialii sirieni de rang înalt au avut o serie de întâlniri pentru a discuta cum să deruleze afaceri în condiţiile în care Siria a fost izolată de instituţiile financiare occidentale.

Unul dintre documentele citate de „Wall Street Journal" este o scrisoare  trimisă, la începutul lui iulie, de patru oficiali sirieni, premierului de atunci al Siriei, Riad Hijab, în care arătau că sancţiunile internaţionale le-au limitat posibilitatea de a aduna venituri la buget, prin reducerea accesului la „soluţii convenţionale şi practici bancare obişnuite".

Ei recomandă schimbarea legislaţiei siriene astfel încât aceasta să permită derularea de afaceri prin companii offshore, pentru a minimaliza impactul sancţiunilor.  Scrisoarea e semnată de guvernatorul Băncii Centrale a Siriei, miniştrii Petrolului şi Finanţelor, şi directorul companiei petroliere de stat, Sytrol, cea care se ocupă de vânzarea petrolului sirian.  Între timp, premierul Hijab a fugit din Siria pe 6 august, refugiindu-se în Iordania.

Proceduri confidenţiale

„Companii offshore sunt formate în Rusia şi Malaysia şi sunt activate conturi bancare în Rusia, atât în euro cât şi în ruble, care ar putea fi gata joi, 5 iulie 2012. Apoi vom putea plăti valoarea importurilor şi vom primi mai uşor bani pentru exporturile de petrol, în timp ce toate părţile implicate vor lua măsuri pentru a asigura confidenţialitatea procedurilor, pentru a nu deschide drumul urmăririi acestor companii de către UE şi SUA şi includerii lor pe lista celor sancţionate", se arată în scrisoare. 

În acest an, în ciuda sancţiunilor, Sytrol a încheiat 11 contracte de vânzare a petrolului, potrivit scrisorii. În plus, a încheiat contracte de import pentru jumătate din consumul de combustibil diesel de care Siria  va avea nevoie în acest an pentru armată şi industrie. 

Sancţiunile, care au fost impuse anul trecut de ţările Occidentale şi de cele din Orientul Mijlociu şi au fost suplimentate în primăvară, ţintesc sectoarele financiar şi petrolier ale Siriei. Ele nu împiedică însă, din punct de vedere legal, firmele ruseşti sau alte companii care nu au operaţiuni în SUA sau Europa, să facă afaceri cu firmele siriene. Rusia şi China şi-au folosit dreptul de veto la Consiliul de Securitate al ONU pentru a bloca impunerea de sancţiuni pe scară mai largă. 

Siria nu e un producător semnificativ de petrol. Producţia sa zilnică de 360.000 de barili reprezintă mai puţin de 1% din producţia mondială zilnică. Dar vânzările de petrol sunt printre ultimele surse de venit ale guvernului Assad. 

Cei circa 150.000 de barili care rămân pentru export după satisfacerea necesităţilor interne valorează circa 380 de milioane de dolari pe lună. Sancţiunile au făcut ca Siria să-şi piardă clienţii tradiţionali din Europa, printre care Italia, Germania şi Spania.

Ajutoare militare din Iran

Gardienii Revoluţiei din Iran formează o miliţie şiită în Siria, care să se alăture regimului Bashar al-Assad pentru a lupta împotriva opoziţiei, a declarat marţi secretarul american al Apărării, Leon Panetta. „Tot ceea ce poate rezulta din acest lucru, sincer, este o prelungire a suferinţei sirienilor", a adăugat Panetta. Această miliţie este compusă din „sirieni în majoritate şiiţi, pe alocuri alawiţi", la fel ca preşedintele Bashar al-Assad, a menţionat generalul Martin
Dempsey, şeful de stat major american.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite