Cubanezii acţionează în instanţele americane pentru recuperarea proprietăţilor confiscate de guvernul comunist

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aeroportul din Havana FOTO AFP
Aeroportul din Havana FOTO AFP

Jose Ramon Lopez Regueiro susţine că este singurul moştenitor al aeroportului Havana, odată privat, şi se pregăteşte să acţioneze în instanţele din SUA pentru a recupera proprietatea confiscată în Cuba, în timpul regimului lui Fidel Castro.

Cazul este rezulatul anunţului administraţiei Trump din aprilie, care spune că va permite procese în instanţele de judecată din SUA privind proprietăţile confiscate de către guvernul comunist al Cubei, aplicând o prevedere a Actului Helms-Burton din 1996, care a fost ignorat de către administraţiile anterioare.

„Sunt foarte optimist că în sfârşit se va face dreptate. Aştept de 60 de ani acest moment“, a declarat Lopez Regueiro pentru AFP.

Reclamantul avea doar şase ani când tatăl său, Jose Lopez Vilaboy, a fugit din Cuba după ce revoluţionarii l-au îndepărtat pe prietenul său apropiat, dictatorul Fulgencio Batista.

El era principalul acţionar al aeroportului Ranchi Boyeros din Havana şi al liniei aeriene Cubana de Aviacion, patru hoteluri din apropiere şi un ziar, printre alte proprietăţi confiscate de Castro.

Însă începând cu ziua de joi, americanii de origine cubaneză cu cetăţenie americană pot solicita despăgubiri în tribunalele din SUA, de la Guvernul cubanez sau de la companii private, pentru proprietăţile lor „furate“ de pe insulă.

„Mai întâi voi depune o cerere pentru aeroportul Havana şi Cubana de Aviacion“, a spus Lopez Regueiro, în vârstă de 65 de ani. El susţine că în 1958 terminalul valora 24 de milioane de dolari.

Bărbatul mai plănuieşte că dea în judecată toate companiile aeriene care folosesc aeroportul-care includ American Airlines, Aeromexico, Air Canada, Air France şi Iberia. 

Cazul aeroportului este doar unul dintre sutele de revendicări care ar putea inunda instanţele din sudul Floridei, zonă de rezidenţă pentru cea mai mare comunitate de americani cu origini cubbaneze din ţară-aproximativ 2 milioane.

Uniunea Europeană şi Canada şi-au exprimat nemulţumirea legată de acţiunea Statelor Unite, îngrijorate că disputele legate de proprietate îi vor afecta pe cetăţenii lor care au afaceri pe insulă.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite