Ce promite preşedintele Bolsonaro pentru Brazilia: de la lupta împotriva criminalităţii la îmbunătăţirea relaţiei cu Statele Unite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noul preşedinte al Braziliei, Jair Bolsonaro, a câştigat scrutinul prezidenţial, duminică, promiţându-le cetăţenilor o nouă direcţie politică, de la lupta împotriva criminalităţii şi reducerea rolului statului în economie, până la facilitarea dezvoltării teritoriilor populaţiilor indigene.

Combaterea corupţiei

După ce cel mai mare scandal de corupţie din istoria Braziliei a făcut ravagii în clasa politică, în ultimii patru ani-contextul ajutându-l pe Bolsonaro să câştige alegerile-fostul căpitan de Armată a promis că va combate mita atât de des folosită în viaţa publică.

El a spus că va încuraja viitoare investigaţii legate de corupţie şi va pune capăt tocmelilor dintre Guvern şi partidele politice, acestea reprezentând o sursă majoră de înţelegeri dubioase şi favoritisme.

Bolsonaro a promis că va reduce numărul ministerelor de la Brasilia de la 29 la 15 şi că va numi câţiva generali ieşiţi la pensie în cabinetul său.

Privatizările

Bolsonaro şi-a luat angajamentul că va privatiza o serie de întreprinderi ale statului, inclusiv unităţi ale companiei petroliere Petroleo Brasileiro SA (Petrobras) (PETR4.SA) şi ale furnizorului de energie electrică Centrais Eletricas Brasileiras SA (ELET6.SA).

Însă gradul de implicare pe care statul îl va avea în activităţile de bază ale acestor companii încă este subiect de dezbatere între consilierul său economic Paulo Guedes şi generalii ieşiţi la pensie care l-au susţinut la prezidenţiale.

 

Reforma pensiilor

Bolsonaro a spus că va reforma sistemul scump de pensii pentru a putea reduce deficitul nesustenabil al bugetului-o promisiune simbolică foarte importantă pentru mulţi investitori.

Totuşi, Bolsonaro nu a fost clar în legătură cu detaliile planului său, spunând doar că va fi diferit de cel al guvernului care îşi încheie activitatea. El a mai propus o revizuire a taxelor, inclusiv o cotă unică de impozitare a veniturilor şi un impozit mai mic pe salariu.

Lupta împotriva criminalităţii

Una dintre cele mai importante promisiuni făcute de Bolsonaro în campania electorală priveşte lupta împotriva criminalităţii şi violenţelor în creştere în oraşele braziliene, prin acordarea unei autonomii mai mari poliţiei privind deschiderea focului asupra celor care sunt suspectaţi a fi infractori.

Într-o ţară care are mai mult de 60.000 de decese pe an din cauza împuşcăturilor, Bolsonaro vrea să modifice legile privind armele de foc, pentru a facilita înarmarea brazilienilor.

El mai urmăreşte să implice mai mult Guvernul federal în siguranţa publică, pentru care Guvernele de Stat sunt responsabile, în mod tradiţional. Acesta a mai spus că vrea să folosească armata pentru patrulările de rutină de pe străzi-lucru de care unii ofiţeri militari sunt îngrijoraţi.

Schimbare în politica externă

China a devenit unul dintre cei mai mari parteneri comerciali ai Braziliei din ultimii ani-cu 75 de miliarde de dolari în comerţul bilateral de anul trecut-dar Bolsonaro a descris Beijingul ca un prădător care urmăreşte să domine anumite zone economice cheie.

Bolsonaro este mulţumit cu faptul că statul chinez cumpără diferite produse din Brazilia, precum soia. Dar noul preşedinte brazilian a promis să oprească achiziţiile recente ale ţării asiatice în sectoarele de energie şi infrastructură, potrivit Reuters.

Un alt obiectiv al lui Bolsonaro este remodelarea politicii externe a Braziliei, care s-a îndepărtat de Statele Unite, sub conducerea formaţiunii de stânga Partidul Muncitorilor. Un admirator vocal al preşedintelui american Donald Trump, Bolsonaro a spus că intenţionează să îmbunătăţească relaţiile cu Washingtonul.

Urmărind agenda naţionalistă a lui Trump, noul preşedinte al Braziliei a promis că va limita implicarea Braziliei în blocuri regionale ca Mercosur şi că va urmări încheierea de acorduri bilaterale. Acesta a mai spus că va muta Ambasada Braziliei din Israel la Ierusalim.

Agricultura şi mineritul-priorităţi

Bolsonaro a promis că va opri invadarea terenurilor agricole de către triburile indigene şi mişcările ţăranilor fără pământ. De asemenea, vrea să elimite demarcaţia rezervaţiilor indigene adiţionale şi să permită mineritul şi alte activităţi comerciale pe teritoriile populaţiilor native.

De curând, noul preşedinte şi-a retras o promisiune iniţială de a scoate Brazilia din Acordul de la Paris privind schimbările climatice.

Acesta şi-a mai exprimat dorinţa de a uni ministerele Agriculturii şi Mediului, care a reprezentat iniţial o propunere pentru a scădea presiunea asupra fermierilor. Activiştii de mediu se tem că măsura ar putea duce la reglementări de mediu mai puţin stricte.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite